Tedenski pregled - Slovenija od 22. do 28. 3.

Ljubljana, 29. marca - Teden je zaznamovala živahna zunanjepolitična aktivnost države, ki je med drugim gostila nemškega kanclerja Olafa Scholza in predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola ter obeležila 20-letnico članstva v Natu. V Planici se je poslovil Peter Prevc, nogometaši pa so dosegli zgodovinsko zmago nad Portugalsko.

PETEK, 22. marca

BRUSELJ/TEL AVIV/LJUBLJANA - Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Izrael je do teh načrtov kritičen. To bi pomenilo nagrajevanje terorizma in bi le povečalo regionalno nestabilnost, so se v ponedeljek na omrežju X odzvali na izraelskem zunanjem ministrstvu.

BRUSELJ - Sklepni dan vrha so voditelji držav EU obravnavali razmere v kmetijstvu. Premier Robert Golob je pozdravil predlagane ukrepe Evropske komisije za administrativno razbremenitev kmetov, posebej za kmetije, manjše od desetih hektarjev. Takšnih je v Sloveniji kar 80 odstotkov in to je odlična novica za slovenskega kmeta, je dejal.

BRDO PRI KRANJU - Na neformalnem srečanju so se sestali ministri za notranje zadeve držav procesa Brdo. Tema srečanja so bile nezakonite migracije na območju Zahodnega Balkana, ki so jih udeleženci prepoznali tudi kot varnostni izziv.

TRST - Na zasedanju skupnega odbora Slovenija - Furlanija-Julijska krajina (FJK) sta ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in predsednik FJK Massimiliano Fedriga podpisala sporazum o čezmejnem javnem prometu. Izvajati ga bodo začeli v letu 2025, ko bosta Gorica in Nova Gorica evropska prestolnica kulture.

PLANICA - Smučarski skakalec Peter Prevc je zmagal na uvodni tekmi finala svetovnega pokala na letalnici v Planici.

SOBOTA, 23. marca

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je obsodil petkov teroristični napad pripadnikov Islamske države na koncertno dvorano v predmestju Moskve, v katerem je življenje izgubilo več kot 140 ljudi. Napad so obsodili tudi na zunanjem ministrstvu.

PLANICA - Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc je na ekipni tekmi svetovnega pokala na letalnici v Planici zasedla drugo mesto.

SALZBURG - Smučarka Ilka Štuhec je osvojila drugo mesto na zadnjem ženskem smuku v letošnji sezoni svetovnega pokala. V končnem seštevku smukaških preizkušenj je bila osma.

LJUBLJANA - V 93. letu je umrl mednarodno priznani violinist Igor Ozim.

NEDELJA, 24. marca

PLANICA - Z ganljivim slovesom najboljšega slovenskega skakalca v zgodovini Petra Prevca se je v Planici končala 45. sezona svetovnega pokala. Njegovo slovo ter tudi veliki kristalni globus mlajše sestre Nike Prevc sta v Planico v štirih dneh privabila okrog 70.000 gledalcev. Na zadnji tekmi je bil šesti, brat Domen pa drugi. V bogati karieri je poleg velikega kristalnega globusa v sezoni 2015/16 osvojil 12 kolajn z velikih tekmovanj ter dosegel 24 posamičnih zmag v svetovnem pokalu.

BARCELONA - Kolesar Tadej Pogačar je zmagal na zadnji etapi in v skupni razvrstitvi 103. dirke po Kataloniji.

PONEDELJEK, 25. marca

LJUBLJANA/NEW YORK - Slovenija je pozdravila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. To je pomemben dan, ki pomeni začetek konca trpljenja civilistov v Gazi, je dejal veleposlanik v VS ZN Samuel Žbogar. Zunanja ministrica Tanja Fajon je poudarila, da Slovenija ni samo pomagala v pogajanjih, temveč je tudi soavtorica in idejna vodja sprejete resolucije.

VIPAVA - Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš sta predsednici republiki Nataši Pirc Musar predstavila letno poročilo o pripravljenosti SV v letu 2023. Ocena pripravljenosti je enaka kot za 2022, večina kazalnikov se ni bistveno spremenila, je dejal Glavaš. Pirc Musar je prepričana, da je SV sposobna braniti suverenost in ozemeljsko celovitost države.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je ob začetku marčne seje DZ poudaril da bosta načrtovani izpostavi azilnih domov v Središču ob Dravi in na Obrežju imeli začasen in prehoden značaj. Migracijski pritisk se povečuje predvsem v poletnih mesecih, takrat potrebujemo tovrstne nastanitve, je dejal. V soboto so sicer na Obrežju pripravili vnovični protest proti azilnemu domu.

LJUBLJANA - SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi za obravnavo po skrajšanem postopku. Predlagajo, da bi volivci na referendumu glasovali do enkrat letno, in sicer drugo nedeljo v maju.

SARAJEVO - Zunanja ministrica Tanja Fajon je poudarila, da se po zeleni luči za začetek pristopnih pogajanj BiH z EU pravo delo šele začenja. Slovenija je BiH podpirala pri reformah na poti v EU in jo bo tudi v prihodnje, je Fajon dejala po pogovorih z zunanjim ministrom BiH Elmedinom Konakovićem.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarsko, turizem in šport je s SID banko in Slovenskim podjetniškim skladom predstavilo povratne spodbude, ki so v višini 521 milijonov evrov v obliki posojil in finančnih instrumentov na voljo podjetjem.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je Silvu Drevenšku, ki ga je ptujsko okrožno sodišče zaradi trojnega umora na božič leta 2020 v Gerečji vasi obsodilo na 30 let zapora, dosodilo dosmrtni zapor. Senat je pri presojanju med drugim upošteval dejstvo, da je bilo dejanje izvršeno v navzočnosti obtoženčevega mladoletnega sina, ki je ostal brez matere.

TOREK, 26. marca

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob je na delovnem obisku gostil nemškega kanclerja Olafa Scholza. Sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo je vzorno, sta se strinjala po pogovorih. Veliko pozornosti sta namenila Zahodnemu Balkanu, pri tem je Scholz opozoril, da je napredek držav regije na poti v EU odvisen od njihovega izpolnjevanja kriterijev.

Ljubljana - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je osrednji dan sicer dvodnevnega obiska v Sloveniji nagovorila državni zbor in se sestala z državnim vrhom. Pozvala je Slovence k udeležbi na evropskih volitvah 9. junija. Slovenija je med državami z najnižjo udeležbo na evropskih volitvah.

LJUBLJANA - Zunanji ministri skupine C5, ki so se sestali na Brdu, so pozdravili resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi, ter pozvali h krepitvi dobave pomoči in izpustitvi talcev. Ministri so potrdili zavezanost k širitvi EU in se strinjali glede potrebe po okrepitvi humanitarne pomoči Ukrajini. Razhajali pa so se glede dobave vojaške pomoči.

LJUBLJANA - Notranji minister Boštjan Poklukar je po sestanku z županoma občin Brežice in Središče ob Dravi dejal, da alternativnih lokacij za postavitev začasnih azilnih domov ni. Župana vztrajata, da bosta občini postavitvi centrov nasprotovali, Poklukar pa verjame, da bodo skupaj prišli do kompromisa.

LJUBLJANA - Vlada in zdravniški sindikat Fides sta uskladila ter na svojih organih potrdila dogovor o mediaciji z namenom reševanja stavkovnih zahtev zdravnikov. Srečali naj bi se ta teden, obe strani pa sta se v mediacijskem postopku dogovorili za strogo zaupnost razprav.

LJUBLJANA - DZ ni podprl predloga poslanske skupine NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novega energetskega zakona. Zakonodajni postopek se tako nadaljuje, DZ je v prvem branju v četrtek ocenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo, koalicija pa je obljubila prilagoditve besedila tudi z umikom določil o prepovedih vgradnje kotlov na lesno biomaso v nekaterih novih stanovanjskih stavbah.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki bo dala podlago za razdelitev prenosnih računalnikov, nakup katerih je bil povod za interpelacijo ministrice Emilije Stojmenove Duh s strani SDS. Po novem so upravičenci do računalniške opreme prejemniki otroškega dodatka, uvrščeni v prvi dohodkovni razred.

LJUBLJANA - DZ je sprejel zakon o izvajanju uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev, ki v slovenski pravni red prenaša evropski akt o digitalnih storitvah. Zakon bo po besedah ministrice Emilije Stojmenove Duh omogočil, da se odstranijo nezakonite spletne vsebine.

LJUBLJANA - Poslanci so za generalno državno tožilko imenovali višjo državno tožilko in vodjo ljubljanskega okrožnega tožilstva Katarino Bergant. Proti so glasovali v opozicijskih SDS in NSi. Bergant bo po prisegi za dobo šestih let nadomestila Draga Šketo, ki so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola in je nato oktobra 2023 odstopil.

LJUBLJANA - NSi je predstavila kandidatno listo za evropske volitve. Nosilec je predsednik stranke Matej Tonin, zadnja na listi je sedanja evropska poslanka Ljudmila Novak. Stranka si želi dveh poslanskih mandatov, neuspeh bi bil, če ne bi dosegli zadnjega rezultata z evropskih volitev, torej vsaj enega.

BRUSELJ - Države EU so podprle spremembe evropske kmetijske politike, namenjene zmanjšanju administrativnega bremena. Med njimi je tudi izvzetje kmetij z manj kot desetimi hektarji obdelovalnih površin iz preverjanja izpolnjevanja okoljskih pogojev. To je za slovensko kmetijstvo dobrodošla novica, je ocenila kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

LJUBLJANA - Slovenska nogometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo v Stožicah z 2:0 premagala Portugalsko. K evforiji ob prihodu portugalskih reprezentantov je prispeval predvsem superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki pa se ni vpisal med strelce. Kljub varnostnim ukrepom je med tekmo na igrišče pritekel slovenski navijač in z njim naredil sebek.

SREDA, 27. marca

LJUBLJANA - Svet Gibanja Svoboda je imenoval finančnega ministra Klemna Boštjančiča na mesto podpredsednika stranke. Kandidatne liste, s katero bodo nastopili na evropskih volitvah, še niso potrdili. Zeleno luč so prižgali sedmim kandidatom, med njimi sedanjima evropskima poslancema, Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju, dve mesti pa sta še odprti.

RIM - Italijanski senatni odbor za ustavna vprašanja je odobril amandma osnutka zakona o neposredni izvolitvi predsednika vlade, ki določa, da bo morala nova volilna zakonodaja spoštovati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine. Stranka Slovenska skupnost je odobritev amandmaja označila za zgodovinski dosežek za Slovence v Italiji.

LJUBLJANA - Na obisku je bil črnogorski zunanji minister Filip Ivanović. Slovenija v Črni gori vidi veliko potenciala in jo bo še naprej podpirala, tako na področju razvojnega sodelovanja kot na njeni poti v EU, mu je zagotovila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministra sta sprejeli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

LJUBLJANA - Na večini upravnih enot so stavkali tretjo sredo zapored. Sindikalni predstavniki zaposlenih so opozorili, da glede na potek dialoga z vladno stranjo druge možnosti nimajo. Razmišljajo tudi o zaostritvi aktivnosti.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je ustavilo postopek obravnave predloga uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah in ga umaknilo. Ker se je izkazalo, da obstajajo pomisleki in različno razumevanje uredbe, je ministrstvo začelo pogovore z deležniki, najprej z združenji občin, je sporočilo.

LJUBLJANA - Spletna stran predsednice republike Nataše Pirc Musar je bila tarča kibernetskega napada. Odgovornost je prevzela ruska hekerska skupina in Sloveniji zaradi njene priključitve češki pobudi za nabavo streliva za Ukrajino napovedala kibernetsko vojno. Direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete je zatrdil, da ni bilo nepooblaščenega vstopa v sistem.

VELENJE - S slovesnostjo, ki se je je udeležila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, se je začel izkop za prvi predor na trasi hitre ceste tretje razvojne osi. Odsek od Velenja do Slovenj Gradca naj bi bil dokončan do junija 2028.

LJUBLJANA - Delodajalci v Sloveniji načrtujejo zaposlovanje večjega števila filipinskih delavcev. Ta azijska država šteje 115 milijonov prebivalcev, od tega naj bi jih 11 milijonov delalo v tujini. Agencija Pinoy 385 načrtuje zaposlitev od 1000 do 1500 Filipincev letno.

KRANJ - Na svetovni dan gledališča se je v Prešernovem gledališču Kranj začel 54. Teden slovenske drame. Festival bo do 9. aprila ponudil 12 predstav ter bogat dodatni program. Podelili so tudi nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije Marija Vera za življenjsko delo dramskemu igralcu Željku Hrsu, nagrado Polde Bibič za življenjsko delo pa je prejela Draga Potočnjak.

LJUBLJANA - Predstavili so program nastop Slovenije na sejmu otroške in mladinske literature v Bologni med 8. in 11. aprilom, na katerem bo častna gostja. V ospredju bo ilustracija, po mnenju ministrice za kulturo Aste Vrečko bo to še ena od stopnic, na katerih država predstavlja slovensko kulturo v tujini.

ČETRTEK, 28. marca

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Potekale so slovesnosti pred 20. obletnico včlanitve Slovenije v Nato, ki jo zaznamujemo 29. marca. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na državni proslavi, ki je sledila več panelom, poudarila, odločitev o pridružitvi zavezništvu označila za "pravilno". V Ljubljani pa je potekal protest s sloganom Ne Nato, mir nam dajte, na katerem se je zbralo nekaj sto protestnikov in pozivalo k izstopu Slovenije iz Nata, udeležil se ga je tudi vrh Levice.

LJUBLJANA - Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v DZ uspešno prestala interpelacijo, ki so jo proti njej zaradi po njihovem negospodarnega in nesmotrnega nakupa 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov vložili poslanci SDS. Ministrica je v 11-urni razpravi vse očitke zavrnila in ocenila, da je s svojim delom in ekipo vestno opravljala svoje naloge.

LJUBLJANA - Ruski diplomat, ki ga je Slovenija prejšnji teden razglasila za nezaželeno osebo, je po podatkih vlade v sredo zapustil državo, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon.

LJUBLJANA - DZ je sprejel novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Za predlog so glasovale vse poslanske skupine. Novelirani zakon med drugim prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela strategijo na področju priseljevanja, ki prepoznava razvojni potencial priseljevanja ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izpostavil, da so pri njegovi pripravi sodelovale tudi nevladne organizacije.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. V njej je predvidena energetska mešanica jedrske energije in obnovljivih virov energije. Danijel Levičar iz kabineta predsednika vlade je povedal, da so glavne usmeritve vezane na razvoj nacionalnega jedrskega programa in podporo projektu drugega bloka krške nuklearke.

PRAGA - V hiši na ulici Kamenicka so odkrili spominsko ploščo slovenski pisateljici, publicistki in prevajalki Zofki Kveder (1878 - 1926).

snk/np/ap/ase/bst/mo/bst
© STA, 2024