Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Voditelji članic EU so na zasedanju v Bruslju v četrtek zagotovili nadaljnjo podporo Ukrajini, pri čemer so večinoma podprli možnost uporabe prihodkov od zamrznjenega ruskega premoženja za vojaško podporo Kijevu. Pozvali so tudi k takojšnjemu humanitarnemu premoru v Gazi in prižgali zeleno luči za pristopna pogajanja z BiH.

SARAJEVO - Politični voditelji v BiH so pozdravili težko pričakovano odločitev Evropskega sveta, ki je v četrtek prižgal zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z BiH. Poudarili so, da gre za enega največjih dosežkov BiH na poti v EU, a da jih čaka še veliko dela. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik pa je znova omenil tudi "nacionalni cilj" entitete.

KIJEV - Ruske sile so Ukrajino minulo noč napadle z okoli 90 raketami in 60 droni, je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V enem od teh napadov so bili uničeni daljnovodi, ki napajajo jedrsko elektrarno v Zaporožju, prav tako so napadalci zadeli jez največje hidroelektrarne na reki Dneper. Dva človeka sta umrla, več je bilo ranjenih.

MOSKVA - Ruska varnostna služba (FSB) je v Moskvi prijela sedem domnevnih pripadnikov ene od proukrajinskih oboroženih skupin, ki naj bi v zadnjem času vdirale na ozemlje ruskih obmejnih regij. Aretacije sledijo nedavnemu pozivu ruskega predsednika Vladimirja Putina k pregonu borcev, ki jih je označil za izdajalce. Sedmerica prijetih prebivalcev Moskve je bila po navedbah FSB v stiku s Korpusom ruskih prostovoljcev, ki ima v Rusiji status teroristične organizacije, ruske oblasti pa verjamejo, da deluje kot del ukrajinske vojske.

LONDON - ZDA so pozvale Ukrajino, naj ustavi napade na rusko energetsko infrastrukturo, saj da bi ti lahko navzgor potisnili cene nafte in ogrozili naftovode na ozemlju Rusije, ki jih koristijo ameriška podjetja, poroča britanski časnik Financial Times. Visoke cene nafte še posebej skrbijo Belo hišo pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami.

NEW YORK - Varnostni svet Združenih narodov bo predvidoma danes glasoval o osnutku resolucije ZDA, ki omenja takojšnjo prekinitev ognja v Gazi, kar so v Washingtonu doslej zavračali. Izid glasovanja v VS ZN je težko napovedati, saj se Rusija zavzema za jasnejši poziv k utišanju orožja.

KAIRO - Dolgo napovedana izraelska vojaška operacija v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi bila napaka, je v četrtek v Kairu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Po njegovih besedah namreč obstaja boljši način za spopadanje z grožnjo, ki jo Izraelu predstavlja Hamas. Dodal je še, da se vrzeli med stranema v pogajanjih o premirju zmanjšujejo.

BRUSELJ - Evropska komisija predlaga zvišanje carin na uvoz žit, oljnih semen in žitnih proizvodov iz Rusije in Belorusije. S tem želijo preprečiti destabilizacijo trga EU, izvoz žita, ki ga je Rusija nezakonito pridobila na ozemlju Ukrajine, pa tudi omejitev ruskih prihodkov od izvoza žita za financiranje agresije na Ukrajino.

PARIZ - Vse večje pomanjkanje vode bi lahko spodbudilo spore po vsem svetu, je opozorila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Kot primer je navedla izsuševanje močvirnatih območij v Sahelu v Afriki. Ob tem je priporočila več sodelovanja pri čezmejni rabi vode.

TAIPEI - S Tajvana znova poročajo o povečani prisotnosti kitajskega vojaškega letalstva v okolici tega otoka. Obrambno ministrstvo Tajvana je sporočilo, da so v 24 urah od četrtka do davi našteli za letos rekordnih 36 kitajskih letal, od tega jih je 13 prečkalo neuradno sredinsko mejo v Tajvanski ožini.

PERPIGNAN - Carles Puigdemont, ki je od leta 2017, ko je vodil poskus odcepitve Katalonije, v izgnanstvu, je v četrtek potrdil, da želi biti vodilni kandidat svoje stranke Skupaj za Katalonijo (Junts) na majskih regionalnih volitvah v tej španski pokrajini. Puigdemont ob najavi kandidature na jugu Francije ni skrival želje po neodvisni Kataloniji.

PODGORICA - Črnogorska vlada je sprejela odlok o omejitvi trgovskih marž za več kot 500 izdelkov, s čimer želi zmanjšati inflacijski pritisk na državljane. Trgovske marže na določene izdelke bodo znašale od pet do 15 odstotkov. Najnižje bodo pri osnovnih živilskih izdelkih, kot so moka, sladkor, sončnično olje in sol. Odlok bo začel veljati v začetku aprila, nanašal pa se bo le na velike trgovine, medtem ko ga malim trgovcem ne bo treba upoštevati.

MÜNCHEN - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je marca opazno izboljšalo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut Ifo, se je s februarskih sezonsko prilagojenih 85,7 točke marca zvišal na 87,8 točke. K temu so predvsem pripomogla precej manj pesimistična pričakovanja podjetij za prihodnje mesece.

WASHINGTON - V ZDA so prvič na svetu uspešno presadili gensko spremenjeno ledvico prašiča živemu bolniku, so v četrtek sporočili iz bolnišnice v Massachusettsu. Dodali so, da 62-letni moški po operaciji dobro okreva. Uspešna operacija prinaša upanje za tisoče bolnikov, ki so na čakalnih seznamih za presaditev ledvice.

mc/rbi/spo/akt/tib/sg/blm/msc/mc
© STA, 2024