Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 21. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Zunanje ministrstvo je obvestilo rusko veleposlaništvo v Sloveniji, da je skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih za nezaželeno osebo razglasilo ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. Ruski diplomat mora Slovenijo zapustiti najpozneje do prihodnjega četrtka, 28. marca. Spletni portal Siol, ki se sklicuje na neuradne vire, poroča, da gre za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja.

BRUSELJ - Slovenija je v svojih 20 letih članstva v Natu pomembno vlogo odigrala predvsem pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, je ob obisku premierja Roberta Goloba povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pozdravil je Golobovo napoved, da je Slovenija pripravljena okrepiti prisotnost na Kosovu, in povečevanje slovenskih izdatkov za obrambo. Golob je povedal, da bo Slovenija v bitki za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato resno preučila tako kandidaturo romunskega predsednika Klausa Iohannisa kot tudi kandidaturo odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja.

LJUBLJANA - Stavkovni odbor operaterjev številke 112 ne bo zaostroval stavke, preklical je tudi za 27. marca napovedan opozorilni shod pred vlado in DZ, je po današnjih pogajanjih sporočil državni sekretar na obrambnem ministrstvu in vodja vladne pogajalske skupine Rudi Medved. Napredek v pogajanjih vidi tudi Sindikat Morsa, ki zastopa stavkajoče. Medved je dejal, da je večina stavkovnih zahtev usklajenih, odprta pa ostaja tema uvrščanja dispečerjev v plačne razrede.

LJUBLJANA - Poslanske skupine so danes na izredni seji državnega zbora zgolj predstavile stališča do sprememb zakona o volitvah v DZ, ki so jih predlagali v SDS. Z njimi so želeli omogočiti, da bi bili predsedniki volilnih komisij ter njihovi namestniki lahko tudi pravni strokovnjaki, ne le sodniki. S tem pa je zakonodajni postopek za predlog zakona končan.

LJUBLJANA - Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je danes sprejela sklep, s katerim DZ predlaga, da za generalno državno tožilko za dobo šestih let imenuje vrhovno državno tožilko Katarino Bergant, sicer trenutno vodjo Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Za je glasovalo deset članov komisije, proti pet, eden je bil vzdržan.

LJUBLJANA - Vlada je v sredo za vodjo predstavništva pri ZN, Ovse in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju imenovala državno sekretarko v kabinetu premierja Melito Župevc. Vlada pa naj bi potrdila tudi novega veleposlanika v Beogradu. Kot piše portal N1, bo to direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo Slobodan Šešum.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je pritrdilo pritožbi Mojce Šetinc Pašek in razveljavilo odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo dosojeno odškodnino zaradi žaljivega tvita Janeza Janše. "Tako vulgarno izražanje" ne more uživati visoke stopnje varstva, še posebej, ko gre za vplivnega politika, čigar izjave imajo večjo težo, med drugim pravi ustavno sodišče.

LJUBLJANA - Tudi zadnji poskus prodaje podjetja MLM se je končal neuspešno. Edini zainteresirani ponudnik je po opravljenem skrbnem pregledu oddal zavezujočo ponudbo, ki pa za Slovenski državni holding (SDH) ni bila sprejemljiva, saj je predvidevala večmilijonsko državno pomoč. SDH bo sicer nadaljeval z aktivnostmi za podporo družbi in objavil nov poziv za nakup, so sporočili iz SDH.

LJUBLJANA - Ljubljanska svetnica stranke Vesna Jasminka Dedić in član organizacije Alpe Adria Green (AAG) Miha Jazbinšek zaradi kanala C0 pripravljata ustavno pobudo. Vložila jo bosta zaradi opustitve zaščite pravice do pitne vode in dolžnega ravnanja pri upravljanju vodnih virov s strani države. Dopolnila sta tudi kazensko ovadbo, povezano z gradnjo kanala, saj želita razsvetliti, "kakšno vlogo so imeli oziroma imajo zunanji izvajalci in neodvisni strokovnjaki pri izvajanju pritiskov na državne organe, pri izdelavi koruptivnih strokovnih podlag in pravnih mnenj", sta pojasnila na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Slovenske železnice (SŽ) krepijo povezave z Avstrijo. V sodelovanju z avstrijskimi državnimi železnicami ÖBB bo po novem na voljo šest novih parov neposrednih povezav do Gradca in Beljaka, na katerih bodo vozili novi sodobni vlaki Flirt. Na srednji rok želita partnerja povezave še okrepiti.

LJUBLJANA - Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, letos poteka pod geslom Konec stereotipom. Tudi letos so v Društvu Downov sindrom Slovenija pripravili dogodke v krajih po Sloveniji, med drugim pohode z baloni, s katerimi javnost seznanjajo o pomenu vključevanja drugačnih v družbo, so sporočili.

LJUBLJANA - Letošnji mednarodni dan gozdov, namenjen ozaveščanju o pomenu gozdov za ljudi, poteka pod geslom Gozdovi in inovacije - nove rešitve za boljši svet. Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob tem med drugim izpostavlja pomen inovacij in novih tehnologij pri skrbi za gozd, kamor sodi tudi boj proti njegovemu krčenju in degradaciji.

LJUBLJANA - 21. marec je svetovni dan poezije. V številnih mesti so vabili na druženje s poezijo. V letošnji poslanici Društva slovenskih pisateljev je pesnica in prevajalka, Jenkova nagrajenka Veronika Dintinjana zapisala, da lahko branje pesmi podari nekaj presenetljivega, saj vdahnemo besede, izdahnemo izkušnjo.

LJUBLJANA - Lutkarji po vsem svetu praznujejo svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico je letos spisala lutkovna ustvarjalka Ines Pašić in v njej opozorila na skromen poklic lutkarja, a obenem na izjemno poslanstvo. Slovensko poslanico je spisal igralec in animator Miha Bezeljak, član mariborskega Lutkovnega gledališča Maribor, ki je lutkarstvo opisal kot sprenevedav šport z umetniškim rezultatom.

MARIBOR - Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme akademska slikarka Ida Brišnik Remec. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so muzejski svetovalec Uroš Dokl, slikar Gregor Pratneker in sopranistka Nika Gorič, je sporočil pristojni občinski odbor. Nagrado in listine bodo dobitnikom podelili 5. aprila.

LJUBLJANA - V 84. letu starosti je umrl baletni plesalec in koreograf Ivo Kosi, ki je glavnino svoje kariere ustvarjal kot član ljubljanskega baletnega ansambla. Kot koreograf je podpisal več krajših baletov v Ljubljani, Mariboru in na televiziji, pa tudi nekaj opernih predstav.

mo/mo
© STA, 2024