Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s predstavniki kmetijskih organizacij podpisalo dogovor, na podlagi katerega protesta v torek ne bo. Ministrica Mateja Čalušić je pozdravila pripravljenost kmetov na kompromise in pričakuje uspešne nadaljnje pogovore. Predsednik sindikata kmetov Anton Medved pa je povedal, da so na šest od sedmih zahtev dobili pozitiven odgovor ter da bodo nadalje zagovarjali interese kmetov.

JESENICE - V karavanškem predoru so slovesno obeležili preboj druge predorske cevi. Gre za enega od najpomembnejših infrastrukturnih projektov v državi, ki bo izboljšal pretočnost prometa med Slovenijo in Avstrijo. Promet bo po novi cevi lahko predvidoma stekel do konca leta 2025, nemoteno po obeh ceveh pa šele leta 2029.

LJUBLJANA - Valu vloženih predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov se z dvema novima predlogoma pridružuje tudi opozicijska SDS. Volivce bi povprašali o nastanitvah nezakonitih migrantov v Sloveniji in o zaupanju v vlado Roberta Goloba. Predlagajo, da bi državljane povprašali, ali so za to, da vlada zaključi svoj mandat in se razpišejo predčasne volitve poslancev v DZ. V SDS bi na referendumu državljane vprašali tudi, ali so za to, da se v Republiki Sloveniji gradijo novi azilni domovi in njihove izpostave za nastanitev nezakonitih migrantov. V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami.

LJUBLJANA - Stavkovni odbor operaterjev številke 112 je sprejel odločitev, da bodo v primeru, če ne pride do bistvenega premika v pogajanjih z vlado, zaostrili stavkovne aktivnosti in organizirali miren protest. Ta bo potekal pred vlado in DZ 27. marca, pet minut pred dvanajsto, so sporočili iz Sindikata ministrstva za obrambo.

LJUBLJANA - V času zdravniške stavke so od 15. januarja do 15. marca letos v javni zdravstveni mreži opravili 1.037.971 storitev, ker je 95.619 ali 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Se je pa od začetka stavke povečalo skupno število čakajočih, več je tudi posameznikov, ki na zdravstveno storitev čakajo nedopustno dolgo, je razvidno iz podatkov NIJZ.

BELTINCI - Luka Koper v Beltincih načrtuje izgradnjo mednarodnega logističnega centra. Pomurski župani so namero minuli teden na seji sveta regije soglasno podprli. Vrednost investicije naj bi bila več kot 500 milijonov evrov, okoli 300 ljudi pa naj bi tukaj dobilo delo, je za STA dejal župan Beltincev Marko Virag.

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih se je po podatkih statističnega urada januarja v primerjavi z decembrom zmanjšalo za približno 2300 oziroma 0,2 odstotka na približno 939.000. Manj je bilo tako zaposlenih kot samozaposlenih. Januarski upad je bil največji pri starejših od 60 let.

LJUBLJANA - Slovenija se pridružuje pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Za ta namen je vlada zagotovila milijon evrov. Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinska vojska prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejela do junija. Češka je nakup streliva za Ukrajino v tretjih državah predlagala februarja kot odgovor na pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU.

LJUBLJANA - Slovenija je obsodila izvedbo predsedniških volitev na ukrajinskih ozemljih pod rusko zasedbo in zatrdila, da njihovega izida ne bo priznala. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je v zvezi z volitvami v Rusiji, na katerih si je Vladimir Putin zagotovil nov mandat, pohvalila pogum ruske opozicije, ki da vliva upanje za demokratično Rusijo.

LJUBLJANA - Ministrstvo za digitalno preobrazbo s partnerji začenja kampanjo z naslovom Mesec boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Njen namen je mlade, šolnike in starše ozaveščati o varnem in odgovornem vedenju na spletu ter kako se odzvati v primerih spletnega nasilja, so predstavili na novinarski konferenci.

CELJE - Na predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču partner matere dečka, ki je umrl junija lani v razgretem vozilu pri Preboldu, danes ni priznal krivde. Narok za otrokovo mater pa so danes preklicali, saj je obtožena preklicala pooblastilo svoji zagovornici. Nov narok je zanjo sklican za 22. april.

LJUBLJANA - Po odpovedani sporni razstavi Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije leta 2022 z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, ki naj bi po mnenju stroke vsebovala tudi ponaredke, gre zadeva zdaj na sodišče. Po poročanju Dnevnika je primer tam trenutno v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga.

mo/mo
© STA, 2024