Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 17. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

NOVA GORICA - V Novi Gorici so uspešno onesposobili tri neeksplodirane letalske bombe iz 2. svetovne vojne, ki so jih v zadnjih tednih našli na območju železniške postaje. Sirena za konec nevarnosti se je oglasila ob 12.54, vsi evakuirani prebivalci na obeh straneh meje z Italijo so se lahko vrnili domov. Pristojni so dobre tri ure trajajočo operacijo ocenili kot uspešno in se zahvalili za odlično čezmejno sodelovanje.

LJUBLJANA - Delež katoličanov v Sloveniji je v zadnjih desetih letih upadel, prav tako število katoliških duhovnikov ter redovnic in redovnikov. Se pa zvišuje število laikov, vključenih v dejavnost Cerkve, kaže poročilo Katoliške cerkve za leto 2023. Po podatkih škofij je bilo leta 2012 v Sloveniji 1,55 milijona katoličanov, deset let pozneje pa 1,48 milijona. Leta 2012 so katoličani predstavljali 81,4 odstotka vseh prebivalcev, leta 2022 pa okoli 70 odstotkov. Cerkvena statistika v zadnjih letih beleži upad števila krstov, obhajil, birm in cerkvenih porok.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so v soboto zvečer v sklopu festivala Fabula gostili Kapko Kassabovo. Pisateljica, ki je otroštvo preživela v Bolgariji, se nato z družino preselila na Novo Zelandijo, sedaj pa živi na Škotskem, je spregovorila o svojem romanu Meja, ki govori o bolgarsko-turško-grškem obmejnem območje, pa tudi o mejah v širšem pomenu besede. Kot je med drugim povedala pisateljica, so meje in vojne produkt strahu. Trenutno se spopadamo s pandemija strahu, meni avtorica, ki protistrup za strah vidi v ljubezni v najširšem smislu.

apo/apo
© STA, 2024