Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja po krovnih pogajanjih ostajajo neusklajeni o nekaterih ključnih elementih načrtovane prenove plačnega sistema in odprave plačnih nesorazmerij. Odprta še naprej ostajajo vprašanja obdobja uveljavitve dogovora ter usklajevanja plač z inflacijo v vmesnem obdobju. Znova se sestanejo v torek.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na sestanku predsednika vlade Roberta Goloba in ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel opozoril, da je stavka legitimna pot za dosego ciljev, a da vsaka pravica seže le do druge pravice, pravice do zdravstvenega varstva. Pričakuje, da bo vlada zaščitila paciente. Tudi zdravniki in zdravnice Onkološkega inštituta Ljubljana od vlade zahtevajo takojšnje reševanje razmer v zdravstvu, ne samo zaradi obstoječih bolnikov, ampak tudi zaradi vseh, ki bodo zdravstveno obravnavo potrebovali v prihodnje.

LJUBLJANA - V zdravniškem sindikatu Fides so zanikali besede premierja Roberta Goloba, ki je v četrtek dejal, da Fides sprejema možnost, da se dvigi plač uveljavijo s 1. januarjem 2025. V sindikatu razumejo željo vlade glede finančne nevtralnosti v letu 2024, a poudarjajo, da se na stavkovnih pogajanjih, kjer premier ni prisoten, o tem še niso pogovarjali.

LJUBLJANA - V uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar so napovedali, da bo v sredo in četrtek prihodnji teden na obisku v Sloveniji poljski predsednik Andrzej Duda. Poleg srečanja s predsednico se bo sestal tudi z drugimi visokimi predstavniki države. Namen uradnega obiska je krepitev dvostranskega sodelovanja med državama, zlasti na področju gospodarstva. V ta namen bo v četrtek potekal slovensko-poljski gospodarski forum.

LJUBLJANA - Na obisk v Slovenijo konec marca prihaja predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki se se bo predvidoma 26. marca sešla z državnim vrhom in med drugim nagovorila državni zbor. Po neuradnih informacijah in poročanju časnika Večer pa v Slovenijo takrat prihaja tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki ga bo gostil predsednik vlade Robert Golob.

KRŠKO - Selitev sedeža Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) iz Krškega v Ljubljano ne bo prinesla nobenih sprememb, spreminja se le naslov agencije, je na novinarski konferenci v Krškem poudaril direktor ARAO Sandi Viršek. Kot je pojasnil, so v selitev prisiljeni, ker v Krškem ni na voljo prostorov, kot jih zahteva zakonodaja. Selitev naj sicer ne bi bila nujno stalna.

BRDO PRI KRANJU - Zemeljski plin bo imel bistveno vlogo pri zelenem prehodu v energetiki, sodobna plinska infrastruktura, ustrezna regulacija in koordinacija med državami v regiji in EU pa bodo služili tudi za razvoj bolj trajnostnih plinov, kot so vodik, biometan in sintetični plini, je bilo sporočilo letne regijske plinske konference na Brdu pri Kranju.

LJUBLJANA - Skupina Petrol je po izgubi v 2022 lansko leto sklenila s 136,6 milijona evrov čistega dobička. Prihodki od prodaje so predvsem zaradi nižjih cen energentov upadli za 26 odstotkov na sedem milijard evrov. Kot so v objavi na spletni strani Ljubljanske borze pojasnili v Petrolu, so na poslovni rezultat vplivali tudi višje cene materiala in višji stroški dela.

LJUBLJANA - V parlamentarnem postopku je trenutno več predlogov posvetovalnih referendumov, največja vladna stranka Gibanje Svoboda pa je pripravila še dva, je izvedela STA. Pri volivcih bi tako preverjali naklonjenost medicinski pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje ter spremembam volilne zakonodaje, med drugim uvedbi preferenčnega glasu.

LJUBLJANA - Namestnik predsednika KPK David Lapornik je z zamudo poročal o lastništvu ene od nepremičnin, s čimer je kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, izvajanje katerih kot član KPK nadzira. Na mandatno-volilni komisiji DZ pravijo, da zamuda še ni razlog za ukrepanje, na KPK menijo, da gre za poskuse diskreditacij. V uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar navajajo, da se spoštovanje zakona pričakuje od vseh zavezancev, še posebej od zaposlenih na KPK, saj lahko z zgledom dodatno prispevajo k transparentnosti oblasti.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana (Mol) bo Palačo Cukrarna, stanovanjski del nekdanje tovarne sladkorja, namenila mladim. Rekonstrukcija in prizidava bo potekala po načrtih biroja Scapelab IN. Kot so za STA pojasnili na Mol, je projektna dokumentacija za Palačo Cukrarna izdelana, trenutno potekajo aktivnosti za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških del.

KOPER - Stavba Fontico na trgu Brolo predstavlja izjemno priložnost za reševanje prostorske stiske Glasbene šole Koper, meni ravnatelj Iztok Babnik. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, so si predstavniki šole in občine že ogledali prostore skupaj z arhitektoma, ki sta ocenila, da je stanje konstrukcije objekta solidno in primerno za glasbeno dejavnost.

LJUBLJANA - Letošnji svetovni dan pravic potrošnikov poteka v znamenju umetne inteligence. Organizacije za varstvo potrošnikov opozarjajo, da bliskovit razvoj na tem področju kliče po ukrepih za učinkovito zaščito uporabnikov. Evropski potrošniški center Slovenija je tej priložnosti pripravil dan odprtih vrat.

mrn/zc
© STA, 2024