Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 14. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minister iz kvote Gibanja Svoboda, pristojen za področje odnosov z zamejci in Slovenci po svetu Matej Arčon je postal novi podpredsednik vlade. Kot je pojasnil, bo pokrival področje komunikacije. "To funkcijo želim opravljati z vso odgovornostjo, resnostjo in seveda z zavedanjem, da je pred nami težko obdobje, obdobje velikih izzivov," je dejal. Arčon je postal četrti podpredsednik vlade poleg ministrice za zunanje zadeve ter predsednice SD Tanje Fajon, ministra za delo Luke Mesca (Levica) in ministra za finance Klemna Boštjančiča.

LJUBLJANA - Vlada je za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje vendarle potrdila Andrejo Kokalj, aktualno nadzornico svetnico v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije, je po seji potrdila pravosodna ministrica Andreja Katič. Mandat bo nastopila 25. marca. Kokalj je bila sicer ena od dveh kandidatk, ki pa sta sprva dobili rdečo luč premierja Goloba.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela izhodišča, ki bodo podlaga za pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides za dosego sporazuma o poteku mediacije, je pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Izrazila je upanje, da se bo mediacija začela čim prej, takoj. Vlada se strinja, da mediacijo vodi Odvetniška zbornica Slovenije.

LJUBLJANA - Po zaključenem evidentiranju kandidatov za vodstvena mesta SD je svoje delo opravila tudi kandidacijska komisija. Za mesto predsednika oz. predsednico stranke je evidentiranih 22 kandidatov, za mesto glavnega tajnika 42, za štiri podpredsedniška mesta pa 56 kandidatov, so potrdili v SD. Rok za oddajo soglasij h kandidaturi se bo iztekel v torek.

LJUBLJANA/MARIBOR - Gospodarski minister Matjaž Han upa, da bo Slovenski državni holding (SDH) uspel dobiti strateškega partnerja za Mariborsko livarno Maribor (MLM). SDH, ki pravi, da nekaj interesa je, do prihodnjega tedna čaka na zavezujoče ponudbe. Nadzorni svet MLM je v sredo začel sejo, na kateri naj bi se seznanil s prodajnim postopkom in lanskim poslovanjem. A so sejo prekinili, ker niso bili zadovoljni z gradivom, ki ga je predstavila uprava, in zahtevali dodatno gradivo.

RIM - Pristojna parlamentarna komisija v Rimu je zamrznila obravnavo zakona, ki bi omogočil posthumno odvzem odlikovanj vsem, ki so zagrešili zločine proti človeštvu. Za zdaj tako ne kaže, da bo prišlo do odvzema državnega odlikovanja jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu, za kar si je prizadevala italijanska desnica. Odločitev je komisija sprejela po objavi sporočila na spletni strani urada predsednika republike Sergia Mattarelle, "da so odlikovanja vezana na življenje prejemnika odlikovanja in prenehajo z njegovo smrtjo".

MARIBOR - Skupina Nova KBM je lansko leto zaključila z 203,8 milijona evrov čistega dobička, kar je 92 odstotkov več kot leto prej. Na ravni banke, ki je sicer del skupine OTP, so lani ustvarili 189,3 milijona evrov čistega dobička. Skupni čisti prihodki iz poslovanja skupine znašali nekaj več kot 404 milijone evrov in bili s tem za skoraj 28 odstotkov višji.

RAVNE NA KOROŠKEM - V dveh največjih koroških družbah skupine Sij, v Sij Metalu Ravne in v Sij Ravne Systems, si že dlje časa prizadevajo pridobiti dodatne delavce. Kadrovske sile so zdaj poiskali tudi v Aziji in tako ta teden v družbi Sij Metal Ravne pričakujejo prvih sedem delavcev iz Nepala, do junija letos pa še 23 delavcev, prav tako iz Nepala.

LJUBLJANA - Nekdanji politik Dimitrij Rupel je v ljubljanski knjigarni Konzorcij predstavil knjigo Voditelji Slovenije. Avtor v njej popisuje prelomne dogodke v slovenski politiki med leti 1988 in 2009. Osredotoča se na delo Jožeta Pučnika, Janeza Drnovška, Milana Kučana in Janeza Janše, ki so po mnenju avtorja odločilno prispevali k slovenski osamosvojitvi.

LJUBLJANA - V Novi Gorici bodo tri neeksplodirane letalske bombe na območju novogoriške železniške postaje onesposobili v nedeljo. Prebivalce so v občini na današnji novinarski konferenci znova pozvali, da dosledno upoštevajo navodila pristojnih služb. Na slovenski strani bosta vzpostavljeni rdeča in rumena cona, ki segata do 600 metrov od najdenih bomb.

KAMNIK - Kamnik in Arboretum Volčji Potok bosta šest mesecev prizorišče mednarodne razstave sodobne umetnosti Dobre novice!. Projekt je združil dela mednarodno priznanega belgijskega umetnika Williama Sweetlovea in več kot 20 sodobnih umetnikov iz šestih držav. Poleg monumentalnih skulptur Sweetlovea v arboretumu bo na ogled več razstav v Kamniku.

zc/mrn
© STA, 2024