Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - ZDA ne vidijo znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, je po napovedi ruskega predsednika Vladimirja, Putina, da je v primeru ogrožene suverenosti pripravljen uporabiti tovrstno orožje, v sredo sporočila Bela hiša. Kot je dejala tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre, je ruska jedrska retorika nepremišljena in neodgovorna že, odkar je februarja leta 2022 napadla Ukrajino.

MOSKVA - Rusija je bila ponoči znova tarča ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki, v katerih je po navedbah regionalnih oblasti umrl en človek, trije so bili ranjeni. Obrambno ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo, da so v napadih, do katerih prihaja pred predsedniškimi volitvami v Rusiji, uničili 14 dronov.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval Ruse, naj se udeležijo predsedniških volitev, ki bodo potekale med petkom in nedeljo in na katerih se mu obeta nova prepričljiva zmaga. Opozoril je, da bodo volitve potekale v težkem obdobju za državo in glasovanje enačil s patriotizmom

NEW YORK - Združeni narodi bodo zaradi zaostritve varnostnih razmer znižali število nenujnega osebja na Haitiju, je v sredo sporočila organizacija in dodala, da s tem ne zapuščajo Haitija. Prav tako so napovedali vzpostavitev zračnega mostu, s katerim bodo okrepili dostavo pomoči. V Washingtonu so medtem sporočili, da je predsednik Kenije potrdil načrte za vzpostavitev mednarodne varnostne misije na Haitiju pod okriljem ZN.

LONDON - Britanska vlada je predstavila novo opredelitev ekstremizma, ki ga označuje kot "spodbujanje oziroma širjenje ideologije, ki temelji na nasilju, sovraštvu ali nestrpnosti", medtem ko je bil doslej opredeljen kot aktivno nasprotovanje temeljnim vrednotam, kot so demokracija, vladavina prava, medsebojno spoštovanje in strpnost. Do nove opredelitve je bilo kritičnih več verskih in družbenih skupin.

PODGORICA - Območje na meji med Črno goro in BiH je zgodaj zjutraj stresel potres z močjo 5,4. Središče potresa je bilo v vasi Čarađe v občini Nikšić na zahodu Črne gore, doslej pa ni bilo poročil o večji škodi ali ranjenih. Tresenje tal so občutili tudi v hrvaški Dalmaciji, Srbiji in celo na jugu Italije.

PARIZ - Svetovno povpraševanje po nafti se bo po napovedih Mednarodne agencije za energijo (IEA) letos povečalo bolj, kot je bilo sprva pričakovano. Razlog za to so boljši gospodarski obeti v ZDA in vse večje potrebe po gorivu za ladje. Številni ladjarji so namreč zaradi napetih razmer v Rdečem morju Sueški prekop zamenjali za daljšo pot okoli Afrike.

RIM - Pristojna parlamentarna komisija v Rimu je zamrznila obravnavo zakona, ki bi omogočil posthumno odvzem odlikovanj vsem, ki so zagrešili zločine proti človeštvu. Za zdaj tako ne kaže, da bo prišlo do odvzema državnega odlikovanja jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu, za kar si je prizadevala italijanska desnica.

SYDNEY - V avstralski zvezni državi Viktorija se je v sredo zrušil rudnik zlata, v katerem je ostalo ujetih 30 delavcev. 29 jih je reševalcem v večurni obsežni reševalni akciji uspelo rešiti, za enega je bil podor skal usoden. Še en delavec je bil v nesreči huje poškodovan. Na prizorišču rudnika Ballarat Gold Mine poteka preiskava varnostnih ukrepov, predstavniki več sindikatov pa so prepričani, da bi se nesreči dalo izogniti.

spo/spo
© STA, 2024