Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je usedel za skupno mizo s poslanci svoje stranke. Pogovor naj bi se vrtel zlasti okoli aktualnih zakonodajnih predlogov in predvsem predlaganih posvetovalnih referendumov.

LJUBLJANA - V Sindikatu državnih organov Slovenije ob današnji stavki na 54 upravnih enotah vlado pozivajo, naj začne reševati položaj javnih uslužbencev upravnih enot. Kot so poudarili na novinarski konferenci, stavkajo, ker druge možnosti ne vidijo. Minister za javno upravo Franc Props je v odzivu dejal, da ne zanikajo težav, ki jih imajo na upravnih enotah, in da so k njihovemu reševanju pristopili zelo odgovorno in "z veliko mero pozornosti". Stavko na ministrstvu obžalujejo, po ministrovi oceni pa bi stvari lahko rešili tudi drugače.

LJUBLJANA - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na izredni seji skupščine ZZZS članom predstavila aktivnosti ministrstva za izboljšanje dostopnosti do zdravnika. Ob ukrepih, ki jih uvaja nedavna vladna uredba, na ministrstvu med drugim načrtujejo prenovo glavarinskih količnikov in spremembo sistemske zakonodaje še v letošnjem letu.

PORTOROŽ - Kmetijska ministrica Mateja Čalušić se bo v petek sestala s kmetijskimi organizaciji in jim predstavila stališča ministrstva do protestnih zahtev, ki so jih v torek predstavili kmetje. Ministrstvo je po njenih besedah napoved protesta za 19. marec vzelo resno in si želi doseči kompromis.

LJUBLJANA - V družbi Gen energija bodo za odločanje na jesenskem posvetovalnem referendumu o projektu nove nuklearke v Krškem zagotovili objektivne in jasne informacije o temeljnih vidikih naložbe, pa tudi o negotovostih in tveganjih, povezanih z njo, so napovedali. Referendumski da bi vzeli kot jasen signal, ne pa tudi kot bianco menico, je dejal generalni direktor Gena energije Dejan Paravan.

LJUBLJANA - Država načrtuje dodatno izdajo 10-letnih obveznic, ki jih je v skupni višini 1,5 milijarde evrov in z zapadlostjo 10. marca 2034 izdala v začetku leta. Na finančnem ministrstvu so mandat za organizacijo dodatne izdaje podelili trem bankam, izvedbo postopka pričakujejo v bližnji prihodnosti.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je imenovala tajnike in namestnike tajnikov okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane. Novoimenovani tajniki in namestniki tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij so že začeli volilna opravila, so sporočili z DVK.

LJUBLJANA - Tožilci, ki so za četrtek napovedali stavko zaradi neuresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah, so danes sedli za skupno mizo z vladno pogajalsko skupino. Na sestanku so tožilci predstavili zahteve, vladna stran pa se je zavezala, da bo v štirinajstih dneh pripravila predlog za način izvršitve ustavne odločbe glede sodniških plač.

KRŠKO - 53-letni delavec, ki je bil v ponedeljek dopoldne poškodovan v delovni nesreči v enem izmed podjetij v Krškem, je v torek umrl v bolnišnici, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Huje poškodovan je tudi 28-letnik, ki pa ni življenjsko ogrožen. Zaradi posledic delovne nesreče, ki se je v ponedeljek zgodila na območju Velenja, je v torek v celjski bolnišnici umrl 32-letni moški.

LJUBLJANA - Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju so odprli razstavo Majskega salona ZDSLU, naslovljeno Od svetlobe k svetlobi - nagrajenci Riharda Jakopiča in Majskega salona skozi desetletja. Po besedah predsednika ZDSLU Zorana Pozniča je razstava obenem protest, saj že več let ne uspejo priti do primernih razstavnih prostorov v prestolnici. Po besedah sokustosinje razstave Milene Zlatar panoji na Jakopičevem sprehajališču mimoidoče nagovarjajo z reprodukcijami in fotografijami del pomembnega nabora slovenskih umetnic in umetnikov.

SOFIJA - Začenja se 28. mednarodni filmski festival. V program festivala, ki bo trajal do 31. marca, so se uvrstili trije slovenski filmi: Opazovanje režiserja Janeza Burgerja ter manjšinski koprodukciji Niti besede režiserke Hanne Slak in Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića. Hanna Slak tudi predsednica žirije tekmovalnega programa balkanske regije.

mlu/bdo
© STA, 2024