Sodelavci NIB in ZRC SAZU na Madagaskarju odkrili nove vrste pajkov

Ljubljana, 13. marca - Sodelavci z Nacionalnega inštituta za biologijo in ZRC SAZU so med odpravo v severni in vzhodni del Madagaskarja odkrili štiri za znanost nove vrste pajkov splavarjev. Rezultati raziskave so pomembni v luči odkrivanja biodiverzitete vročih točk našega planeta, so sporočili z NIB.

Madagakar.
Udeleženci odprave na Madagaskar, kjer so odkrili nove vrste pajkov. Od leve proti desni Kuang-Ping Yu, Matjaž Gregorič, Matjaž Bedjanič in Matjaž Kuntner.
Fotograf: Matjaž Kuntner

Madagaskar.
Primerka novo opisane vrste pajka Dolomedes hydatostella.
Foto: Matjaž Kuntner

Kot je pojasnil biolog in avtor študije Matjaž Kuntner z NIB, gre za pajke, ki v nasprotju z večino drugih poseljujejo sladkovodne habitate, kjer lovijo poleg nevretenčarjev tudi ribe in dvoživke.

Kuntner in doktorski študent na NIB Kuang-Ping Yu sta članek, v katerem sta predstavila odkritje novih vrst in opisala nove taksonomske metode, objavila v znanstveni reviji PeerJ. Dve od novih vrst sta poimenovala po kolegih Matjažu Gregoriču in Matjažu Bedjaniču, ki sta bila ključna za uspeh odprave. Ti vrsti se imenujeta Dolomedes gregoric ter Dolomedes bedjanic.

maa/lu
© STA, 2024