Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vladna stran ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je vstopil v deveti teden stavke, sta začela pogovore o možnosti mediacije. V Fidesu sicer poudarjajo, da premier Robert Golob vladni pogajalski skupini sploh še ni podelil mandata za mediacijo. Vladna stran si želi, da bi ob morebitni mediaciji delo v zdravstvenem sistemu delovalo nemoteno, zdravniški sindikat pa razloga za zamrznitev stavke v primeru mediacije ne vidi.

LJUBLJANA Poslanske skupine Svoboda, SDS, SD in NSi ter poslanca manjšin so v postopek v DZ vložili predlog za posvetovalni referendum o projektu Jek 2, ki bi skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri skladno z resolucijo o miroljubni rabi jedrske energije zagotovil stabilno oskrbo z elektriko. Strinjajo se, da bi lahko bil referendum v drugi polovici novembra.

LJUBLJANA - Kmetje bodo zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado glede njihovih zahtev 19. marca v Ljubljani protestirali, so napovedale kmetijske organizacije. Protest so pripravljene odpovedati ali zamrzniti, če bodo z vlado do petka dosegli konkreten napredek. Od vlade je odvisno, ali protest bo, je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti je na podlagi zakona o varstvu pred diskriminacijo vladi priporočil, naj pripravi zakonsko podlago za ureditev položaja ljudi z invalidnostmi, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj. V URI Soča namreč ambulanta za osebe s posebnimi potrebami med stavko deluje v omejenem obsegu.

LJUBLJANA - V SD se je opolnoči iztekel rok za evidentiranje kandidatov za vodstvena mesta v stranki, ki se po pretresih ob aferi sodna stavba aprila odpravlja na izredni volilni kongres. Sredi tedna bo prispele predloge pregledala posebna komisija, kandidati pa imajo še do ponedeljka čas, da podajo soglasje h kandidaturi.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je objavil razpis za direktorja oz. direktorico STA. Rok za prijave je 20 dni. Razpis so objavili, potem ko je aktualni direktor Igor Kadunc podal odstopno izjavo, na podlagi katere bo z delom na STA predčasno zaključil predvidoma sredi maja letos.

LJUBLJANA - Študentska organizacija je zaključila zbiranje podpisov v podporo predlogu zakona za urejanje položaja študentov. Od 3. do 10. marca so zbrali več kot 40.000 podpisov. Med ukrepi za izboljšanje vsakdana študentov predlagajo dvig minimalne urne postavke študentskega dela in subvencije študentske prehrane ter uvedbo brezplačnega javnega prevoza.

LJUBLJANA - Regulirane cene naftnih derivatov ostajajo v novem 14-dnevnem obdobju nespremenjene. Na servisih zunaj avtocest je treba za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina tako kot do zdaj odšteti 1,491 evra, za liter dizla pa 1,523 evra. Nespremenjena pri 1,170 evra ostaja tudi cena litra kurilnega olja.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila napoved predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bo Bruselj Svetu EU priporočil začetek pristopnih pogajanj z BiH. Zdaj je na voditeljih članic, da dajo končno zeleno luč, je Fajon dodala v odzivu na družbenem omrežju X. Zadovoljni so tudi slovenski evroposlanci.

NEW YORK - Slovenija je zaskrbljena zaradi ugotovitev poročila misije ZN, ki kažejo na verjetnost spolnega nasilja Hamasa med napadom na Izrael, in obsoja vsakršno s konflikti povezano spolno nasilje, je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN dejal predstavnik Slovenije Samuel Žbogar. Slovenija je zaskrbljena tudi za talce ter poziva k njihovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi.

LJUBLJANA - Slovenski center PEN je v ponedeljek na kabinete predsednika vlade, predsednice države in predsednice DZ naslovil poziv proti genocidu v Gazi ter k prekinitvi gospodarskih in vojaških stikov Slovenije z Izraelom. "Če nočete stati na napačni strani pravičnosti in univerzalne resnice, vas svobodno pišoči in razmišljujoči posamezniki pozivamo, da nemudoma in takoj prekinete vse pogodbe o trgovanju, vezane na Izrael, ter vsakršno gospodarsko ali vojaško sodelovanje z Izraelom," so zapisali podpisniki.

LJUBLJANA - Po zaključku vseh konstitutivnih postopkov začenja delovati zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, ki ga je decembra ustanovil nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Zavod želi spodbujati dialog, spravo, mirno reševanje odprtih vprašanj, gospodarski razvoj in vključitev držav regije v EU, izhajal pa bo zlasti iz dediščine pobude Brdo Brioni. Ima svoj svetovalni odbor, v katerem je 16 članov iz 12 držav.

LJUBLJANA - Na SAZU so predstavili nov celotni prevod Svetega pisma, ki je več let nastajal pod okriljem Slovenske škofovske konference. Po besedah glavnega urednika Jožeta Krašovca je nastal uradni prevod ali literarni prevod iz izvirnih jezikov, ki ne ukinja prejšnjega, ekumenskega prevoda, temveč ga dopolnjuje. V pripravi je tudi spletna različica.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana na Plečnikovi tržnici obnavlja II. Plečnikovo arkado - del objekta od Mesarskega mosta do pokrite lože v smeri Tromostovja. Obnovili bodo streho in fasado ter zamenjali strešnike. Dela bodo predvidoma potekala do 30. aprila.

LONDON - Arhitektka in fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Fallling out of time) zmagala v kategoriji arhitektura na letošnjem fotografskem natečaju Sony World Photography Awards 2024, je objavljeno na spletni strani Svetovne fotografske organizacije. Skupni zmagovalec natečaja bo znan 18. aprila.

bdo/bg
© STA, 2024