Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 10. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrstvo za delo je že predlani napovedalo poseg v zakon o urejanju trga dela. Osnutek je res pripravilo in ga lani delno uskladilo s socialnimi partnerji, dlje od tega pa ni prišlo. Osnutek sicer med drugim predvideva zvišanje najnižjega in najvišjega nadomestila za čas brezposelnosti, ki bi bila po novem vezana na minimalno plačo in dosegala 60 oz. 100 odstotkov njene višine, in višja izhodiščna plačila za javna dela. Na ministrstvu so za STA pojasnili, da bo predlog na vlado uvrščen po medresorskem usklajevanju in javni razpravi. Kdaj bi se to lahko zgodilo, niso pojasnili.

LJUBLJANA/MARIBOR/CELJE/KRANJ - V zdravstvenih domovih po državi bodo v novem tednu stekle prve akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da cepljenje predstavlja najučinkovitejšo zaščito proti tej bolezni. Priporočljivo ga je opraviti v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov v toplejših mesecih, svetujejo. Priporočljivo je za vse osebe starejše od enega leta, ki živijo ali predvidevajo aktivnosti na območju kjer se pojavlja bolezen pojavlja.

DETROIT - Slovenski košarkar Luka Dončić je v noči s sobote na nedeljo postal prvi igralec v severnoameriški ligi NBA, ki je vpisal šest zaporednih trojnih dvojčkov z vsaj 30 točkami. Dončić je z novo izjemno predstavo ekipi Dallas Mavericks v soboto zvečer po lokalnem času pomagal, da je v gosteh premagala Detroit Pistons s 142:124. Pri tem je dosegel 39 točk, 10 podaj in 10 skokov, s čimer je presegel prejšnji mejnik Russlla Westbrooka.

LJUBLJANA - Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, ko je bila pozornost namenjena zahtevam žensk po enakem položaju, enakih možnostih in enaki obravnavi, so 10. marca v Sloveniji v šaljivem tonu v ospredju moški. Za svoj dan so si ti namreč še v času pred osamosvojitvijo države izbrali dan, ki je po koledarju Katoliške cerkve godovni dan 40 mučencev.

VELENJE - Teden dni po podobnem dogajanju v Ljubljani je v garažni hiši v Velenju v soboto pozno popoldne potekalo neprijavljeno srečanje ljubiteljev predelanih in športnih vozil, na katerem se je zbralo okoli sto ljudi s skupno 50 vozili. Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, so policisti zaznali več kršitev cestnoprometnih predpisov. V štirih primerih so izdali plačilne naloge po zakonu o motornih vozilih in enega po zakonu o pravilih cestnega prometa. Dve vozili so izločili iz prometa in jima odvzeli registrske tablice. Kot so izpostavili na celjski policijski upravi, so s prisotnostjo na kraju preprečili hujše kršitve.

LJUBLJANA - V eni od trgovin v ljubljanskih Mostah je v soboto nekaj pred 20. uro prišlo do drznega ropa. Po do zdaj zbranih podatkih ljubljanskih policistov sta zamaskirana in oborožena moška vstopila v prodajalno, zvezala roke prodajalcu in trem kupcem, jim ukradla osebne predmete ter nato odtujila še nekaj denarja iz blagajne. V dogodku ni bil nihče poškodovan, policisti pa glede okoliščin nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

jes/jes
© STA, 2024