S spremembami statuta SDH do enega od virov sredstev za obnovo po ujmah

Ljubljana, 7. marca - Vlada je danes spremenila in dopolnila statut Slovenskega državnega holdinga, tako da se bo lahko bilančni dobiček holdinga uporabil za financiranje ukrepov za obnovo in razvoj po lanskih ujmah.

Ljubljana, Slovenski državni holding.
Novinarska konferenca uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), na kateri sta predsednik uprave Janez Žlak in član uprave Janez Tomšič dala pojasnilo in prihodnjo perspektivo odločitve o soglasju nadzornega sveta SDH glede uveljavitve predkupne pravice za nakup deleža v družbi Sava.
Logotip SDH.
Foto: Tamino Petelinsek/STA

V skladu z zakonom o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki ga je DZ po uničujočih poplavah avgusta lani sprejel decembra, bo SDH za financiranje obnove in razvoja na prizadetih območjih prispeval dobiček pet let. Po oceni uprave, bi se lahko vplačilo gibalo okoli 100 milijonov evrov letno.

V skladu z zakonom o Slovenskem odškodninskem skladu, katerega naslednik je, mora sicer SDH dobiček, ki ga ustvari iz poslovanja z vrednostnimi papirji ter drugimi dejavnostmi, razporejati v obvezne rezerve, preostanek pa v skladu s statutom v druge rezerve iz dobička. Tokrat se bo torej prvič zgodilo, da bo dobiček izplačal državi.

bg/jb/zc
© STA, 2024