Preiskava: Netanjahu odgovoren za smrtonosni stampedo leta 2021

Tel Aviv, 6. marca - Preiskava množičnega stampeda na romanju ortodoksnih judov leta 2021 je ugotovila, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu osebno odgovoren za tragedijo, v kateri je umrlo 45 ljudi, je danes sporočila preiskovalna komisija.

Izrael, Meron.
V množičnem stampedu v judovskem romarskem kraju Meron na severovzhodu Izraela je na romanju ortodoksnih judov umrlo in bilo poškodovanih več deset ljudi.
Foto: Magen David Adom/dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Netanjahu je vedel, da je bilo mesto romanja na gori Meron dolga leta slabo oskrbovano in da bi to lahko pomenilo tveganje za množice obiskovalcev, je sporočila komisija in pojasnila, da je bil urad izraelskega premierja od leta 2008 do dneva tragedije 30. aprila 2021 večkrat obveščen o tveganjih.

Od leta 2008 do tragedije je bil Netanjahu na oblasti skupno 12 let. V tem času ni ukrepal, da bi stanje grobnice - kjer je pokopan judovski modrec, rabin Šimon Bar Johai - popravil.

Kljub temu komisija v poročilu ni predlagala nobenih ukrepov proti premierju, je pa priporočila razrešitev vodje policije Jakova Šabtaja.

msc/akt/msc
© STA, 2024