Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje. Katič je ob zaprisegi dejala, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da "prihaja v zahtevnem času". Upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja. Ob spopadanju s posledicami afere sodna stavba napoveduje takojšnje pogovore o ureditvi plač sodnikov. Že v sredo se bo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča, v četrtek bo sledil sestanek s predstavniki pravosodja.

LJUBLJANA - Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi. Preiskava je potekala tudi v prostorih ministrstva za pravosodje. V okviru hišnih preiskav v zvezi s spornim nakupom stavbe na Litijski so kriminalisti obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi. Po neuradnih informacijah STA med osumljenimi tudi ni Dominike Švarc Pipan, naj bi bili pa Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.

LJUBLJANA - V Zdravniški zbornici Slovenije pred popoldanskim nadaljevanjem pogajanj med vladno stranjo in Fidesom pozivajo k umiritvi pregrete retorike in čim prejšnji sklenitvi dogovora med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Nedavno stopnjevanje retorike kaže na vse večji občutek brezizhodnosti odgovornih za normalizacijo stanja v zdravstvu, so pri zbornici poudarili v sporočilu za javnost.

LJUBLJANA - Zavod RS za zaposlovanje je februarja po dveh mesecih rasti vnovič zabeležil padec registrirane brezposelnosti. Število registriranih brezposelnih se je minuli mesec ustavilo pri 49.716 brezposelnih, kar je 3,7 odstotka manj kot januarja in 6,9 odstotka manj kot februarja lani.

LJUBLJANA - DZ je opravil tretjo obravnavo predloga novele zakona o varstvu okolja, o katerem bo glasoval v četrtek. Tako poslanci koalicije kot opozicije so poudarjali smotrnost strožjih zahtev za naprave za sosežig. Pred sejo je pred stavbo parlamenta potekal protest nekaj deset zaposlenih v Salonitu Anhovo, ki so izrazili nasprotovanje spremembam zakonodaje.

LJUBLJANA - S sredinim svetovnim dnevom varčevanja z energijo in trajnostnega odnosa do okolja ministrstvo za okolje, podnebje in energijo začenja trimesečno kampanjo o pomenu obnovljivih virov energije kot naravne danosti Slovenije. Cilj je te vire približati ljudem in izpostaviti njihovo vlogo pri razogljičenju energetike.

BRDO PRI KRANJU - Primerne plače in pogoji dela ter vključujoče okolje so dejavniki, s katerimi se bo v Slovenijo privabilo tujo delovno sile in preprečilo beg možganov, so prepričani udeleženci konference o mobilnosti delovne sile. Minister za delo Luka Mesec je izpostavil pomen sklepanja meddržavnih sporazumov, in pojasnil, da pogovori potekajo tudi s Turčijo.

POSTOJNA - V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so februarja zaključili urejanje prostorov za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Danes so center slovesno odprli ob prisotnosti predsednika vlade Roberta Goloba in ministrice z zdravje Valentine Prevolnik Rupel.

BRUSELJ - V Evropskem parlamentu so se Sloveniji opravičili zaradi predvolilnega letaka, predstavljenega konec februarja, na katerem je bila država označena z enako barvo kot nečlanice EU. Zagotovili so, da je gradivo umaknjeno, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Opravičilo vodje kabineta predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsole je prejel stalni predstavnik Slovenije pri EU Iztok Jarc, so še navedli na stalnem predstavništvu.

MARIBOR - Upravno sodišče je zavrnilo predlog mariborskega župana Saše Arsenoviča za izdajo začasne odredbe v zvezi z sklepom mestnega sveta, s kateri mu je ta odvzel ustanoviteljske pravice v Javnem holdingu Maribor ter jih prenesel nase. Odločitev še ni pravnomočna, saj je dovoljena pritožba v treh dneh od vročitve sklepa.

LJUBLJANA - Državna sekretarka za kulturo Kaja Širok s 1. aprilom zapušča kabinet predsednika vlade Roberta Goloba, je potrdila za STA. Ob tem ni želela razkriti, kam odhaja, na vprašanje, če se vrača k projektu EPK, ki ga je zaradi službe v kabinetu zapustila kot direktorica zavoda GO! 2025, ni želela odgovoriti, je pa zagotovila, da ostaja v polju kulture.

LONDON - Fotografinja Ana Skobe je s fotografijo Času izvzet (Falling out of time) zmagala na Sonyjevem fotografskem natečaju v kategoriji nacionalnih in regijskih nagrad. Zmagovalce iz več kot 50 držav so razglasili nedavno, razstava njihovih del pa je napovedana med 19. aprilom in 6. majem v Somerset House v Londonu.

apo/apo
© STA, 2024