Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. marca - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KAIRO/WASHINGTON - V Kairu se bodo danes nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Izrael je po navedbah ameriških virov načelno sprejel predlog dogovora s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, poroča AFP. Izrael sicer za zdaj te informacije ni potrdil. Delegacija Hamasa naj bi danes podala odgovor na predlog, ki v prvi fazi predvideva šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev 42 izraelskih talcev iz Gaze, v zameno za Palestince, ki jih je zaprl Izrael. Pogajalci upajo, da bi prekinitev ognja začela veljati ob muslimanskem svetem mesecu ramazanu.

NEW YORK/ŽENEVA - Varnostni svet ZN je v soboto pozval k zaščiti palestinskih civilistov na območju Gaze v vojni med Izraelom in islamističnim gibanjem Hamas. Izrazil je zaskrbljenost zaradi incidenta med razdeljevanjem pomoči na severu Gaze, v katerem je umrlo 115 Palestincev, okoli 760 je bilo ranjenih. V izjavi je VS pozval k neovirani dostavi humanitarne pomoči civilistom v Gazi. Vodja Svetovne zdravstvene organizacije pa se je z ogorčenjem odzval na poročila iz Rafe na jugu Gaze o domenvnem izraelskem napadu na šotore blizu tamkajšnje bolnišnice, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci. Po palestinskih podatkih je v napadu umrlo najmanj 11 ljudi, 50 je ranjenih.

MOSKVA/KIJEV - Ukrajina je po ruskih navedbah ponoči izvedla obsežen napad na Krim z brezpilotnimi letalniki, ki pa naj bi jih ruska zračna obramba uničila. Po podatkih obrambnega ministrstva v Moskvi je ruska zračna obramba uspešno sestrelila vseh 38 dronov. O morebitnih škodi in žrtvah ne poročajo. Na družbenih omrežjih pa so medtem zaokrožila poročila o domnevnih eksplozijah na območju okoli pristaniškega mesta Feodozija na jugozahodu Krima. Ukrajina pa je sporočila, da se je število žrtev sobotnih ruskih napadov z droni na pristaniško mesto Odesa na jugu države povzpelo na deset.

WASHINGTON - Donald Trump je v soboto zmagal na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata ameriških republikancev še v zveznih državah Missouri, Michigan in Idaho, poročajo ameriški mediji. S tem je nekdanji predsednik ZDA dobil velik zagon v tekmi za pridobitev republikanske nominacije. Pričakovati je, da si bo potrebno podporo brez težav zagotovil že 5. marca na t. i. super torek, ko bodo glasovali volivci v 17 državah in ozemljih naenkrat. Trumpova protikandidatka Nikki Haley je sicer dejala, da vztrajala do super torka.

BERN - V Švici poteka referendum o dveh pobudah, ki bi na različne načine preoblikovali življenja upokojencev. Medtem ko predlog o postopnem zvišanju upokojitvene starosti s 65 na 66 let po pričakovanjih ne bo uspel, bolje kaže predlogu za uvedbo dodatnega, trinajstega mesečnega izplačila pokojnin.

ISLAMABAD - Pakistanski parlament je za novega premierja izvolil Šehbaza Šarifa iz stranke Muslimanska liga. Mlajši brat bivšega premierja Navaza Šarifa je bil na premierski položaj izvoljen tri tedne po parlamentarnih volitvah, ki so jih zaznamovale hude obtožbe o goljufijah. 72-letni Šarif, ki je enkrat že bil premier, je z 201 glasovi proti 92 premagal tekmeca Omarja Ajuba Kana, ki sta ga podpirala zaprti nekdanji premier Imran Kan in njegova opozicijska stranka. O oblikovanju vladne koalicije sta se dogovorili Muslimanska liga iz politične dinastije Šarif in Pakistanska ljudska stranka.

ISLAMABAD - Severozahodni del Pakistana je zajelo silovito deževje z nevihtami, v katerem je umrlo najmanj 26 ljudi. Največ žrtev, skupaj 21, je bilo v zadnjih 48 urah v provinci Khyber Pakhtunkhwa, še pet ljudi je umrlo v jugozahodni provinci Balochistan. V začetku tedna so zaradi močnega deževja iz obalnega mesta Gwadar na jugozahodu Pakistana evakuirali okoli 10.000 ljudi. Nenavadno obilno deževje, ki ni značilno za ta čas, pripisujejo podnebnim spremembam. Pakistan je po podatkih ZN med 10 najbolj ranljivimi državami na podnebne spremembe.

CAPE CANAVERAL - Za soboto načrtovana izstrelitev vesoljske kapsule, ki bi na Mednarodno vesoljsko postajo popeljala tri ameriške astronavte in ruskega kozmonavta, je bila odpovedana. Kapsulo podjetja SpaceX bi morali s pomočjo rakete Falcon 9 proti ISS poslati s Kennedyjevega vesoljskega izstrelišča na Floridi, a je to preprečil močan veter. Raziskovanje vesolja je eno od redkih področij, kjer ZDA in Rusija sodelujejo tudi še po ruski invaziji na Ukrajino. Posadka bo v poskusih med drugim izkoristila mikrogravitacijo za tridimenzionalno rast celic, kar na Zemlji ni mogoče.

np/np
© STA, 2024