Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Veljati so začeli umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer Fides zaostruje stavko, ki poteka že sedem tednov. V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki začeli veljati prav danes. Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij delali največ 48 ur na teden, kar pomeni, da bodo vsak teden opravili do osem nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. Delo bodo marsikje zato reorganizirali, ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

LJUBLJANA - Zdravstveni inšpektorat je od začetka zdravniške stavke do minule srede izvedel 135 inšpekcijskih nadzorov, od tega 96 na podlagi prejetih prijav, druge pa brez prejete prijave. Zaradi ugotovljenih kršitev zakona o pacientovih pravicah, ki določa obvezne oblike naročanja, je inšpektorat uvedel dva prekrškovna postopka, ki sta še v teku.

LJUBLJANA - Kandidatka za ministrico za pravosodje Andreja Katič je dobila podporo pristojnega odbora DZ. V predstavitvi je napovedala uresničitev odločitve ustavnega sodišča o sodniških plačah v posebnem zakonu. V luči afere glede nakupa stavbe na Litijski se je zavezala, da bo pred podpisom katerekoli odločitve pregledala vsebino in številke. Ob tem je izpostavila neodvisnost pravosodja in pravosodnih funkcionarjev. Obenem pa ne smejo pozabiti niti na podporno osebje v pravosodju.

LJUBLJANA - Preiskovalna komisija DZ o sumih nezakonitega financiranja strank je zaslišala priče, povezane z družbo Pristop. Pojasnile so, da se o oglaševanju odločajo na podlagi meritev, pa tudi drugih dejavnikov. V primeru Telekoma Slovenije so se za Demokracijo in Novo24TV odločili na željo naročnika, je dejala direktorica Pristop Medie Valerija Prevolšek.

BRDO PRI KRANJU - Predsednik vlade Robert Golob se je v nagovoru zahvalil pripadnikom Civilne zaščite za njihovo požrtvovalno delo v lanskem letu. "Ko sistem deluje na najnižjem nivoju, takrat tudi vrhovi sledijo, in ne obratno," je dejal ob dnevu civilne zaščite v Kongresnem centru Brdo. Ob tem je napovedal dodatno usposabljanje in opremljanje njenih pripadnikov.

LJUBLJANA - Meje dohodkov za letne pravice ter zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji so se s 1. marcem uskladili z rastjo cen življenjskih potrebščin od januarja do decembra lani, ki je znašala 4,2 odstotka. Prav tako bo višja subvencija študentske prehrane.

LJUBLJANA/KOPER - Na hišo, v kateri živi državna tožilka, zaposlena na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, je 25. februarja v zgodnjih jutranjih urah neznanec odvrgel tri steklenice z vnetljivo snovjo, t. i. molotovke, so danes sporočili z vrhovnega državnega tožilstva, kjer napad obsojajo. Kot kaže, je šlo za načrtovano in organizirano dejanje, ki je najverjetneje povezano z opravljanjem državnotožilske funkcije, so zapisali na Vrhovnem državnem tožilstvu.

WASHINGTON/LJUBLJANA - Slovenskim izvoznikom vzmetnic zaradi pritožb ameriških proizvajalcev v ZDA grozijo protidampinške carine v višini skoraj 745 odstotkov, poročajo tuji mediji. Izvoz v ZDA je leta 2022 zanje predstavljal večino prodaje v tujino. Ukrep naj bi veljal še za 11 drugih držav.

LUXEMBOURG - Letna inflacija v evrskem območju je bila februarja po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat pri 2,6 odstotka. To je 0,2 odstotne točke manj kot januarja in bistveno manj kot februarja lani, ko je dosegala visokih 8,5 odstotka.

LJUBLJANA - Prehod v nizkoogljično družbo bo do leta 2050 zahteval vsaj podvojitev proizvodnje električne energije, ki bo morala biti na voljo ob vsakem vremenu, cenovno dostopna ter z minimalnimi izpusti toplogrednih plinov. Kot eden od energetskih virov se pri tem ponujajo mali modularni reaktorji, je bilo slišati na konferenci o vlogi malih modularnih reaktorjev v slovenski energetiki v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije in evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) v Ljubljani.

LJUBLJANA - Umrl je Aco Razbornik, velikan slovenske glasbene produkcije. Leta 1946 rojeni Razbornik se je v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot človek, ki je posnel vrsto kultnih slovenskih albumov. Kot mojster zvoka je sodeloval z največjimi imeni slovenske glasbe, kot so Buldožer, Pankrti, Lačni Franc, Laibach, Siddharta in Big Foot Mama, ter z glasbeniki s področja nekdanje Jugoslavije, kot so Bijelo dugme, Ekatarina Velika, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Josipa Lisac in Mišo Kovač, snemal pa je tudi z Andreo Bocellijem in Josejem Carrerasom, še poroča Siol.

LJUBLJANA - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je v četrtek v Slovenski kinoteki podelilo Štigličeve nagrade za izjemno režijo avdiovizualnih del. Za življenjsko delo je bil nagrajen režiser Anton Tomašič. Podelili so še pet enakovrednih nagrad Štigličev pogled. Prejeli so jih Marko Šantić za celovečerni igrani film Zbudi me (produkcija Vertigo), Damjan Kozole za celovečerni dokumentarni film Pero (Vertigo), Maja Prettner za celovečerni dokumentarni film Duhovnica (Studio Virc), Tosja Flaker Berce za celovečerni igrani film Kaj pa Ester? (Temporama) in Ivan Gergolet za celovečerni igrani film Mož brez krivde (Staragara).

mrn/jb
© STA, 2024