Tedenski pregled - svet od 1. do 7. 3.

Ljubljana, 8. marca - Pokopali so ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Rusija pa je objavila prisluhe s srečanja nemškega vojaškega vodstva. Švedska je postala članica Nata. Francija je pravico do splava vpisala v ustavo. V tekmi za nominacijo republikancev za predsednika ZDA je ostal le še Donald Trump.

PETEK, 1. marca
        MOSKVA - Pokopali so vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki je umrl 16. 2. med prestajanjem kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Ob pogrebu se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, slišati je bilo tudi vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu.
        NEW YORK - ZDA so v Varnostnem svetu z vetom preprečile sprejetje izjave, ki jo je predlagala Alžirija in ki je krivdo za napad na palestinske civiliste v Gazi 29. 2., v katerem naj bi umrlo več kot sto ljudi, ki so čakali na humanitarno pomoč, pripisala Izraelu. ZDA so sicer 2. 3. začele v Gazo dostavljati humanitarno pomoč iz zraka.
        BRUSELJ - Evropska komisija je po preučitvi nadaljnjih izplačil agenciji ZN za podporo palestinskim beguncem sporočila, da ji bo izplačala 50 milijonov evrov, potem ko se je UNRWA zavezala k ukrepanju glede obtožb o domnevni vpletenosti njenih uslužbencev v Hamasov napad na Izrael 7. 10.
        TEHERAN - Na parlamentarnih volitvah v Iranu so ob rekordno nizki, le 41-odstotni volilni udeležbi, večino glasov dobili konservativni kandidati.
        DALLAS - V obsežnem požaru v severnem delu ameriške zvezne države Teksas sta umrli dve ženski. Gre za največji požar v zgodovini Teksasa, ki je uničil okoli 405.000 hektarjev površin.
        LONDON - Število ljudi po svetu, ki trpijo za debelostjo, se je od leta 1990 početverilo in je preseglo milijardo, ugotavlja študija v medicinski reviji Lancet. Leta 2022 je bilo debelih 504 milijone odraslih žensk in 374 milijonov moških, najhuje so prizadete revnejše države.
        RIM - V 92. letu starosti je 29. 2. umrl italijanski režiser Paolo Taviani, ki je v sodelovanju z bratom Vittoriem posnel številne prelomne filme, vključno z mojstrovino Padre padrone iz leta 1977.

SOBOTA, 2. marca
        MOSKVA/BERLIN - V Rusiji so na družbenih omrežjih objavili prisluhe s tajne videokonferenco nemške vojske o vojni v Ukrajini. Častniki nemških zračnih sil so govorili o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus. V Berlinu so pristnost posnetkov potrdili, 5. 3. je obrambni minister Boris Pistorius dejal, da je do objave privedla napaka posameznika, ki je na sestanek vstopil prek nepooblaščene povezave.
        HAAG - Nikaragva je pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ) sprožila postopek proti Nemčiji, ki ji očita, da pomaga pri genocidu na območju Gaze, ker podpira Izrael in je ustavila financiranje agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA).
        RIM - Stranka evropskih socialistov je sprejela volilni program in za vodilnega kandidata na evropskih volitvah potrdila evropskega komisarja za delo in socialne pravice Nicolasa Schmita. Zavzemal se bo za obrambo evropskih vrednot in boj proti premiku v desno v Evropi.
        ODESA - V ruskih napadih z brezpilotnimi letalniki na ukrajinski regiji Harkov in Odesa je bilo ubitih najmanj deset ljudi. V napadu v Odesi se je porušila devetnadstropna stolpnica.
        SANKT PETERBURG - V stanovanjski zgradbi je odjeknila močna eksplozija, v kateri je bilo ranjenih več ljudi. Po poročanju ruskih medijev je na zgradbo padel sestreljen ukrajinski brezpilotni letalnik.
        WASHINGTON - Donald Trump je zmagal na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata ameriških republikancev v zveznih državah Missouri, Michigan in Idaho. V okrožju Washington pa je 3. 3. slavila nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.
        BEOGRAD - Župan Beograda Aleksandar Šapić iz vrst Srbske napredne stranke je sporočil, da bodo ponovili volitve v mestno skupščino. Pred tem so dvakrat preložili konstitutivno sejo skupščine, ker SNS ni uspela oblikovati večine.

NEDELJA, 3. marca
        BERN - Švicarji so na referendumu podprli uvedbo dodatne, trinajste mesečne pokojnine. Zavrnili pa so predlog o postopnem zvišanju upokojitvene starosti na 66 let.
        ISLAMABAD - Pakistanski parlament je za novega premierja izvolil Šehbaza Šarifa iz stranke Muslimanska liga, sicer brata bivšega premierja Navaza Šarifa. Imenovan je bil tri tedne po parlamentarnih volitvah, ki so jih zaznamovale hude obtožbe o goljufijah.
        PORT-AU-PRINCE - Oborožene tolpe so napadle zapor v haitijski prestolnici Port-au-Prince, pri čemer je bilo ubitih več kot deset ljudi, iz zapora pa je pobegnilo več nevarnih zločincev. Vlada je razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro.

PONEDELJEK, 4. marca
        PARIZ - Francija je pravico do splava vpisala v ustavo kot "zagotovljeno svoboščino". Za vpis je glasovalo skupno 780 poslancev obeh domov francoskega parlamenta, 72 jih je bilo proti. Zgodovinsko glasovanje so v dvorani pospremili s stoječimi ovacijami.
        DENVER - Vrhovno sodišče ZDA je odločilo, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v Koloradu lahko sodeloval na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata republikanske stranke. Odločitev Trumpa avtomatično vrača tudi na glasovnice strankarskih volitev v Mainu in Illinoisu.
        GAZA - Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije, ki je bila na prvem obisku v Gazi po začetku vojne oktobra lani, je opozorila na grozljive razmere, v katerih je deset otrok umrlo zaradi lakote, je dejal vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.
        NEW YORK - Obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je Hamas med napadom na Izrael 7. 10. in nad zajetimi talci izvajal spolno nasilje, vključno s posilstvi, ugotavlja poročilo ZN. Navaja najmanj tri lokacije tovrstnega nasilja, med drugim prizorišče glasbenega festivala.
        TIRANA - V mestu Kucova so odprli prvo letalsko oporišče zveze Nato na Zahodnem Balkanu. Z naložbo v vrednosti več kot 50 milijonov evrov je zveza Nato posodobila staro oporišče albanskih letalskih sil, ki bo zdaj taktično in operativno oporišče zavezništva.
        LONDON - Zgornji dom britanskega parlamenta, lordska zbornica, je zavrnil sporni načrt vlade o premeščanju prosilcev za azil v Ruando, ki ga je januarja potrdil spodnji dom oziroma poslanska zbornica.
        BRUSELJ - Evropska komisija je ameriškemu tehnološkemu velikanu Apple naložila plačilo več kot 1,8 milijarde evrov globe, ker naj bi podjetje prek trgovine App Store s trga iztiskalo druge ponudnike pretočne glasbe. Apple je napovedal, da se bo na odločitev pritožil.

TOREK, 5. marca
        NEW YORK - Demokrat Joe Biden in republikanec Donald Trump sta nanizala zmage na strankarskih volitvah in zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata, ki so na t. i. super torek potekale v 15 zveznih državah ZDA in na Ameriški Samoi. Le v Vermontu je Trumpa premagala nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki pa se je 6. 3. umaknila iz tekme za nominacijo.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila prvo evropsko strategijo na področju obrambne industrije, s katero želijo zagotoviti, da bi članice vojaško opremo v večji meri naročale skupaj in v Evropi. Cilj je, da bi leta 2030 skupaj nabavile najmanj 40 odstotkov opreme.
        KIJEV - Ukrajinske sile so s pomorskimi droni uničile rusko vojaško ladjo Sergej Kotov v Črnem morju ob obali polotoka Krim, je sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna služba.
        HAAG - Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je izdalo naloga za prijetje dveh visokih častnikov ruske vojske, ki sta obtožena usmerjenih raketnih napadov na civilne cilje v Ukrajini, vključno z napadi na energetsko infrastrukturo.
        PEKING - Kitajska si prizadeva, da bi se njeno gospodarstvo letos okrepilo za okoli pet odstotkov, je ob začetku letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa povedal kitajski premier Li Qiang. Proračun za vojsko bodo povečali za 7,2 odstotka.
        BERLIN - Proizvodnja v edini evropski tovarni električnih vozil Tesla se je ustavila, delavce pa so evakuirali, potem ko je požar na daljnovodu v bližini tovarne povzročil izpad električne energije. Odgovornost za izpad je prevzela nemška skrajna levičarska skupina.
        BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla politični dogovor o predlogu uredbe o prepovedi proizvodov, proizvedenih s prisilnim delom, na trgu EU. Predlagana uredba v tej luči predvideva preiskave, nove IT rešitve ter sodelovanje z drugimi organi in državami.

SREDA, 6. marca
        NEW YORK - ZDA so Varnostnemu svetu ZN predložile posodobljen osnutek resolucije, ki poziva k dogovoru o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi za šest tednov in izpustitvi talcev. Sicer ni jasno, kdaj in če sploh bi lahko o predlogu ZDA glasovali.
        HAAG - Južna Afrika je vložila nujno vlogo na Meddržavnem sodišču (ICJ), s katero je sodnike pozvala, da Izraelu zapovejo, naj spričo humanitarne krize omogoči večjo dobavo pomoči v Gazo.
        ODESA - Na jugu Ukrajine so v bližini konvoja vozil, v katerih sta bila ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in grški premier Kiriakos Micotakis, odjeknile eksplozije. V napadih je bilo ubitih pet ljudi. Moskva je trdila, da je napadla hangar ukrajinske vojske.
        SOFIJA - Potem ko je bolgarski premier Nikolaj Denkov parlamentu podal svojo odstopno izjavo, ga je v skladu s koalicijskim dogovorom nadomestila nekdanja evropska komisarka in podpredsednica vlade Marija Gabriel.
        WASHINGTON - Raketa, ki je priletela iz Jemna, je v Adenskem zalivu zadela tovorno ladjo, pri čemer so bili ubiti trije člani posadke. To je prvič, da so napadi hutijevcev na mednarodni pomorski promet terjali smrtne žrtve. Hutijevci so prevzeli odgovornost za napad.
        SOČI - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je na obisku v Rusiji posvaril pred ponovnim zagonom jedrske elektrarne v Zaporožju v Ukrajini, ki jo zasedajo ruske sile. Srečal se je tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.
        MOSKVA - Rusija je šahovskega velemojstra in političnega aktivista Garija Kasparova dodala na seznam "teroristov in skrajnežev". Kasparov, ki velja za nasprotnika predsednika Vladimirja Putina, je domovino sicer zapustil že pred več kot desetimi leti.

ČETRTEK, 7. marca
        WASHINGTON - Švedska je uradno postala 32. članica zveze Nato in se po 200 letih odpovedala svoji nevtralnosti. Članstvo Švedske v Natu pomeni zmago za svobodo, je na slovesnosti ob deponiranju dokumentov o pristopu na State Departmentu dejal švedski premier Ulf Kristersson.
        BUKAREŠTA - Evropska ljudska stranka (EPP) je potrdila predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen za vodilno kandidatko na junijskih evropskih volitvah. EPP je 6. 3. sprejela tudi volilni program, v katerem se je zavzela krepitev obrambnih zmogljivosti EU ter napovedala zavzemanje za interese kmetov, malih in srednje velikih podjetij ter nadaljnjo podporo Ukrajini.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v govoru o položaju v državi napovedal, da bo ameriška vojska postavila začasno pristanišče na obali Gaze za povečanje humanitarne pomoči. Ob tem je zagotovil, da ameriških vojakov ne bo pošiljal na kopno. Biden je sicer zadnji govor pred volitvami izkoristil za napad na republikanskega izzivalca na jesenskih volitvah Donalda Trumpa.
        KAIRO - Delegacija Hamasa je zapustila Kairo, kjer so potekali pogovori za sklenitev novega premirja v Gazi. Krivda za to, da v pogajanjih ni bilo preboja, je po navedbah Hamasa na strani Izraela.
        OSLO - Okoli 20.000 vojakov iz 13 članic Nata je začelo z veliko vojaško vajo na skrajnem severu Norveške, imenovano Nordijski odgovor 2024. Gre za novo v nizu vaj, ki simulirajo obrambo pred teoretičnim napadom na severnoatlantsko zavezništvo.
        BRUSELJ - V EU v skladu z aktom o digitalnih trgih od odslej za šest tehnoloških velikanov, med njimi Alphabet, Meto in Microsoft, veljajo posebne obveznosti.
        BERLIN - Nemčijo je zajel nov val stavk v železniškem in letalskem prometu. Večji del nemških železniških povezav je obstal, saj so nemški strojevodje začeli 35-urno stavko. Stavkajo tudi zaposleni pri letalskem prevozniku Lufthansa na več nemških letališčih.
        PARIZ - Tokratni februar je bil po navedbah službe EU za podnebne spremembe najbolj topel na globalni ravni od začetka meritev, in sicer za 1,77 stopinje Celzije v primerjavi s predindustrijsko dobo. Svet je prvič zabeležil tudi štiri zaporedne dni, ko je temperatura za dve stopinji Celzija presegla predindustrijske ravni.

snk/mc/lkr/rbi/spo/sg/rpe/rp/mo/mde/blm/vr/msc/sk/las/apo/np/jb/bg/akt/vb/vb
© STA, 2024