Na NIJZ ob začetku mednarodnega meseca boja proti raku debelega črevesja in danke moške pozivajo k večji udeležbi v programu Svit

Ljubljana, 1. marca - Na NIJZ so ob začetku meseca boja proti raku debelega črevesa in danke izpostavili rezultate preventivnega programa Svit, ki letos praznuje 15 let. V njem so odkrili 4100 primerov raka, 31.700 osebam pa odstranili predrakave spremembe. Želijo si več odzivnosti, predvsem pri moških, ki so bili lani za 11 odstotnih točk manj odzivni od žensk.

Ljubljana.
Državni presejalni program Svit, namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Na spletni strani so ob začetku marca, ki je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, zapisali, da je sodelovanje v programu Svit zmanjšalo število novih rakov debelega črevesa in danke, ki je trenutno peti najpogosteje odkriti rak v Sloveniji, in ne več drugi, kot pred uvedbo programa.

Rak, odkrit v zgodnejših fazah in preden se pojavijo simptomi, je lažje ozdravljiv. Takih je v programu Svit 60 odstotkov.

mde/apo
© STA, 2024