Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu napovedala pripravo prve evropske strategije na področju obrambe, v ospredju katere bo skupno naročanje. Evropa mora porabljati več, bolje in evropsko, je povedala in pozvala k spremembi miselnosti institucij, industrije in vlagateljev. Pri tem je opozorila na nevarnosti, ki jih predstavljajo avtoritarni voditelji po svetu, vojno v Gazi, pa tudi vse bolj agresivne trgovinske politike tretjih držav. Napovedala je tudi povečanje finančne podpore za povečanje proizvodnih zmogljivosti in določitev obrambnih projektov v skupnem interesu.

NEW YORK/GAZA - Prekinitev ognja je nujen predpogoj za vse ostale dejavnosti v podporo palestinskim civilistom, ki se soočajo z lakoto, je bilo eno glavnih sporočil torkovega zasedanja o položaju v Gazi v Varnostnem svetu ZN. Podobno mnenje so izražali praktično vsi govorci - z izjemo predstavnika ZDA. Več kot pol milijona prebivalcev Gaze je medtem po navedbah predstavnikov agencij ZN le korak oddaljenih od lakote, vsak šesti otrok v enklavi, mlajši od dveh let, trpi zaradi akutne podhranjenosti, skoraj celotno prebivalstvo pa se zanaša na nezadostne količine humanitarne pomoči.

DETROIT - Demokrat Joe Biden in republikanec Donald Trump sta v skladu z napovedmi v Michiganu brez težav osvojila zmago na volitvah za predsedniškega kandidata znotraj svojih strank, vendar so izidi obema napovedali nekaj težav. Bidnu, ki je zabeležil 81-odstotno podporo, je skoraj 13 odstotkov glasov odnesla jeza volivcev zaradi podpore Izraelu. Trump pa se je kljub visoki zmagi nad nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley odrezal slabše od napovedi.

WASHINGTON - Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson tudi po torkovem srečanju s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in kongresnimi voditelji ni bil pripravljen podpreti predloga zakona, ki vključuje skoraj 61 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino. Znova je izpostavil, da je zanj prioriteta zlasti situacija na južni meji z Mehiko. Demokrati, vključno s predsednikom Bidnom, medtem poudarjajo, da je pomoč Ukrajini nujna.

BERLIN/SANA - Nemška fregata Hessen, ki jo je vlada v Berlinu v okviru misije EU za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju poslala na območje, je prvič odbila napad hutijevcev. Nemška ladja je v torek zvečer v kratkem časovnem razmaku sestrelila dva brezpilotna letalnika jemenskih upornikov. Centralno poveljstvo ameriške vojske pa je sporočilo, da so zgodaj davi letala ameriških sil nad Rdečim morjem sestrelila pet hutijevskih dronov.

TAIPEI - Kitajska je v morje in zračni prostor okoli Tajvana v torek poslala 11 vojaških plovil ter 15 letal in en balon, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Po podatkih oblasti v Taipeiju gre za največje letošnje število kitajskih ladij, ki so jih v bližini otoka opazili v 24 urah. V zadnjih mesecih so v zračnem prostoru Tajvana opazili tudi več kitajskih balonov. Januarja so jih našteli šest, kar je največ doslej.

BRUSELJ - Evropsko novinarsko središče (ENR), skupni projekt evropskih tiskovnih agencij, se je s februarjem okrepilo za sedem novih članic. To so postale tiskovne agencije AMNA iz Grčije, ANP iz Nizozemske, ČTK iz Češke, PAP iz Poljske, Lusa iz Portugalske, Ritzau iz Danske in TT iz Švedske. Sedaj v ENR po novem deluje 23 agencij. Projekt ENR je ob sofinanciranju Evropske komisije zaživel julija 2022.

BRUSELJ - Preiskava evropske varuhinje človekovih pravic Emily O'Reilly o vlogi agencije EU za mejno in obalno stražo Frontex v brodolomu ladje z migranti pred grško obalo junija lani je pokazala, da trenutna pravila agenciji ne omogočajo izpolnjevanja obveznosti na področju temeljnih pravic. Zato je pozvala k spremembi zakonodaje. V brodolomu ladje Adriana, ki je sredi junija lani potonila v Jonskem morju, je umrlo več kot 600 ljudi.

RIM - Italijo je zajelo slabo vreme z močnim vetrom in obilnimi padavinami. Številne reke so narasle, zaradi nevarnosti poplav pa je ponekod ohromljen železniški promet. V deželi Benečija (Veneto) so zaradi vremenskih razmer izdali rdeče opozorilo. V drugih delih Benečije in Emilije-Romanje velja oranžno opozorilo zaradi vremenske fronte, ki je v višjih območjih prinesla močno sneženje. V Dolomitih je ponoči ponekod zapadlo tudi do 40 centimetrov snega.

SACRAMENTO - Oblasti v ameriški zvezni državi Kalifornija so lani zasegle dobrih 28 ton pretihotapljene sintetične droge fentanil v vrednosti okoli 670 milijonov evrov, so v torek sporočili z urada kalifornijskega guvernerja Gavina Newsoma. Po njihovi oceni bi zasežena količina zadostovala za potencialno smrt dvakratnika celotne svetovne populacije. Lani zasežena količina droge predstavlja bistveno povečanje v primerjavi z 12.700 kilogrami, zaseženimi leto prej.

SAN FRANCISCO - Ameriški tehnološki velikan Apple je opustil načrte o razvoju lastnega električnega avtomobila. Proizvajalec pametnih telefonov znamke iPhone je na projektu razvoja električnih vozil zaposlil skoraj 2000 ljudi in vanj vložil več milijard dolarjev, a je trčil ob vse hujšo konkurenco v panogi. Več ameriških proizvajalcev avtomobilov je v zadnjih mesecih skrčilo svoje načrte razvoja električnih vozil, saj se rast povpraševanja upočasnjuje.

HONGKONG - Za enega največjih nepremičninskih koncernov na Kitajskem Country Garden je bila na sodišču vložena zahteva za likvidacijo. Kot so prek borze v Hongkongu sporočili iz družbe, je zahtevo vložil njen upnik Ever Credit Limited zaradi preračunano skoraj 190 milijonov evrov dolga. Kriza v panogi, ki prispeva približno petino k bruto domačemu proizvodu Kitajske, močno bremeni drugo največje gospodarstvo na svetu.

RAMALA - Muzej na zasedenem Zahodnem bregu se je odločil na ogled postaviti dela palestinskih umetnikov iz Gaze. Razstava je opisana kot umetniška demonstracija v znak solidarnosti s palestinskim ozemljem, ki ga je vojna močno prizadela, gre pa tudi za poskus ohranitve palestinske dediščine s tamkajšnjega ozemlja, ki ji zaradi vojne grozi izbris, je povedal nekdanji palestinski minister za kulturo Ehab Besaiso.

BERLIN - V Nemčiji se nadaljuje razprava, ki so jo sprožile izjave nagrajencev letošnjega Berlinala glede vojne v Gazi. Tako v politiki kot v kulturnem sektorju se krešejo mnenja glede tega, kako obravnavati protiizraelske izjave, ki so bile izrečene na zaključni slovesnosti filmskega festivala. Na podelitvi nagrad 24. februarja so številni nagrajenci izrekli podporo Palestini in se zavzeli za konec vojne, tudi dobitnica zlatega medveda Mati Diop.

BAMAKO - V Maliju je v torek umrlo 31 ljudi, še deset pa jih je bilo ranjenih, ko je avtobus zletel z mostu čez reko Bagoe na jugovzhodu države, je sporočilo ministrstvo za promet v tej zahodnoafriški državi. Nesreče na cesti so sicer v Maliju pogoste, ker so tako številne ceste in avtoceste kot tudi vozila v precej slabem stanju.

lkr/bg/sg/bst/set/blm/sk/msc/tv/aaz/rp/lkr
© STA, 2024