Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Ob robu zasedanja kmetijskih ministrov se v Bruslju zbirajo kmetje s traktorji, ki niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem EU. Ministri razpravljajo o odzivu na zahteve kmetov, ki sicer že več mesecev protestirajo v številnih članicah EU, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Španiji. Med drugim zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami ter regulacijo trgov, da bi zagotovili pravične cene in preprečili špekuliranje. Zavzeli so se tudi za pravično skupno kmetijsko politiko, ki bi podprla ekološko kmetijstvo.

TEL AVIV/GAZA/PARIZ/DOHA - Izraelska vojska je predstavila načrt za evakuacijo civilistov z območij spopadov v Gazi, je sporočil urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Podrobnosti o tem, kako in kam naj bi civiliste premestili, niso podali. Vojska je ob tem predstavila tudi operativni načrt za kopensko invazijo na Rafo na jugu Gaze. V Parizu in Dohi so se minuli konec tedna nadaljevali pogovori o prekinitvi ognja. ZDA so izrazile upanje, da bodo v prihodnjih dneh dosegli dokončen dogovor, Netanjahu pa je izjavil, da tudi morebiten dogovor o prekinitvi sovražnosti ofenzive na Rafo ne bo ustavil, temveč zgolj odložil.

ŽENEVA - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v svojem govoru ob začetku spomladanskega zasedanja Sveta ZN za človekove pravice opozoril, da bi obsežna izraelska vojaška operacija na mesto Rafa na jugu Gaze zadala smrtni udarec programom pomoči v palestinski enklavi, kjer humanitarna pomoč prebivalstvu ostaja popolnoma nezadostna. Guterres je ob tem obžaloval, da Varnostni svet ZN kljub njegovim pozivom za končanje prelivanja krvi v Gazi ni ukrepal.

RAMALA - Palestinski premier Mohamed Štajeh je predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade, so sporočili iz Ramale. Pojasnil je, da se je za to odločil zaradi dogodkov, povezanih z agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu. Ob tem je izrazil potrebo po palestinski enotnosti in širitvi pristojnosti Palestinske uprave. Štajeh bo sicer začasno vodil vlado do oblikovanja nove, kar bi lahko trajalo tudi več mesecev.

KIJEV - Ukrajina je bila v zadnjem dnevu znova tarča ruskih napadov, v katerih je bilo ubitih pet ljudi, najmanj deset pa ranjenih, so sporočile regionalne oblasti. O žrtvah so med drugim poročali v ukrajinskih regijah Sumi, Dnipropetrovsk in Herson, med tarčami napadov so bila mesta Dnipro, Nikopol, Pisočin, Kostjantinivka in Časiv Jar, pa tudi več manjših krajev v naštetih regijah.

SANA - Jemenski hutijevski uporniki so v nedeljo sporočili, da je bil v napadih ameriških in britanskih sil ubit civilist, osem pa jih je bilo ranjenih. Gre za prvo potrjeno civilno žrtev, odkar sta ameriška in britanska vojska začeli izvajati povračilne napade na hutijevce zaradi njihovih napadov na ladje v Rdečem morju, ki jih jemenski uporniki v zadnjih mesecih izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi.

ZAGREB/BEOGRAD - Hrvaško zunanje ministrstvo je v nedeljo zavrnilo očitke Beograda, da se Hrvaška vmešava v notranje zadeve Srbije, potem ko je hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman v soboto srbskega predsednika Aleksandra Vučića označil za ruski satelit, ki da v luči vojne v Ukrajini vodi dvojno politiko do EU in Rusije. S tem so v Zagrebu po lastnih besedah zgolj navedli dejstvo. Beograd je pred tem v nedeljo zaradi omenjenih izjav Zagrebu poslal protestno noto.

SAO PAULO - Na ulice Sao Paula se je v nedeljo podalo več deset tisoč podpornikov nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki nasprotujejo preiskavi nekdanjega brazilskega voditelja in njegovih sodelavcev v zvezi s poskusom državnega udara januarja lani. Po mnenju protestnikov oblasti Bolsonara preganjajo, ker je izrazil svoje mnenje. Obsežna operacija trenutnih brazilskih oblasti medtem krepi sodni primež okoli nekdanjega desničarskega predsednika.

WASHINGTON - Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je v nedeljo zažgal pripadnik ameriške vojske. Pred dejanjem je dejal, da ne bo več sokriv za genocid in opozoril na trpljenje Palestincev. Nato je zakričal "svoboda Palestini", se polil z vnetljivo tekočino in zažgal. Reševalci so ga zaradi hudih opeklin odpeljali na zdravljenje v eno izmed okoliških bolnišnic, še vedno je v kritičnem stanju.

TEL AVIV - Izrael je v nedeljo opozoril, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, če bodo organizatorji - Evropska radiodifuzna zveza (EBU) - zavrnili besedilo pesmi njihove predstavnice Eden Golan kot preveč politično. Izraelska pevka naj bi maja v Malmöju na Švedskem nastopila s pesmijo October Rain, ki naj bi namigovala na napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. S tem bi kršila načelo o nepolitičnosti.

DUNAJ/DOHA - Talibanske oblasti v Afganistanu so v nedeljo po devetih mesecih izpustile zaprtega avstrijskega skrajno desnega aktivista Herberta Fritza. 84-letni Avstrijec je doslej večkrat obiskal Afganistan - domnevno tudi zato, da bi dokazal, da gre za varno državo, v katero bi lahko vračali begunce. Avstrijske oblasti so se zahvalile Katarju za posredovanje pri Fritzovi izpustitvi, predstavniki talibanske vlade pa zadeve niso komentirali.

CLERMONT-FERRAND - Zaradi plazu so v nedeljo v kraju Val d'Enfer v bližini smučišča Mont-Dore na jugu osrednje Francije na nadmorski višini med 1200 in 1846 metri umrli najmanj štirje smučarji. Trije so utrpeli poškodbe, dva pa še pogrešajo. Iskanje pogrešanih je otežilo slabo vreme. Nesrečo bi lahko povzročil dež, ki je obremenil snežno odejo, ki je nastala v nekaj urah pred tem. Plazovi na tem območju so precej redki.

lkr/msc/tv/sg/blm/zc/tsk/lkr
© STA, 2024