V Ajdovščini zaživelo podjetje za razvoj in proizvodnjo mesa iz izvornih celic

Ajdovščina, 25. februarja - V Ajdovščini od začetka leta deluje podjetje Tech4Meat, ki bo razvijalo in proizvajalo meso iz izvornih celic. Po mnenju pobudnika in ustanovitelja ter enega od družbenikov, podjetnika Iva Boscarola, bo proizvodnja mesa v laboratorijih, kjer bi pozneje lahko proizvajali tudi rastline, pripomogla k reševanju bodočih težav s pomanjkanjem hrane.

Vipava, gostilna Krhne.
Družbeniki in zaposleni v novem podjetju Tech4Meat.
Pobudnik in ustanovitelj podjetja Ivo Boscarol z zaposlenimi, Matjažem Peterko, Markom Ušajem, Katjo Križman in Tinkaro Pirc marolt.
Foto: Rosana Rijavec/STA

V podjetju Tech4Meat imajo trenutno dve zaposleni in več zunanjih sodelavcev, med njimi iz ajdovskega Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo CO BIK, ki je tudi eden izmed družbenikov. Izvajajo številne raziskave, v nekaj letih pa želijo na trg že poslati prve izdelke, je povedala direktorica Katja Križman.

Za družbo Tech4meat stojijo Ivo in Taja Boscarol ter CO BIK. Cilj je, razviti prve laboratorijske prototipe v dveh do treh letih.

rr/bg/bg
© STA, 2024