Tedenski pregled - svet od 23. do 29. 2.

Ljubljana, 1. marca - Minili sta dve leti od začetka vojne v Ukrajini. Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z omembo možnosti napotitve evropskih vojakov v Ukrajino. Madžarska je kot zadnja zaveznica ratificirala vstop Švedske v Nato. Žrtev v Gazi je že več kot 30.000, v izraelskem napadu na čakajoče na humanitarno pomoč naj bi umrlo več kot 100 ljudi.

PETEK, 23. februarja
        BRUSELJ - Članice EU so dan pred drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino potrdile 13. sveženj sankcij proti Rusiji, v okviru katerega omejitve na področju izvoza uvajajo tudi proti štirim podjetjem na Kitajskem in enem v Srbiji ter severnokorejskemu obrambnemu ministru.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je naznanil nov paket sankcij proti Rusiji, ki vsebuje več kot 500 ukrepov. ZDA nove sankcije proti Rusiji uvajajo zaradi smrti ruskega oporečnika Alekseja Navalnega, napoved je sovpadla z drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino.
        PARIZ - Sestali so se pogajalci, ki skušajo doseči prekinitev ognja in izpustitev preostalih talcev iz Gaze. Domnevno so dosegli napredek, a do 1. 3. dogovora ni bilo.
        DUNAJ - Deželno sodišče je nekdanjega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza zaradi lažnega pričanja pred parlamentarnim preiskovalnim odborom obsodilo na osem mesecev pogojne zaporne kazni. Kurz je že napovedal pritožbo.
        BRUSELJ/LONDON - Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) in Združeno kraljestvo sta podpisala dogovor o preprečevanju nezakonitih migracij v okviru prizadevanj za zaustavitev prebežnikov, ki na čolnih prečkajo Rokavski preliv, da bi dosegli Otok.
        VALENCIA - V požaru, ki je 23. 2. izbruhnil v stanovanjskem bloku, je umrlo deset ljudi. Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 20 gasilskih ekip, ki so iz goreče zgradbe z žerjavi rešili več stanovalcev.
        BERLIN - Nemški parlament je potrdil delno legalizacijo konoplje za osebno rabo. Predvidoma od 1. 4. bodo lahko v Nemčiji polnoletni posedovali manjšo količino marihuane. Zgornji dom parlamenta bi lahko postopkovno še zavlekel uveljavitev.

SOBOTA, 24. februarja
        KIJEV - Minili sta dve leti od začetka ruske agresije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na slovesnosti obljubil zmago nad Rusijo. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med obiskom Ukrajine državi izrazila trdno podporo EU, italijanska premierka Giorgia Meloni pa je iz ukrajinske prestolnice vodila virtualno srečanje voditeljev skupine G7 o Ukrajini.
        MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob drugi obletnici začetka vojne obiskal ruske vojake v Ukrajini ter ocenil, da je prednost na bojišču na strani Rusije.
        CHARLESTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je zanesljivo osvojil republikanske strankarske volitve za izbiro predsedniškega kandidata stranke v Južni Karolini. Njegova konkurentka Nikki Haley kljub porazu v domači zvezni državi ni odstopila od kandidature.
        LJUBLJANA - Stranka Evropske levice je za vodilnega kandidata za nastop na junijskih evropskih volitvah izvolila predsednika stranke Walterja Baierja. Potrdila je tudi volilni program, ki vključuje boj proti revščini, podnebnim spremembam, neofašizmu in krepitev demokracije v Evropi.

NEDELJA, 25. februarja
        KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bilo v dveh letih vojne ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov. Šlo je za prvo javno navedbo števila ukrajinskih vojaških žrtev od leta 2022. Po njegovih besedah je bilo na ruski strani 180.000 mrtvih in 500.000 ranjenih.
        WASHINGTON - Pred izraelskim veleposlaništvom se je zažgal pripadnik ameriške vojske, s čimer je izrazil nasprotovanje izraelski ofenzivi na območju Gaze. Reševalci so ga zaradi hudih opeklin odpeljali na zdravljenje v bolnišnico, kjer je 26. 2. umrl.
        VARŠAVA - Poljski kmetje so blokirali glavno avtocesto pri kraju Slubice ob meji z Nemčijo, da bi protestirali proti evropskim okoljskim predpisom in uvozu poceni izdelkov iz držav nečlanic EU, med drugim iz Ukrajine. Vztrajali so tudi pri blokadi mejnih prehodov z Ukrajino.
        MINSK - Vodja beloruske opozicije v izgnanstvu Svetlana Tihanovska je ob parlamentarnih volitvah rojake in mednarodno skupnost pozvala, naj zavrnejo volitve, ki jih je označila za prevaro. Predsednik Aleksander Lukašenko je napovedal, da se bo leta 2025 potegoval za nov mandat.
        RIM - Na deželnih volitvah na Sardiniji je zmagala levosredinska kandidatka Alessandra Todde, ki je za las premagala kandidata desne sredine Paola Truzzuja. Za stranko Bratje Italije premierke Giorge Meloni je bil to prvi neuspeh na deželnih volitvah po nastopu položaja.

PONEDELJEK, 26. februarja
        BUDIMPEŠTA - Madžarski parlament je podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za vstop Švedske v zavezništvo. Švedski premier Ulf Kristersson se je 23. 2. srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, najavila sta, da bo Madžarska bo od Švedske kupila štiri bojna letala gripen.
        BRUSELJ - Ob robu zasedanja kmetijskih ministrov so se zbrali kmetje s traktorji, nezadovoljni z dosedanjo kmetijsko politiko EU. Ministri so razpravljali o odzivu na zahteve kmetov, pozdravili dosedanje predloge Evropske komisije za izboljšanje položaja kmetov ter jo pozvali k pripravi nadaljnjih ukrepov.
        TEL AVIV - Izraelska vojska je predstavila načrt za evakuacijo civilistov z območij spopadov v Gazi, vendar podrobnosti o tem, kako in kam naj bi civiliste premestili, niso razkrili. Vojska je predstavila tudi operativni načrt za kopensko invazijo na Rafo.
        RAMALA - Palestinski premier Mohamed Štajeh je predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade. Zanj se je odločil zaradi dogodkov, povezanih z agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu. Abas je odstop sprejel.
        BEJRUT - Izraelske sile so prvič po začetku vojne v Gazi napadle cilje šiitskega gibanja Hezbolah v vzhodnem Libanonu, pri čemer sta bila ubita dva pripadnika gibanja. Hezbolah je sporočil, da je v odgovor na napad izstrelil 60 raket na izraelsko vojaško oporišče na Golanski planoti.
        MOSKVA - Ruska vojska je po umiku ukrajinskih sil zasedla vas Lastočkine zahodno od Avdijivke, ki je v ruske roke padla pred tednom dni. 27. 2. je ruska vojska zavzela še vas Sieverne. Ob tem naj bi uničili dva tanka, eden od njiju je bil ameriški tank abrams.
        BUDIMPEŠTA - Madžarski parlament je za novega predsednika države izvolil odhajajočega predsednika ustavnega sodišča Tamasa Sulyoka. Ta je po glasovanju že prisegel, položaj pa bo prevzel 5. 3. ter nasledil Katalin Novak, ki je odstopila po aferi s sporno pomilostitvijo.
        KOEBENHAVN - Danska policija je sporočila, da zaključuje preiskavo o sabotaži plinovoda Severni tok leta 2022, ki povezuje Rusijo in Nemčijo. Kot je pojasnila, ni zadostne podlage za nadaljevanje postopka. Danska je sledila Švedski, ki je končanje preiskave naznanila v začetku februarja.

TOREK, 27. februarja
        PARIZ - Potem ko francoski predsednik Emmanuel Macron na srečanju evropskih voditeljev 26. 2. ni izključil napotitve zahodnih sil v Ukrajino za zagotovitev zmage nad Rusijo, je to možnost zavrnilo več evropskih voditeljev, pa tudi predsednik ZDA Joe Biden in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil pričakovanje, da bo v okviru pogajanj o morebitnem premirju med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, ki trenutno potekajo, dosežen skorajšnji dogovor o prekinitvi ognja v Gazi. 29. 2. je nato ocenil, da je to malo verjetno.
        MOSKVA - Sodišče je eno vodilnih osebnosti nevladne organizacije za človekove pravice Memorial Olega Orlova obsodilo na dve leti in pol zapora, ker je kritiziral rusko vojsko in obsodil napad na Ukrajino.
        STRASBOURG - Evropski parlament je potrdil zakonodajo o obnovi narave, ki predvideva, da bodo članice do leta 2030 sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju. Uredbi so nasprotovali v Evropski ljudski stranki (EPP).
        STRASBOURG - Evropski parlament je potrdil novo zakonodajo za zaščito novinarjev in več drugih skupin pred t. i. strateškimi tožbami, ki bo veljala tudi v čezmejnih primerih. Zakonodaja bo omogočala tudi zgodnjo zavrnitev za neutemeljene zadeve in finančno zaščito za toženo stranko.
        STRASBOURG - Evropski parlament je v okviru revizije večletnega finančnega okvirja (MFF) 2021-2027 potrdil povečanje dolgoročnega proračuna EU v višini 64,6 milijarde evrov, ki ki vključuje poseben finančni instrument za Ukrajino v vrednosti 50 milijard evrov. 28. 2. je proračun potrdil še Svet EU.
        DETROIT - Demokrat Joe Biden in republikanec Donald Trump sta v Michiganu znotraj svojih strank osvojila zmago na volitvah za predsedniškega kandidata.

SREDA, 28. februarja
        STRASBOURG - Soproga umrlega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julija Navalna, je v Evropskem parlamentu pozvala k inovativnemu pristopu v boju proti ruskemu režimu in predsedniku Vladimirju Putinu, ki ga je označila za vodjo skupine organiziranega kriminala. Evropski parlament je 29. 2. v resoluciji poudaril, da mora Putin odgovarjati za smrt Navalnega.
        STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu napovedala pripravo prve evropske strategije na področju obrambe, v ospredju katere bo skupno naročanje. Evropa mora porabljati več, bolje in evropsko, je dejala.
        TIRANA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na vrhu Ukrajina-Jugovzhodna Evropa balkanske voditelje pozval k okrepljeni pomoči Ukrajini v boju proti ruski agresiji. Predlagal je ustanovitev foruma obrambne industrije ter skupno proizvodnjo streliva.
        KIŠINJOV/MOSKVA - Oblasti v samooklicani proruski Pridnestrski republiki na vzhodu Moldavije so Moskvo zaprosile za zaščito pred pritiskom Moldavije in opozorile, da je Kišinjov sprožil gospodarsko vojno proti Pridnestrju. Rusija je poudarila, da je zaščita prebivalcev Pridnestrja njena prednostna naloga.
        CHICAGO - Državna sodnica je odločila, da nekdanji predsednik ZDA Donald Trump ne sme sodelovati na predsedniških volitvah v zvezni državi Illinois. Sklicevala se je na podobno odločitev vrhovnega sodišča v Koloradu. Trump se je na odločitev že pritožil na vrhovno sodišče.
        WASHINGTON - Republikanci v ameriškem senatu so blokirali demokratski predlog zakona, ki bi zaščitil postopke zunajtelesne oploditve, potem ko je vrhovno sodišče v zvezni državi Alabama nedavno sklenilo, da so zamrznjeni zarodki človeška bitja z vsemi pravicami.
        BRUSELJ - V državah članicah EU so lani registrirali največ prosilcev za azil po begunski krizi leta 2016, je sporočila Agencija EU za azil (EUAA). V članicah EU, na Norveškem in v Švici je za azil zaprosilo 1,14 milijona ljudi, 18 odstotkov več kot v letu 2022.
        PRAGA - Spodnji dom češkega parlamenta je zavrnil predlog o uzakonitvi porok istospolnih partnerjev, hkrati pa jim je dovolil posvojitev v primeru, da je eden od njiju biološki starš otroka. Istospolni partnerji lahko na Češkem od leta 2006 sklenejo partnersko zvezo.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je sposoben opravljati svoje dolžnosti, je po zdravniškem pregledu sporočil predsednikov zdravnik Kevin O'Connor. Zapisal je, da je Joe Biden zdrav, aktiven in vitalen 81-leten moški.

ČETRTEK, 29. februarja
        GAZA - Izraelska vojska je blizu mesta Gaza streljala na Palestince, ki so čakali na humanitarno pomoč, pri čemer je bilo po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 112 Palestincev, več kot 750 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je navedla, da je streljala, ker so se vojaki počutili ogrožene. Skupno število ubitih Palestincev v Gazi je preseglo 30.000.
        MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v govoru o stanju v državi posvaril zahodne države, ki morda razmišljajo o napotitvi vojakov v Ukrajino, da ima Rusija orožje, ki lahko doseže tudi njih. Zatrdil je, da je ruska vojska povečala svoje zmogljivosti in napreduje po vsej fronti v Ukrajini.
        BRUSELJ - Poljska si je s prizadevanji za obnovitev pravne države odprla pot do skupno 137 milijard evrov evropskih sredstev, ki so bila doslej blokirana, je sporočila Evropska komisija in odobrila prvo izplačilo iz sklada za okrevanje v višini 6,3 milijarde evrov.
        MADRID - Špansko vrhovno sodišče je sporočilo, da je proti vodji katalonskih separatistov, evroposlancu Carlesu Puigdemontu, sprožilo preiskavo zaradi terorizma v povezavi z nemiri leta 2019. Ti so sledili obsodbi separatističnih voditeljev po poskusu odcepitve Katalonije leta 2017.
        BRATISLAVA - Slovaško ustavno sodišče je zadržalo nekatere dele novele kazenskega zakonika, ki so sprožile nasprotovanje opozicije, množične proteste in kritike EU. Na predlog opozicije bo preučilo ustavnosti predvidenih sprememb, ki jih je predlagala vlada premierja Roberta Fica.
        WASHINGTON - Zaradi oboroženih spopadov ter volilnih nepravilnosti in manipulacij je svet lani postal manj varen in demokratičen, je v poročilu ugotovila nevladna organizacija Freedom House. Ob tem je opozorila, da je že 18. leto zapored zabeležila upad ravni svobode po svetu.
        WELLINGTON - Novozelandska vlada pod vodstvom Christopherja Luxona je razveljavila zakon, s katerim je poskušala vlada nekdanje premierke Jacinde Ardern postopoma onemogočiti prodajo tobačnih izdelkov. Zagotovlja sicer, da si še naprej prizadeva za zmanjšanje števila kadilcev.

snk/akt/set/rpe/vr/zc/sg/lkr/jes/mc/bg/bst/blm/sk/msc/tv/aaz/rp/spo/lkr
© STA, 2024