Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BRUSELJ - Zunanji ministri članic Evropske unije so vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev. Kot je že pred časom napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, bo vojaška misija z imenom Aspides povsem defenzivne narave. Njena naloga bo spremljanje trgovskih ladij in odvračanje s prisotnostjo. Delovala bo zgolj na morju in ne bo izvajala nobenih operacij na kopnem. Operativni štab bo po neuradnih informacijah v Grčiji.

TEL AVIV - Če Hamas do 10. marca ne bo osvobodil vseh talcev, se bo začela ofenziva na Rafo na jugu Gaze, je v nedeljo opozoril član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc. Če do ramadana naših talcev ne bo doma, se bodo boji nadaljevali povsod, tudi na območju Rafe, je dejal. To je prvič, da je Izrael napovedal, kdaj naj bi se začela napovedana ofenziva na mesto, kamor se je pred nasiljem zateklo približno 1,5 milijona Palestincev. Ganc je dodal, da bo Izrael pred tem v dialogu z ZDA in Egiptom tamkajšnjim civilistom omogočil evakuacijo.

MOSKVA - Materi preminulega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega tretji dan zapored niso dovolili, da bi videla sinovo truplo, je sporočila tiskovna predstavnica pokojnika. Ljudmila Navalna je v soboto odpotovala v zapor na skrajni sever Rusije, kjer je bil njen sin zaprt. Pokojnikova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je od oblasti zahtevala, da truplo nemudoma predajo svojcem, a se to še ni zgodilo. Vzrok smrti Navalnega še ni znan, oblasti pa so uvedle preiskavo. Kot je danes pojasnila Jarmiš, so odgovorni materi in odvetnikom sporočili, da so preiskavo podaljšali.

MOSKVA - Ruska sodišča so minuli konec tedna na zaporne kazni obsodila več kot 150 ljudi, ki so bili pridržani na shodih v spomin na opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je v petek umrl v kazenski koloniji. Na do 14 dni zapora so bili obsojeni zaradi kršenja stroge ruske zakonodaje, ki ureja proteste. Samo v Sankt Peterburgu so sodniki v soboto in nedeljo 154 ljudi obsodili na zaporne kazni do 14 dni, je razvidno iz odločitev, ki so jih objavila sodišča. Skupine za človekove pravice in neodvisni mediji so poročali o več podobnih obsodbah tudi v drugih mestih v Rusiji.

BRUSELJ - Zunanji ministri EU bodo na srečanju s soprogo pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega poslali sporočilo podpore ruski opoziciji, je pred zasedanjem povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ob tem bo ministrom predlagal, da po preminulem ruskem borcu za človekove pravice poimenujejo režim EU, namenjen kaznovanju kršiteljev človekovih pravic po svetu.

KIJEV - Ukrajina je sprožila preiskavo o domnevnem streljanju osmih neoboroženih ukrajinskih vojakov v ruskem ujetništvu, je v nedeljo sporočil urad tožilca v delno zasedeni ukrajinski regiji Doneck. Predmet preiskave bosta incidenta v mestu Avdijivka in vasi Vesele pri Bahmutu. Na enem od kanalov na omrežju Telegram je bil v nedeljo objavljen zapis o 'usmrtitvi šestih ujetnikov' po ruski zasedbi Avdijivke, kot pa je kasneje navedlo tožilstvo so branilci huje ranjeni in čakajo na evakuacijo.

HAAG - Pred Meddržavnim sodiščem se je začel postopek o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Gre za postopek, ki ga je sprožila Generalna skupščina ZN na podlagi resolucije iz decembra 2022, že pred aktualno izraelsko ofenzivo v Gazi.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Španska konservativna Ljudska stranka - PP je na regionalnih volitvah v Galiciji včeraj že petič zapored prepričljivo zmagala. V 75-članskem parlamentu regije na severozahodu Španije bo imela 40 poslancev. Socialisti so doživeli hud poraz in dosegli najslabši rezultat od leta 1981, ko je Galicija postala avtonomna skupnost, dobro pa se je odrezal levousmerjeni nacionalistični blok BNG, ki bo imel v novi sestavi 25 poslancev, šest več kot doslej.

BRUSELJ/LONDON - Bruselj in London bosta v prihodnjih dneh sklenila dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih migracij. Dogovor je del širšega sodelovanja med Londonom in Brusljem v boju proti nezakonitim migracijam, so sporočili v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Rishi Sunak sta v nedeljo v telefonskem pogovoru pozdravila uspešen zaključek pogajanj med agencijo Združenega kraljestva in Evropsko agencijo za zunanjo in obalno stražo Frontex ter napovedala, da bo dogovor med Brusljem in Londonom formaliziran v prihodnjih dneh.

LONDON - Na nedeljski podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil epski film o očetu atomske bombe Juliusu Robertu Oppenheimerju režiserja Christopherja Nolana. Prejel je nagrado bafta za najboljši film, skupaj pa kar sedem baft. Nagrada za najboljšo režijo je šla v roke Nolanu, za najboljšo glavno moško vlogo Cillianu Murphyju, za najboljšega stranskega igralca pa Robertu Downeyju Jr. Emma Stone je bila razglašena za najboljšo igralko, prepričala je z vlogo v filmu Nesrečna bitja režiserja Yorgosa Lanthimosa. Prejemnica nagrade bafta za žensko stransko vlogo pa je igralka Da'Vine Joy Randolph.

SEUL - Vlada v Južni Koreji je odredila mladim zdravnikom, naj se vrnejo na delo, potem ko jih je več sto dalo odpoved v znak protesta proti načrtovanim reformam za povečanje vpisa na medicinske fakultete za 65 odstotkov. Vlada si prizadeva za povečanje števila zdravnikov, saj ima Južna Koreja ob starajoči se družbi med razvitimi državami enega najnižjih deležev zdravnikov glede na število prebivalcev.

PARIZ - Pariški Eifflov stolp, ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti na svetu, je danes zaprt zaradi stavke tamkajšnjih zaposlenih, so spročili v sindikatih CGT in FO. Mestno javno podjetje SETE, ki upravlja s stolpom, je na svoji spletni strani imetnikom vstopnic svetovalo, naj pred prihodom preverijo situacijo ali preložijo obisk. Imetnike elektronskih vstopnic je upravljavec stolpa pozval, naj preverijo elektronsko pošto za nadaljnje informacije.

SARAJEVO - Prestolnico Bosne in Hercegovine je v jutranjih urah stresel potres magnitude okoli 4. Tresenje tal so poleg Sarajevčanov čutili številni prebivalci osrednjega dela države. Potres se je zgodil ob 9.22. Epicenter je bil severno od Sarajeva, navaja Evropski mediteranski seizmološki center. Podatkov o morebitni materialni škodi trenutno ni. Potresi s takšno magnitudo le redko povzročijo škodo na objektih.

vb/vb
© STA, 2024