Japonska uspešno izstrelila svojo novo raketo

Tokio, 17. februarja - Japonska je danes izstrelila svojo novo raketo H3, s katero je v orbito poslala dva satelita. Uspešna izstrelitev velja za pomembno vzpodbudo po letih preložitev in dveh neuspešnih poskusih.

Japonska, Kagošima.
Testni polet rakete H3 št. 2 iz vesoljskega centra Tanegašima v jugozahodni prefekturi Kagošima na Japonskem. Japonska je v soboto skoraj leto dni po neuspeli prvi izstrelitvi izstrelila svojo vodilno raketo H3, so sporočili iz državne vesoljske agencije.
Foto: Xinhua/STA

Raketa naslednje generacije H3 naj bi bila tekmica rakete Falcon 9 podjetja SpaceX, s katero bi v prihodnosti lahko dostavljali tovor bazam na Luni, pa tudi na vesoljske postaje.

Raketo so izstrelili iz vesoljskega centra Tanegashima na jugozahodu Japonske, potem ko so izstrelitev zaradi slabega vremena preložili za štiri dni. Zaradi tehničnih težav so februarja lani opustili njeno izstrelitev, marca pa je bila izstrelitev neuspešna.

Raketo Falcon 9 je sicer mogoče večkrat uporabiti, rakete H3 pa ne, vendar je po ocenah znanstvenikov preizkus njene nove tehnologije pomemben.

vr/spo/vr
© STA, 2024