Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 15. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v DZ poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Po nekaterih informacijah bi se DZ lahko z njim seznanil že v petek. S tem bo ministrici funkcija prenehala. Vlada pa je na predlog Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani razrešila državnega sekretarja Igorja Šoltesa.

LJUBLJANA - Po večtedenskem razčiščevanju okoliščin afere sodna stavba je odstop ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan za vodje koalicijskih poslanskih skupin pričakovan. Poudarjajo sicer, da je treba zgodbo do konca raziskati, to naj storijo pristojni organi. Ime novega kandidata oz. kandidatke za vodenje pravosodnega resorja pričakujejo čim prej.

LJUBLJANA - Vlada je na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Uredba med drugim predvideva spodbujanje opravljanja prvih pregledov v specialističnih dejavnostih ter definira nabor zdravstvenih storitev, ki bodo plačane po realizaciji.

LJUBLJANA - V poslanskih skupinah Svoboda in Levica so prepričani, da bi morali zahteve zdravnikov reševati znotraj pogajanj za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, saj je treba urediti tudi plače drugih poklicev v zdravstvu, sta po rednih koalicijskih usklajevanjih povedala vodji poslanskih skupin Borut Sajovic in Matej T. Vatovec.

LJUBLJANA - V civilni iniciativi Glas ljudstva so prepričani, da zdravniški sindikat Fides z več kot mesec dni trajajočo stavko krši zakon o stavki in pravice zavarovancev v javnem zdravstvu. Na današnji novinarski konferenci pred vladno stavbo v Gregorčičevi ulici so zato vlado pozvali, da ustavi stavko, ki jo vidijo kot nezakonito, in zaščiti bolnike.

BRUSELJ - Evropska komisija je napoved gospodarske rasti Slovenije za letos znižala z 2,0 na 1,9 odstotka, za leto 2025 pa ji še naprej napoveduje 2,7-odstotno rast. Napoved inflacije je v primerjavi z novembrsko znižala, letos naj bi znašala 2,9 odstotka, prihodnje leto pa 2,0 odstotka. Znižala je tudi napoved gospodarske rasti EU in evrskega območja za letos, in sicer za EU z 1,3 na 0,9 odstotka, za evrsko območje pa z 1,2 na 0,8 odstotka. Inflacija v EU naj bi letos znašala 3,0 odstotka,, v evrskem območju pa 2,7 odstotka.

LJUBLJANA - Povprečna plača za leto 2023 je znašala 2220,95 evra bruto in 1445,12 evra neto. Od plače za leto 2022 je bila nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka in v neto znesku za 9,6 odstotka, realno pa v bruto znesku višja za 2,1 odstotka in v neto znesku za dva odstotka, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je pred preiskovalno komisijo DZ o kanalu C0 v Ljubljani opozoril na pomanjkljivo zakonodajo na področju okolja, ki da omogoča izigravanje. Kot je poudaril, varuh državi ves čas podaja priporočila, a "pri izvršni veji oblasti naleti na gluha ušesa".

ABU DABI - Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je na povabilo generalne direktorice Unesca Audrey Azoulay in ministra za kulturo Združenih arabskih emiratov Salema Halida al Kasimija z delegacijo udeležila svetovne Unescove konference o kulturno-umetnostni vzgoji v Abu Dabiju. V okviru konference je bil sprejet okvirni dokument za kulturno-umetnostno vzgojo, so sporočili z ministrstva za kulturo.

LJUBLJANA - Lani je na slovenskih cestah umrlo 82 udeležencev cestnega prometa, tri manj kot v letu prej. Po podatkih o stanju prometne varnosti Agencije za varnost prometa je število umrlih v lanskih prometnih nesrečah drugo najnižje odkar beležijo uradno statistiko. Policisti so sicer obravnavali 19.780 prometnih nesreč, šest odstotkov več kot v letu 2022.

LJUBLJANA - Slovenska matica je ob letošnji 160-letnici pripravila tudi knjigo, v kateri je zajet povzetek njenega delovanja. V osrednjem delu monografije je predstavljena matičina galerija s portreti vseh preteklih predsednikov, ki krasijo notranjost stavbe na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani. Ti so predstavljeni tudi z biografijami.

LJUBLJANA - Pod okriljem Muzeja in galerija mesta Ljubljene (MGML) in v sodelovanju z ljubljansko Pedagoško fakulteto je izšla monografija Ivan Hribar - Javno. Ustvarjalno. Zasebno. Kot je na predstavitvi v vili Zlatica, nekdanjem Hribarjevem domu, povedala sourednica in avtorica prispevka Irena Žmuc, monografija zaključuje projekt prenove vile Zlatica.

KRANJ - Strokovna žirija je za nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo nominirala delo Marka Bratuše in Harisa Pašovića Najboljša evropska predstava, delo Tjaše Mislej Prva beseda je mama, delo Daniela Daya Škufce Budnost zimskega jutra ter delo Ize Strehar Nezakonske matere.

jb/jb
© STA, 2024