V Zvezi potrošnikov Slovenije pozivajo k pravilnemu odlaganju odpadnega olja

Ljubljana, 13. februarja - Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek in lahko povzroči resne težave in škodo okolju, odtočnim cevem in čistilnim napravam.

Ljubljana.
Krofi.
Foto: Matic Hrabar/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Ocvrto pecivo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Zvezi potrošnikov Slovenije zato pozivajo, da se olje od peke krofov ali cvrtja piščanca po uporabi ohladi in precedi v plastično ali stekleno posodo oziroma namensko posodo za zbiranje. To naj se dobro zapre in jo do odvoza v ulični zbiralnik, premično zbiralnico ali zbirni center hrani na temnem in hladnem mestu.

Sicer pa v zvezi poudarjajo, da olja, ki ga uporabljamo za cvrtje, ni treba zavreči že po prvi uporabi. Potrošniki naj ga primerno shranijo in, če ni dobilo čudnega vonja, postalo temno, se začelo peniti ali ob ponovnem segrevanju začelo smoditi, ponovno uporabijo.

kad/mrn/mrn
© STA, 2024