Borrell pozval k zmanjšanju dobav orožja Izraelu

Bruselj, 12. februarja - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes ZDA in druge izraelske zaveznice pozval, naj zmanjšajo dobave orožja Izraelu, če menijo, da so njegovi napadi na palestinsko enklavo Gaza zahtevali preveč smrtnih žrtev.

Belgija, Bruselj.
Neformalno zasedanje ministrov EU za razvojno sodelovanje. Razprava je tekla predvsem o nadaljnjem financiranju agencije UNRWA, ki je tarča obtožb Izraela, da so njeni uslužbenci sodelovali v Hamasovem oktobrskem napadu na Izrael.
Belgijska ministrica za razvojno sodelovanje Caroline Gennez, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in Boštjan Šporar iz Sveta EU.
Foto: Thierry Monasse/STA

Obregnil se je tudi ob načrte izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja za evakuacijo Palestincev z območja mesta Rafa na jugu enklave, da bi tam izvedli kopensko ofenzivo. Evakuirali jih bodo. Kam, na Luno? je vprašal.

Da ne ve, kam bi lahko evakuirali Palestince, je na skupni novinarski konferenci z Borrellom povedal tudi vodja agencije Združenih narodov za palestinske begunce UNRWA Philippe Lazzarini, ki se je udeležil današnjega neformalnega srečanja v Bruslju.

Povedal je še, da na območju Gaze pred napovedano vojaško operacijo v Rafi vladata panika in strah.

blm/vb/blm
© STA, 2024