Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 11. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob številnih svarilih pred izraelsko ofenzivo na mesto Rafa na skrajnem jugu Gaze v intervjuju dejal, da bo izraelska vojska pred ofenzivo zagotovila varen prehod za civilno prebivalstvo. Ob tem je zavrnil opozorila pred katastrofo v mestu, kjer živi več kot milijon razseljenih Palestincev.

KIJEV - Ukrajinsko vojno letalstvo je sporočilo, da je sestrelilo 40 od 45 dronov, ki jih je Rusija ponoči izstrelila na več delov Ukrajine. V zračnem napadu na Harkov je po navedbah guvernerja Olega Sinegubova umrla 56-letna ženska. V Harkovu je zaradi sedmih žrtev sobotnega ruskega napada dan žalovanja.

HELSINKI - Na Finskem se je z odprtjem volišč ob 9. uri po krajevnem času (8. uri po srednjeevropskem) začel drugi krog predsedniških volitev. 4,3 milijona Fincev izbira med Alexandrom Stubbom in Pekko Haavistom. Glede na javnomnenjske raziskave naj bi zmagal nekdanji premier Stubb, čeprav se je razlika v podpori kandidatoma v zadnjem tednu zmanjšala.

WASHINGTON - Najverjetnejši kandidat republikancev na ameriških predsedniških volitvah Donald Trump je v soboto zagrozil, da bo Rusijo spodbudil k napadu na članice zveze Nato, ki ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do zavezništva. Bela hiša je njegove izjave že obsodila.

ISLAMABAD - V Pakistanu so po dveh dneh štetja glasov objavili končne rezultate parlamentarnih volitev, na katerih so največ poslanskih sedežev osvojili neodvisni kandidati, ki jih podpira stranka zaprtega nekdanjega premierja Imrana Khana (PTI). Kandidati povezani s Khanom so osvojili 101 od 266 poslanskih sedežev, Muslimanska liga (PML-N) trikratnega nekdanjega premierja Šarifa 75, Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija pa bo imela 54 poslancev. Ostalih 34 poslanskih sedežev si je razdelilo še enajst strank.

MADRID - Španska civilna garda je v soboto prijela osem ljudi, potem ko je čoln trgovcev z mamili v petek med pregonom zadel patruljno ladjo, pri čemer sta umrla dva pripadnika civilne garde. Incident, v katerem sta bila poškodovana tudi dva policista, se je zgodil v pristanišču Barbate blizu Cadiza. Po dogodku so prijeli osem osumljencev.

LONDON - Britanski kralj Karel III. se je v soboto v prvi izjavi za javnost po diagnozi raka zahvalil za vsa sporočila podpore in lepe želje, ki jih je prejel v zadnjih dneh. V sporočilu, objavljenem na spletni strani Buckinghamske palače in na družbenem omrežju X, je Karel III. še zapisal, da je enako spodbudno tudi slišati, kako je razkritje njegove diagnoze pripomoglo k boljšemu razumevanju bolezni.

LONDON - Cene kakava so v petek tako na borzi v Londonu kot v New Yorku dosegle nove rekordne vrednosti. Dvig cen povzroča omejena ponudba kakava iz največjih pridelovalk Gane in Slonokoščene obale, za kar so krive neugodne vremenske razmere. Cena kakava v New Yorku je v petek poskočila na 6030 dolarjev (5590 evrov) za tono, kar je precej več od preteklega dolgoletnega rekorda iz leta 1977, ko je tona kakava stala 5379 dolarjev.

LUXEMBOURG - Povprečen prebivalec EU je leta 2022 ustvaril 513 kilogramov komunalnih odpadkov. Slovenija je nekoliko pod tem povprečjem, saj je povprečen prebivalec pri nas predlani ustvaril 487 kilogramov odpadkov, je ta teden sporočil evropski statistični urad Eurostat.

SANREMO - Na 74. festivalu italijanske popevke v Sanremu je v sobotnem finalu med 30 udeleženci slavila debitantka Angelina Mango s skladbo La Noia (Dolgčas). Gre za prvo zmago ženske na festivalu po desetletju.

mc/mph/kad/rbi/np/mc
© STA, 2024