ZDA in ZN v luči izraelske ofenzive proti Rafi svarijo pred katastrofo

Washington/New York, 9. februarja - Operacija Izraela v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi brez ustreznega načrtovanja lahko pomenila katastrofo, so včeraj opozorili v Washingtonu, potem ko je izraelska vojska napovedala ofenzivo v smeri tega mesta ob meji z Egiptom.

ZDA, New York.
Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah na Bližnjem vzhodu. Države članice ZN so na odprti razpravi zahtevale takojšen konec spopadov v Gazi in začetek mirovnega procesa v smeri rešitve dveh držav.
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta Vedanta Patela Washington sicer doslej še ni videl nobenega dokaza o resnem načrtovanju takšne operacije. Vendar pa je v nobenem primeru ni pripravljen podpreti, saj je Rafa, kot je dejal, ključna vstopna točka za dobavo pomoči v Gazo.

Da bi stopnjevanje izraelskih operacij v Rafi pomenilo poglobitev humanitarne krize v enklavi, je včeraj opozoril tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Izraelske sile naj bi sicer medtem že začele napade na Rafo. V enem od letalskih napadov je bilo po navedbah Al Jazeere davi ubitih osem ljudi, vključno s tremi otroki.

msc/spo/msc
© STA, 2024