Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. februarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

STRASBOURG - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla politični dogovor o vzpostavitvi posebnega finančnega instrumenta za Ukrajino, vrednega 50 milijard evrov. Ukrajina lahko prvo izplačilo pričakuje marca, je ob dogovoru sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ponoči doseženi začasni dogovor bosta morali zdaj obe instituciji potrditi, nakar bo stekel še postopek uradnega sprejetja.

STRASBOURG - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu napovedala, da bo predlagala umik predloga uredbe o pesticidih ki je, kot je opozorila, postala simbol polarizacije. "Kmetje si zaslužijo, da jim prisluhnemo," je poudarila v luči protestov kmetov, ki so prišli tudi pred parlament. Pri tem je opozorila, da se kmetje, ki jih skrbi njihova prihodnost, zavedajo, da mora kmetijstvo preiti na bolj trajnostni model.

GAZA - Ukazi o evakuacijah, ki jih je doslej izdala izraelska vojska, zajemajo 246 kvadratnih kilometrov oziroma dve tretjini ozemlja Gaze. Na tem območju je pred 7. oktobrom skupno živelo 1,78 milijona Palestincev oziroma približno 77 odstotkov prebivalstva enklave, je v svojem najnovejšem poročilu zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA). Proti jugu palestinske enklave sicer še vedno beži na deset tisoče ljudi.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v ponedeljek na zahtevo Rusije razpravljal o novih ameriških napadih na Bližnjem vzhodu. Zasedanja so se udeležili tudi veleposlaniki Irana, Iraka in Sirije, ki so skupaj z ruskim kolegom kritizirali ravnanja ZDA. Ameriške sile v Iraku in Siriji so bile v času najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize od 7. oktobra tarča 165 napadov. Po smrtonosnem napadu na ameriško oporišče 28. januarja v Jordaniji so ZDA silovito odgovorile in sprožile niz napadov proti domnevno proiranskim skupinam v Siriji in Iraku.

RIJAD - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek prispel v Savdsko Arabijo, kjer je začel svojo peto turnejo po Bližnjem vzhodu po 7. oktobru lani. V prihodnjih dneh bo obiskal še Izrael, Egipt in Katar, srečal se bo tudi s predstavniki palestinskih oblasti na zasedenem Zahodnem bregu. Blinken je še pred odhodom iz Washingtona poudaril potrebo po nujni ureditvi humanitarnih potreb v Gazi, kjer Izrael nadaljuje s silovito ofenzivo in bombardiranjem, skoraj dva milijona prebivalcev palestinske enklave pa se soočata z lakoto.

SANA - Jemenski hutijevci so v Rdečem morju napadli ameriško in britansko tovorno ladjo. Kot so sporočili, je bil prvi napad usmerjen na ameriško ladjo Star Nasia, drugi pa na britansko ladjo Morning Tide, ki sicer pluje pod zastavo Barbadosa. Gre za zadnjega v vrsti incidentov v Rdečem morju, kjer hutijevci, ki uživajo podporo Irana, od novembra napadajo tovorne ladje. Sprva so trdili, da iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo le plovila, povezana z Izraelom, kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

HARKOV - V ruskem napadu na severovzhodu Ukrajine je bil ubit dojenček, še tri ženske pa so bile ranjene, ko sta dva izstrelka zadela hotel. Poleg tega so v regiji Herson na jugu države pod ruševinami našli truplo 59-letnega moškega. Ruske sile pa naj bi preprečile ukrajinski napad z droni na regijo Belgorod ob meji z Ukrajino.

MOSKVA - Rusija je začasno ustavila uvoz banan in rož iz Ekvadorja. Kot razlog je navedla, da so v pošiljkah našli škodljivce, vendar je odločitev sprejela po tem, ko je Ekvador dosegel dogovor z ZDA, v okviru katerega bo Ukrajina dobila sovjetsko vojaško opremo te južnoameriške države. Ekvadorski predsednik Daniel Noboa je namreč 10. januarja sporočil, da je sprejel ponudbo ZDA o zamenjavi sovjetske vojaške opreme za sodobno ameriško orožje v vrednosti okoli 185 milijonov evrov. Washington je pri tem pojasnil, da bodo ekvadorsko vojaško opremo podarili Ukrajini.

NAGPUR - Po intenzivni eksploziji v tovarni pirotehničnih izdelkov v osrednji Indiji je umrlo najmanj sedem ljudi, še vsaj 75 pa jih je poškodovanih, so sporočili lokalni uradniki v mestu Harda v indijski zvezni državi Madhya Pradesh. Poškodovanih je okrog 10 stavb v okolici tovarne.

LOS ANGELES - Močno neurje s hudimi nalivi, ki je konec prejšnjega tedna nastalo nad Tihim oceanom in doseglo Kalifornijo, je terjalo najmanj tri smrtne žrtve. Kalifornijski guverner Gavin Newsom je v ponedeljek za več okrožij razglasil izredne razmere, neurje pa se nadaljuje.

PEKING - Na Kitajskem, kjer bodo od sobote do konca prihodnjega tedna praznovali novo leto in prihod pomladi, imajo v predprazničnih dneh težave z vremenom. Zaradi nenavadno močnega sneženja in mraza so v osrednji Kitajski odpovedali številne lete in vlake. Nastali so tudi številni prometni zastoji, ki so že sicer stalnica v tem delu leta. Meteorologi za prihodnje dni napovedujejo nadaljnje sneženje.

akt/akt
© STA, 2024