Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 2. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides in vladna stran sta na pogajanjih podala nove predloge, ki jih morata obe strani preučiti. "Do takrat medijsko ne bomo komunicirali, vsebinske zadeve bomo skušali reševati za mizo in strpno priti do zaključkov," je v skupni izjavi dejal predsednik Fidesa Damjan Polh in dodal, da se stavka zdravnikov nadaljuje. Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je dodal, da je vsem v interesu, da bo dogovor sklenjen v najkrajšem možnem času in da tudi stavko v najkrajšem možnem času zaključijo.

LJUBLJANA - V Slovenskem zdravniškem društvu opozarjajo, da javni zdravstveni sistem vrsto let sloni na nadurnem delu zdravnikov. Ob umiku soglasij za nadurno delo se zdravstvo ne bo vrnilo na raven delovanja pred januarjem, organizacija zdravstva se bo poslabšala, čakalne dobe in dostopnost do specialističnih obravnav pa še bolj podaljšale, menijo.

BRDO PRI KRANJU - Predstavniki institucij, ki zastopajo pravice pacientov, so na novinarski konferenci v okviru posveta o dostopnosti do ambulant na primarni ravni spregovorili o izkušnjah pacientov. Med drugim so izpostavili težave pacientov pri uporabi digitalnih orodij, kot so portali za paciente, ponekod je težava tudi nedosegljivost ambulante po telefonu.

LJUBLJANA - Direkcija RS za infrastrukturo je obe ponudi za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje, ki bo obsegal gradnjo nadhoda in nove postajne dvorane, kot nedopustni zavrnila in postopek zaključila brez oddaje naročila. Obe ponudbi sta presegali zagotovljena sredstva. Kot so STA povedali v direkciji, bodo razpis ponovili.

LJUBLJANA - Tako kot v več drugih državah tudi v Sloveniji po podatkih NIJZ narašča število primerov oslovskega kašlja. V UKC Ljubljana so bili v zadnjem mesecu hospitalizirani trije otroci z oslovskim kašljem, med njimi dva dojenčka. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel ob tem poudarja pomen cepljenja in preventive.

LJUBNO OB SAVINJI - Sodelavci službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih avgusta lani, na čelu z vodjo službe Boštjanom Šeficem, so na Ljubnem ob Savinji nadaljevali individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenimi za morebitno odstranitev. V pogovorih je sodelovalo 22 lastnikov, nekaj občanov pa se ne želi preseliti.

LJUBLJANA - Po hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti prejšnji teden izvedli na območju Ljubljane, Celja, Kranja in Nove Gorice, med drugim na Mestni občini Ljubljana (Mol) in pri županu Zoranu Jankoviću, so s Specializiranega državnega tožilstva sporočili, da usmerjajo postopek zoper 19 osumljenih. Preiskujejo sistemsko korupcijo v državni upravi pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in zlorabo sredstev Mola.

VELENJE - Ljudska iniciativa Velenje bo zaradi visokih cen ogrevanja v soboto na Titovem trgu v Velenju ponovno izvedla protest. V četrtek so se namreč sestali z direktorjem velenjske komunale Gašperjem Škarjo, ki jim je ponudil le obročno odplačevanje ali odlog plačila januarskih položnic za ogrevanje, s čimer v iniciativi niso zadovoljni. Vztrajajo pri kratkoročnih in dolgoročnih ukrepih.

LJUBLJANA - Slovenija je lani izvozila za 54,9 milijarde evrov in uvozila za 57 milijard evrov blaga. Vrednost izvoza je bila višja za 4,4 odstotka, uvoza pa za 0,6 odstotka. Zrasla je vrednost trgovanja z državami nečlanicami EU, s članicami EU pa je upadla, so sporočili s statističnega urada.

LJUBLJANA - Na Slovenski matici je dopoldne potekala slavnostna akademija ob 160-letnici matice. Kot je v nagovoru poudarila slavnostna govornica, predsednica republike Nataša Pirc Musar, so pred nami številni izzivi. Izrazila je prepričanje, da bo Slovenska matica kot v preteklosti prispevala k iskanju ključnih kulturno-družbenih usmeritev družbe.

mrn/mlu
© STA, 2024