Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 1. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Končnega odgovora o politični usodi ministrice Dominike Švarc Pipan tudi danes očitno ne bo. Premier Robert Golob ter predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon sta sicer danes skupaj potovala v Bruselj, a po Golobovih navedbah o tem nista spregovorila "niti besede". Tudi predloga za izključitev iz SD za zdaj ni. Iz analize nakupa stavbe na Litijski cesti, ki jo je ministrica predala predsedniku vlade, sicer izhaja, je bila z možnostjo nakupa prvič seznanjena šele 5. decembra. Analiza posebej izpostavlja, kakšna je bila pri poslu vloga vrha SD, dopušča tudi možnost, da je bil posel voden po meri prodajalca.

LJUBLJANA - DZ je sklepni dan januarske seje začel s prvo obravnavo predloga zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ki ga je v DZ s podpisi volivcev vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem. V koaliciji predlog vidijo kot populističen, v opoziciji pa kot koristen za upokojence.

LJUBLJANA - Poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice so na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel naslovili pobudo, naj preveri, ali še vedno obstaja pravna podlaga za veljavnost soglasij zdravnikom za opravljanje dela pri drugih izvajalcih.

LJUBLJANA - Predsednici Zveze organizacij pacientov Slovenije Štefanija L. Zlobec in Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović sta na današnjem sestanku razpravljali o širših razlogih za stavko in soglašali, da je nujen širši dialog vseh deležnikov v zdravstvu. Pri tem sta s svojimi predlogi pripravljeni sodelovati in se pogovarjati z obema stranema.

LJUBLJANA - Na več kot 200 vpisnih mestih po državi se je začelo vpisovanje t. i. ljudskih obveznic, namenjenih fizičnim osebam s prebivališčem v Sloveniji. Izdane bodo v skupnem obsegu 250 milijonov evrov in z ročnostjo tri leta, letna obrestna mera bo znašala 3,4 odstotka, v izplačilo pa bodo zapadle konec februarja 2027.

BRUSELJ - Slovenija si prizadeva za uravnoteženje okoljskih zahtev z realnostjo na terenu, je glede zahtev slovenskih in drugih evropskih kmetov ob prihodu na izredno zasedanje voditeljev EU, ki ga spremljajo protesti kmetov, povedal premier Robert Golob. Podprl je predlog Bruslja za določeno odstopanje od okoljskih pravil glede neobdelane zemlje. Prav tako se Slovenija zavzema, da morajo pri uvozu hrane iz tretjih držav veljati enake okoljske zahteve kot v EU.

NOVA GORICA - S simbolnim odvitjem vijakov na železniškem tiru se je uradno začela prenova območja na železniški postaji ter postajne stavbe v Novi Gorici. Dela bodo predvidoma potekala leto dni, po zaključeni prenovi pa bo v Novi Gorici ostala le železniška postaja, namenjena potniškemu prometu. Ocenjena vrednost celotne investicije je 61,65 milijona evrov.

LJUBLJANA - Petletni mandat na čelu službe Državne volilne komisije je nastopil nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič. Med prvimi nalogami, ki ga čakajo, bo izvedba junijskih evropskih volitev. Ta bi utegnila terjati kar nekaj naporov, zapleta se namreč pri sodelovanju uradnikov upravnih enot v volilnih komisijah, z nesodelovanjem grozijo tudi sodniki.

LJUBLJANA - Po zaključenem arbitražnem postopku in skladno s pogodbami, podpisanimi v torek, je Holding Slovenske elektrarne ponoči začel prevzemati električno energijo iz bosansko-hercegovske termoelektrarne Ugljevik. Po dogovoru bo letna dobava okoli 500 gigavatnih ur, kar po navedbah holdinga ustreza porabi 123.000 gospodinjskih odjemalcev. Poleg dobave električne energije bo HSE prejel 67 milijonov evrov odškodnine in še 58,2 milijona evrov obresti.

BRUSELJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je srečala z belgijsko kolegico Hadjo Lahbib, s katero sta izpostavili bližino stališč in dobro sodelovanje obeh držav na številnih področjih znotraj Evropske unije. Zavzeli sta se za čimprejšnjo vzpostavitev premirja v Gazi in potrdili zavezanost feministični zunanji politiki.

LJUBLJANA - Založba /*cf. je predstavila novi knjižni izdaji in načrte za letošnje leto, odgovorna urednica Amelia Kraigher pa se je ozrla tudi na dosežke lanskega leta. Za letos, kot je povedala, načrtujejo izid 17 knjig, ali jim bo to uspelo, pa je zelo odvisno od podpore Javne agencije za knjigo RS.

jes/bg
© STA, 2024