Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 30. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je na seji glavnega stavkovnega odbora soglasno sprejel sklep, da v sredo vodstvom zdravstvenih zavodov preda preklice soglasij za nadurno delo. Po oceni naj bi soglasja umaknila približno polovica vseh zdravnikov, je na novinarski konferenci povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. Zdravniki bodo tako po njegovih besedah odslej delali do največ 48 ur na teden in ne več, prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob se bo danes zvečer sestal z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan po tistem, ko jo je vodstvo SD pozvalo k odstopu. "Sem v kontaktu z ministrico, čakam njeno odločitev," je dejal pred vrhom parlamentarnih strank o projektu Jek 2. V SD so medtem danes znova izrazili pričakovanje, da bo Golob sledil njihovi odločitvi.

LJUBLJANA - Tožilci so za sredo napovedali opozorilno stavko. Vse od njene napovedi se tožilci in vlada niso začeli pogajati, zato so tožilci danes vlado ponovno pozvali k vzpostavitvi dialoga in uresničitvi stavkovnih zahtev. Posredovali so ji tudi predlog za rešitev spora, po katerem bi se plače tožilcev zvišale za 1244 evrov bruto.

LJUBLJANA - Slovenski finančni sistem ostaja odporen na povečane izzive, a država potrebuje strukturne reforme, med drugim pri pokojninskem in zdravstvenem sistemu, je v okviru rednih letnih posvetovanj ocenila misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF). V Banki Slovenije so zadovoljni, da imajo z IMF podoben pogled na stanje in izzive.

LJUBLJANA - Družbe HSE, Elektrogospodarstvo Slovenije, Termoelektrarna Ugljevik in Elektroprivreda Republike Srpske so podpisale pogodbe, ki določajo začetek dobave elektrike in način izplačila odškodnine zaradi nedobavljene elektrike med letoma 2011 in 2021, ki jo je Holding Slovenske elektrarne dosegel v arbitraži. Elektriko bodo začeli dobavljati ta četrtek, odplačevanje odškodnine se bo začelo 30. junija.

VELENJE - Velenjska in šoštanjska občina bosta občanom za znižanje stroška toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode pomagali s toplotnim dodatkom višini 40 odstotkov stroškov dejanske porabe toplote, a največ do 150 evrov mesečno. Hkrati bo na februarskih položnicah upoštevana šest odstotkov nižja cena variabilnega dela toplote, ki jo je potrdil svet ustanoviteljev velenjske komunale. Občini bosta še dodatno subvencionirali ceno toplote za prve štiri mesece letos.

LJUBLJANA - Indeks zaznave korupcije za leto 2023 za Slovenijo razkriva enako oceno kot lansko leto - 56/100 in za mesto slabšo uvrstitev, so sporočili iz Transparency International Slovenia. Država znatno zaostaja za povprečjem držav EU (64), kar po oceni nevladne organizacije nakazuje nadaljevanje stagnacije in nezadostnih prizadevanj na področju preprečevanje korupcije. V Komisiji za preprečevanje korupcije opozarjajo, da potrebujemo sistemske spremembe in prevzemanje odgovornosti.

LJUBLJANA - Slovenija se ob očitkih Izraela o sodelovanju uslužbencev agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani pridružuje pozivu generalnega sekretarja ZN k nadaljnjemu financiranju agencije, saj bi bila sicer ogrožena življenja Palestincev, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. O prispevku UNRWA za letos vlada še ni odločala.

KOČEVJE/NOVO MESTO - Kočevski župan Vladimir Prebilič namerava nastopiti na letošnjih volitvah v Evropski parlament. To je za medije potrdil ob robu regijskega posveta Skupnosti občin Slovenije v Novem mestu. Za zdaj se o nastopu pogovarja z več strankami, trenutno so si najbližje s stranko Vesna, je dejal.

LJUBLJANA - V slovenskem prostoru bo predvidoma spomladi zaživela Beletrina Digital, naročniška multimedijska platforma, ki bo na enem mestu zbrala elektronske knjige, zvočnice, filme, podkaste in druge vsebine. Gre za projekt, ki ga v založbi Beletrina snujejo dve leti in pol.

MARIBOR - Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje se bo letos odvil med 3. in 16. junijem. Predstave tekmovalnega programa je tokrat izbral Blaž Lukan. Odločil se je za največje možno število, to je 12 uprizoritev preteklega leta.

AJDOVŠČINA - Občina Ajdovščina je bila s projektom RIMROM, čezmejna rimska zgodba uspešna na razpisu sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Cilj dvoletnega projekta RIMROM je povezati rimsko dediščino čezmejnega prostora za ustvarjanje celostne izkušnje obiskovalcev Evropske prestolnice kulture.

jes/bg
© STA, 2024