FT: EU grozi z oslabitvijo madžarskega gospodarstva v primeru nadaljnje blokade pomoči Ukrajini

Bruselj, 29. januarja - EU bi lahko oslabila madžarsko gospodarstvo, če Budimpešta na četrtkovem izrednem vrhu ne bo pristala na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v višini 50 milijard evrov, je včeraj poročal britanski časnik Financial Times. Več diplomatov je za britanski časnik povedalo, da so številne članice podprle ta načrt.

Belgija, Bruselj.
Delovna seja članov Evropskega sveta.
Francoski predsednik Emmanuel Macron, madžarski predsednik vlade Viktor Orban in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Budimpešta je sicer medtem nekoliko popustila pri nasprotovanju pomoči Kijevu. Svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana Balazs Orban je na družbenem omrežju X potrdil, da so pripravljeni podpreti pomoč Ukrajini v okviru proračuna EU in celo skupno zadolževanje v ta namen. Pri tem zahtevajo vsakoletno potrjevanje pomoči.

Voditelji članic se bodo v četrtek v Bruslju sestali, potem ko se jim sredi decembra zaradi Orbanovega nasprotovanja ni uspelo dogovoriti o pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna unije.

blm/sk/blm
© STA, 2024