Bruselj bo preučil nadaljnje financiranje UNRWA

Bruselj, 29. januarja - Evropska komisija bo preučila nadaljnja izplačila agenciji Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem UNRWA, pri čemer bo upoštevala preiskavo ZN o obtožbah, da so nekateri uslužbenci agencije sodelovali pri napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Palestinska ozemlja, Gaza.
Palestinec nosi vrečo moke, ki jo je priskrbela agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA).
Leta 1949 ustanovljena agencija skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za 5,9 milijona palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, Jordaniji, LIbanonu in Siriji.
Foto: Xinhua/STA

Do konca februarja sicer ni predvideno nobeno izplačilo tej agenciji ZN, so pojasnili na komisiji. Zagotovili pa so, da bodo prek partnerskih organizacij še naprej zagotavljali humanitarno pomoč za Palestince v Gazi in na Zahodnem bregu.

Na komisiji ob tem pričakujejo, da bo UNRWA pristala na revizijo neodvisnih zunanjih strokovnjakov, ki jih bo imenovala EU.

UNRWA je v petek sporočila, da je zaradi navedb Izraela odpustila več uslužbencev in uvedla preiskavo. Zaradi obtožb je financiranje začasno zaustavilo tudi več članic EU.

blm/sk/blm
© STA, 2024