Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

ŠKOFJA LOKA - Po obsežnem požaru, ki je v petek okoli 14. ure izbruhnil v industrijski coni v Škofji Loki, gasilci še vedno ostajajo na delu in gasijo posamezna žarišča. Pristojni so medtem preklicali navodilo okoliškim prebivalcem, naj ne odpirajo oken in naj se ne gibajo zunaj. Po prvih podatkih je zagorelo v skladišču podjetja Alpetour Bandag Škofja Loka. Vzrok požara še ni znan.

OSWIECIM/BRUSELJ/LJUBLJANA - Sovjetska Rdeča armada je na današnji dan pred 79 leti osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Ob obletnici tega dogodka se mednarodna skupnost spominja žrtev holokavsta. Letos so v poslanicah v luči vojne v Gazi opozarjali na vnovično širjenje antisemitizma ter potrebo po zavračanju delitev in sovraštva. Predsednica republike Nataše Pirc Musar je v poslanici spomnila na številne spopade, ki divjajo po svetu in v katerih še vedno najbolj trpijo nedolžni ljudje, ki si želijo le miru. Kot je dodala, gre za teptanje človečnosti in grobo ignoranco humanitarnega prava.

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost zaradi očitkov o vpletenosti agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) v napad islamističnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. "Pričakujemo temeljito preiskavo in odločno stališče UNRWA proti vsem oblikam sovraštva in nasilja," je zapisalo na omrežju X.

ŠTEVERJAN - Stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost (SSK) je v petek v Števerjanu priredila novoletni sprejem. Govorniki so pred številnimi udeleženci iz Italije in Slovenije izpostavljali pomen in vlogo stranke ter slovenske narodne skupnosti v Italiji.

mlu/mlu
© STA, 2024