Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 25. januarja - Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov zmerna, 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz suhega kložastega snega. Na strmih prisojnih pobočjih sredogorja se lahko sprožijo plazovi mokrega snega, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Triglav.
Gore, visokogorje.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Snežna odeja je v sredogorju zmehčana, mokra, snega je tam bolj malo, še posebno južno orientirana pobočja so kopna do nadmorske višine tudi okoli 1900 metrov. V senčnih legah je lahko osrenica, ki ne drži človeške teže. V visokogorju, nad okoli 2000 metrov, je sneg suh, le na strmejših južnih pobočjih se ob jasnih dneh čez dan lahko ojuži. Ponekod je zbit zaradi vetra. Vetru izpostavljene lege so precej spihane, lahko do tal ali do stare, trde podlage.

Pred nami je daljše obdobje suhega vremena. Danes bo pretežno jasno in toplo, ničla bo na nadmorski višini okoli 2000 metrov. Pihal bo močan severozahodnik, ki bo proti večeru počasi slabel. V petek bo delno jasno, več oblačnosti bo na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah. Pihal bo šibak do zmeren severozahodni, popoldne zahodni veter. Ničla se bo dvignila do okoli 2400 metrov nadmorske višine. V soboto bo jasno in nekoliko hladneje, ničla bo na okoli 1600 metrov nad morjem. Pihal bo šibak do zmeren, v visokogorju lahko tudi močan severozahodnik. Tudi v nedeljo bo pretežno jasno z nekoliko šibkejšim vetrom. Ledišče se bo popoldne spet dvignilo na okoli 2000 metrov nadmorske višine. V ponedeljek bo še topleje, na nebu bo nekaj koprenaste oblačnosti.

Snežna odeja se bo še naprej stabilizirala, čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila predvsem v soboto in nedeljo zjutraj, nad okoli 2100 metrov tudi v petek in ponedeljek. Na prisojah se lahko predvsem na strmih travnatih pobočjih še sproži kakšen plaz mokrega snega, a postopno bo tega vse manj. V visokogorju bodo glavna nevarnost območja napihanega snega predvsem v bližini grebenov ter v grapah, kamor je veter nanesel snega. Ob večji obremenitvi se tam lahko sproži kložasti plaz.

nkp/nkp
© STA, 2024