V vesolje letos tretji slovenski nanosatelit Trisat

Maribor, 27. januarja - Nov nanosatelit Trisat-S, ki so ga zasnovali raziskovalci mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v sodelovanju s slovenskim podjetjem SkyLabs, bo po trenutnih napovedih izstreljen v vesolje letos na nemški raketi Spectrum. Gre za tretji takšen projekt; dva Trisata že krožita okoli Zemlje.

Maribor.
Ekipa TRISAT, ki jo sestavljajo člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in podjetja SkyLabs d.o.o., je v minulem tednu v čisti sobi podjetja SAB Aerospace s.r.o. v Brnu opravila zadnje tehnične priprave za polet v vesolje.
Slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje poletela 23. marca.
Foto: Univerza v Mar

ZA SLOVENIA TIMES!
Maribor.
Direktor podjetja SkyLabs Tomaž Rotovnik
Foto: SkyLabs

ZA SLOVENIA TIMES!
Maribor.
Ekipa projekta Trisat na Univerzi v Mariboru.
Foto: SkyLabs

Kot je za STA povedal direktor SkyLabsa Tomaž Rotovnik, je izstrelitev zaenkrat načrtovana v prvi četrtini leta. Trisat-S bo namenjen testiranju varne komunikacije med nanosatelitom in zemeljsko postajo. Misija bo trajala predvidoma en mesec, potem pa bo satelit zgorel, da ne bo onesnaževal vesolja.

Predhodni satelit, ki je bil poslan v vesolje, že več kot 18 mesecev uspešno deluje v vesolju, kljub temu da mu je bila napovedana veliko krajša življenjska doba, saj se nahaja v enem izmed sevalno najbolj zahtevnih okolij.

ase/mlu
© STA, 2024