Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 25. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Po skoraj dveh tednih zdravniške stavke predstavniki vlade in Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides niso nič bližje dogovoru. Iz Fidesa pa sporočajo, "da na pogajanja in predloge vlade, ki že vnaprej kažejo, da je cilj le ponovno izigravanje sindikata in nespoštovanje dogovorjenega", ne pristajajo več. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel priznava, da jih zaostritev zdravniške stavke skrbi. Za petek je sklican sestanek z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov, na katerem bodo pogledali, kako poteka delo v času stavke. Po besedah ministrice pa upajo, da se stavka ne bo preveč zaostrovala in da bo čim prej dosežen nek dogovor.

LJUBLJANA - Mandatno-volilna komisija (MVK) državnemu zboru predlaga, naj za predsednika preiskovalne komisije DZ o sumih političnega vmešavanja v delo policije imenuje poslanca Svobode Aleša Rezarja. Ta bo nasledil Miho Lamuta, ki je s čela komisije odstopil iz zdravstvenih razlogov.

LJUBLJANA - Slovenijo je leta 2023 obiskalo 6,19 milijona turistov, kar je 5,5 odstotka več kot leta 2022. Ti so ustvarili 16,13 milijona prenočitev ali 3,5 odstotka več. "Leto 2023 je bilo za turizem najuspešnejše doslej, saj je bilo prenočitev za dva odstotka več kot v turistično doslej najuspešnejšem letu 2019," so navedli na statističnem uradu.

NOVO MESTO - Skupina Krka je lani po prvi oceni prihodke od prodaje povečala za pet odstotkov na 1,81 milijarde evrov. "V letu 2023 smo zabeležili največjo prodajo v zgodovini," je povedal predsednik uprave in generalni direktor družbe Jože Colarič. Čisti dobiček se je zaradi negativnih tečajnih razlik znižal za 14 odstotkov in dosegel 311,2 milijona evrov.

LJUBLJANA/KRŠKO - Skupina Gen je po prvih ocenah lani ustvarila 2,97 milijarde evrov prihodkov, kar je 28,9 odstotka manj kot predlani. Čisti dobiček je znašal 204,5 milijona evrov, potem ko je leto prej 23,6 milijona evrov.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke na prvi letošnji seji skladno s pričakovanji ni spreminjal osrednjih obrestnih mer za območje z evrom. Po rekordnem nizu zaostrovanja denarne politike tako tretjič zapored ni posegel v obrestne mere. Svet vztraja tudi pri napovedih glede prihodnjih ukrepov denarne politike.

NEW YORK - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v sredo v New Yorku srečala s predsednico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljaric Egger, s katero je govorila o vlogi Rdečega križa v Gazi. Ministrica je pri tem poudarila pomen neoviranega dostopa do talcev, ki jih zadržuje islamistično gibanje Hamas, in se zahvalila za prizadevanja organizacije za pomoč prebivalcem palestinske enklave. V ločenih pogovorih z libanonskim ministrom Abdalahom Bujem Habibom in jordanskim šefom diplomacije Ajmanom Safadijem pa je ministrica izrazila polno podporo načrtu, ki bo vodil v rešitev dveh držav na območju Izraela in Palestine.

LJUBLJANA - Vodstvo Radiotelevizije Slovenija je sodelavcem oddaje Panorama, ki so bili z novim letom zaradi ukinitve oddaje na čakanju na delo doma, še pred iztekom odredbe o začasni napotitvi na čakanje v podpis ponudilo nove pogodbe za nova delovna mesta. Ta so v skladu s trenutnimi potrebami delovnih procesov znotraj Televizije Slovenija, so sporočili. Nekateri sodelavci so ponujene sporazume in pogodbe o zaposlitvi že podpisali in svoje delo že opravljajo v skladu z novimi zadolžitvami.

LJUBLJANA - Založba Mladinska knjiga je razgrnila obsežen knjižni program za tekoče leto. Če so lani izdali 632 naslovov, od tega 302 novosti, bodo tudi v letošnjem letu nadaljevali v podobnem zamahu z raznovrstnimi deli, s katerimi nagovarjajo tako splošno kot šolsko javnost. Ena od novosti je Avtorski portal s predstavitvami avtorjev in njihovih izdaj.

LJUBLJANA - Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne seje odbora DZ za kulturo na temo varčevanja na RTV Slovenija oziroma finančnega reza za tretji program Radia Slovenija - program Ars v letu 2024. Kot so zapisali, bodo zaradi varčevanja največjo škodo utrpeli mladi glasbeniki in slovenska kultura.

LJUBLJANA - V atriju ZRC so v sredo zvečer predstavili knjigo sociologa Tomaža Mastnaka z naslovom Civilna družba. V delu, ki uvaja novo zbirko založbe ZRC Osemdeseta: Pojmovnik novega kulturnega polja, avtor poda precej kritičnih misli o fenomenu. Na naslovnici je napis: "Civilna družba je dejansko bila manj ideja, kot je bila posoda za vse mogoče ideje."

CELJE - Celjsko gledališče je pripravljeno na 32. Dneve komedije, ki bodo potekali med 10. in 25. februarjem. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal upravnik gledališča Miha Golob, so osmim tekmovalnim predstavam letos prvič dodali še pester spremljevalni program s predstavami iz Slovenije in tujine, okroglimi mizami in delavnicami.

apo/apo
© STA, 2024