Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 23. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Minimalna plača bo letos določena pri 1253,90 evra bruto, kar je 50,54 evra oz. 4,2 odstotka več kot lani, je odločil minister za delo Luka Mesec. Gre za minimalno zakonsko uskladitev, saj bo dvig sledil le letni inflaciji ob koncu leta 2023. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so s tem zadovoljni, saj da bi bil ob trenutnih razmerah vsakršen odmik nesprejemljiv. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa menijo, da je bila zamujena priložnost za višji dvig minimalne plače, so pa zadovljni, da je vlada odstopila od prvotnega predloga, ki je predvideval zamrznitev višine minimalne plače.

LJUBLJANA - Kriminalisti izvajajo obširne operativne aktivnosti na širšem območju Policijskih uprav (PU) Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica, so sporočili s PU Ljubljana. Preiskujejo sume kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Hišne preiskave so opravili tudi na Mestni občini Ljubljana (Mol) in pri županu Zoranu Jankoviću. Odvetnik ljubljanskega župana Janez Koščak je po hišnih preiskavah na občini dejal, da Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom, policija pa preiskuje tudi povezovalni kanal C0.

LJUBLJANA - Finančni minister Klemen Boštjančič je na predlog premierja Roberta Goloba postal tretji podpredsednik vlade. O njegovem imenovanju je vlada odločila na današnji dopisni seji, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

LJUBLJANA - Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA potrdili, da so v ponedeljek prejeli prijavo glede nakupa stavbe za sodišča na Litijski cesti. Prijavo bodo obravnavali v predhodnem preizkusu in v njem preverili sume kršitev iz pristojnosti KPK, to je kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so pojasnili.

LJUBLJANA - Sodni svet je zaskrbljen nad pomanjkanjem zavedanja o pravni državi ter enakopravnosti in pomenu sodne veje oblasti pri zakonodajni in izvršilni veji, je Sodni svet poudaril v novem pismu Evropski komisiji. Seznanil jo je s stanjem vladavine prava po tem, ko ustavna odločba o sodniških plačah ni bila izvršena.

GORNJI GRAD - Povabilu službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih se je odzvalo vseh 27 lastnikov stanovanjskih objektov iz Gornjega Grada, ki so na seznamu za preselitev. Kot je povedal državni sekretar Boštjan Šefic, so bili pogovori konstruktivni in konkretni. Vladna služba je po njegovih besedah prejela vse potrebne informacije za nadaljnje ukrepe.

KRAKOV - Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek podpisal ustanovno listino voditeljskega foruma Evropskega judovskega združenja (EJA), danes pa se je udeležil drugega dneva mednarodne konference o antisemitizmu v organizaciji tega združenja. Udeležil se je tudi spominske slovesnosti v kompleksu nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

LJUBLJANA - Kazalnik zaupanja slovenskih potrošnikov se je januarja v primerjavi z decembrom lani zvišal za tri odstotne točke, na letni ravni pa je bila vrednost kazalnika višja za osem odstotnih točk. Njegova vrednost je bila višja kot v katerem koli lanskem mesecu, čeprav ostaja za pet odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja, so sporočili statistiki.

CELOVEC - Politik Karel Smolle je v ponedeljek zvečer prejel 45. Tischlerjevo nagrado. Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza sta mu jo podelila za dolgoletno politično delovanje na zvezni in deželni ravni v Avstriji ter izredne dosežke v prid slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem.

TOLMIN - Plaz, ki se je v ponedeljek sprožil na cesto v dolino Polog na Tolminskem in terjal eno življenje, si je danes ogledal geolog. Ocenjuje, da gre za okrog 10.000 kubičnih metrov materiala, sanacija pa bo trajala več mesecev. Gorski reševalci in policisti so vzpostavili stik s prebivalcema domačije, ki po plazu ni dostopna po cesti.

mo/mo
© STA, 2024