Množični protesti proti skrajni desnici v Nemčiji se nadaljujejo

Berlin/München, 21. januarja - Na ulicah nemških mest se tudi danes zbira več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti skrajni desnici in stranki Alternativa za Nemčijo.

Nemčija, Bremen.
Tisoče ljudi na trgu v Bremnu demonstrira proti desničarskemu ekstremizmu. Demonstracije so odziv na raziskavo medijskega kolektiva "Correctiv", ki je razkril, da so se radikalni desničarski krogi novembra 2023 v Potsdamu sestali s predstavniki AfD in vodjo skrajno desnega Identitarnega gibanja.
Foto: dpa/STA

Nemčija, Flensburg.
Udeleženci demonstracij proti desničarskemu ekstremizmu korakajo skozi središče mesta.
Foto: dpa/STA

Najmnožičnejši protest bo potekal v Berlinu, kjer so se protestniki začeli zbirati ob 16. uri. Kljub temu, da je policija na protestu sprva pričakovala le nekaj tisoč ljudi, naj bi bilo število protestnikov bistveno višje.

V Münchnu je policija na protestih sprva pričakovala okoli 25.000 ljudi, a se jih je zbralo več kot 80.000. Organizatorji so protest naposled odpovedali zaradi prenatrpanosti mestnega središča, saj je policija presodila, da ne more več zagotavljati varnosti.

Protestnikom sta podporo izrekla tudi nemški kancler Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki se je množicam zahvalil za njihovo "predanost demokraciji".

mph/set/mph
© STA, 2024