Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KAMPALA - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v soboto znova pozval k rešitvi dveh držav, medtem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu znova zavrnil možnost samostojne palestinske države. Guterres je prepričan, da bi morali vsi prepoznati pravico Palestincev do svoje države.

TEL AVIV - V Izraelu se je v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi Benjamina Netanjahuja. V obalni metropoli Tel Aviv so udeleženci shoda zahtevali takojšnje končanje vojne v Gazi, da bi tako dosegli izpustitev še več kot 100 talcev

ANKARA - Vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismail Hanija se je v soboto v Turčiji srečal s turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom. Po navedbah virov sta se pogovarjala o prekinitvi izraelskega obstreljevanja, povečanju humanitarne pomoči in rešitvi dveh držav s trajnim mirom.

BAGDAD/WASHINGTON - Napad na oporišče na zahodu Iraka so izvedli proiranski borci, je sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojskeje sporočilo. Ranjeni so bili ameriški vojaki in najmanj en iraški vojak. Borci so napadli zračno oporišče Al Asad v soboto z več balističnimi izstreli in raketami.

ANKARA - Italijanska premierka Giorgia Meloni in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se v soboto na srečanju v Turčiji zavzela za okrepitev sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam, kar vključuje tudi sodelovanje z Libijo. Na srečanju sta govorila še o varnosti in razvoju razmer na območju Sredozemlja. Meloni se je v soboto še zahvalila Erdoganu za pomoč pri dogovoru o izvozu ukrajinskega žita, potem ko Rusija ni podaljšala prvotnega dogovora.

KABUL/MOSKVA - V goratem predelu na severu Afganistana je po navedbah lokalne policije ponoči strmoglavilo letalo. Na poti je bilo iz Indije v Rusijo. Ruska agencija za letalstvo je sporočila, da naj bi bilo na krovu ruskega letala, ki je izginilo, šest ljudi. Šlo je za čarterski reševalni let. .

LONDON - Indijski jeklar Tata Steel je napovedal, da bo ukinil 2800 delovnih mest v Združenem kraljestvu. Zaradi prehoda v bolj zeleno proizvodnjo bo v prihodnjem letu in pol na udaru še okoli 2500 delovnih mest.

SEUL - Južnokorejski izvoz avtomobilov je lani v primerjavi z letom prej poskočil za 31 odstotkov. K občutni rasti je prispevalo povečano svetovno povpraševanje po vrhunskih okolju prijaznih vozilih, je ocenilo tamkajšnje ministrstvo za trgovino, industrijo in energijo.

BASEL - Zaradi grožnje z bombo so nekaj pred 6. uro zjutraj evakuirali terminal in zaprli letališče EuroAirport v bližini švicarskega Basla. Po navedbah vodstva letališča, nedaleč stran od tromeje med Švico, Francijo in Nemčijo so začasno odpovedali tudi vse lete.

LUXEMBOURG - Prva Eurostatova ocena indeksov cen kmetijskih proizvodov za lani kaže na umirjanje rasti cen, ki je bilo značilno za leti 2021 in 2022. Lani se je povprečna cena kmetijskih proizvodov v EU v primerjavi z letom prej dvignila za dva odstotka, povprečna cena blaga in storitev za porabo v kmetijstvu tako imenovanih vhodnih stroškov pa je bila nižja za pet odstotkov.

NEW YORK - Ameriški ponudnik računalniških storitev v oblaku Amazon Web Services namerava do leta 2027 v razširitev poslovanja na Japonskem vložiti preračunano 14 milijard evrov. Sredstva bo vložil v razširitev svojih oblačnih zmogljivosti v velemestih Tokio in Osaka, da bi zadostil povečanemu povpraševanju strank.

INNSBRUCK - Na avstrijskem Tirolskem je Slovenka v soboto namerno zapeljala v 30-letnega usmerjevalca prometa na parkirišču, ki jo je skušal ustaviti. Incident se je zgodil na parkirišču za smučišče pri kraju Grän. Slovenko sumijo poskusa povzročitve telesne poškodbe.

set/mph/mo/set
© STA, 2024