Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DAMASK/TEHERAN - V izraelskem zračnem obstreljevanju sirske prestolnice Damask so bili po navedbah iranskih medijev ubiti vodja obveščevalne službe iranske revolucionarne garde za Sirijo in njegov namestnik ter še dva člana te iranske ideološke vojske.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju v njunem prvem pogovoru v zadnjem mesecu dejal, da ZDA še vedno verjamejo v rešitev dveh držav. Biden je izraelskega premierja poklical dan po tistem, ko je ta izjavil, da nasprotuje palestinski državnosti.

TEL AVIV - Upokojeni general izraelske vojske in eden ključnih članov izraelskega vojnega kabineta Gadi Eisenkot je v petek izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožil, da ne govori resnice o ciljih Tel Aviva na območju Gaze, ter pozval k čimprejšnjim volitvam.

MADRID - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v petek obtožil Izrael, da je ustvaril in financiral palestinsko islamistično gibanje Hamas. Izpostavil je, da se bo, če ne bo odločnega posredovanja od zunaj, spirala sovraštva in nasilja nadaljevala iz generacije v generacijo.

WASHINGTON - Ameriška vojska je v petek izvedla nov krog napadov na jemenske hutijevce, pri čemer so po navedbah Bele hiše uničili nekaj raketnih izstrelišč, ki so jih hutijevci pripravljali za napade na ladje v Rdečem morju. To je bila četrta akcija, ki jo je ameriška vojska izvedla v zadnjem tednu proti napravam za izstreljevanje raket.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal zakon o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja agencij njegove vlade, ki ga je kongres potrdil v četrtek. V skladu s zakonom je zagotovljeno začasno financiranje dela vladnih agencij do 1. marca, za drugi del pa do 8. marca.

WASHINGTON - Ameriški zvezni tožilci so v petek od sodišča zahtevali, naj nekdanjega svetovalca bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa Petra Navarra obsodi na šest mesecev zapora zaradi zaničevanja kongresa. Zvezna porota ga je glede tega spoznala za krivega že septembra lani, sodba bo znana 25. januarja.

SAN FRANCISCO - Ruski hekerji s povezavami z rusko vlado oziroma njenimi obveščevalnimi službami so pridobili dostop do elektronske pošte nekaterih vodilnih predstavnikov Microsofta. Napad so začeli konec lanskega novembra, v Microsoftu so ga odkrili 12. januarja in sprožili blokade, s katerimi so hekerjem preprečili nadaljnje vdore.

WASHINGTON - Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je v petek srečal z mehiško kolegico Alicio Barceno. Zagotovila sta, da bosta državi sodelovali pri reševanju migrantske krize. Do srečanja je prišlo le tri tedne po Blinknovem obisku v Mehiki, Blinken pa je dejal, da sta državi v tem času dosegli velik napredek pri reševanju problema.

SANTA FE - Velika porota iz Nove Mehike je v petek potrdila obtožnico nenamernega uboja proti igralcu Alecu Baldwinu zaradi incidenta s strelnim orožjem leta 2021, med katerim je bila ubita snemalka filma Rust Halyna Hutchins. Tožilstvo je proti Baldwinu obtožnico zaradi uboja vložilo že lani, a je od nje odstopilo zaradi pomanjkanja dokazov. Kakšne nove dokaze so pridobili tožilci, ni jasno.

PEKING - V požaru v internatu v osrednji kitajski pokrajini Henan je v petek zvečer umrlo najmanj 13 ljudi. Po navedbah lokalnih oblasti je ogenj izbruhnil v prostoru, kjer so spali otroci, vendar ni jasno, koliko je bilo žrtev med otroki. Vzrok požara še ugotavljajo.

WASHINGTON - V ZDA je v minulem tednu zaradi zimskih razmer umrlo najmanj 50 ljudi. Zelo nizke temperature, sneg in poledica so bili vzrok za številne prometne nesreče ter težave v letalskem prometu, zaprte so bile številne šole, mnoga gospodinjstva so še vedno brez elektrike.

ZAGREB - Na Hrvaškem promet ponekod ovira močan veter. Zaradi orkanske burje je zaprta avtocesta A1 med Zagrebom in Splitom, za tovorna vozila pa ni prevozna nobena cestna povezava med notranjostjo Hrvaške in obalo. Za območje Reke velja rdeče vremensko opozorilo, sunki burje lahko dosežejo hitrost do 180 kilometrov na uro.

NEW YORK - Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so v petek sklenili uspešen skrajšani trgovalni teden in se vrnili na rekordne vrednosti, potem ko so se zmanjšale skrbi tako glede inflacije kot morebitnega zdrsa gospodarstva v recesijo. Indeks S&P 500 je v petek presegel rekordno vrednost z začetka leta 2022, pod katero je bil lani tudi za 25 odstotkov.

SAN FRANCISCO - Pametni telefoni podjetja Apple so bili lani najbolje prodajani pametni telefoni na svetu, pred tem pa je 12 let na vrhu lestvice kraljeval južnokorejski Samsung, kaže raziskava družbe International Data Corporation (IDC). Lani je bilo prodanih 234,6 milijona Applovih iPhonov, Samsung je prodal 226,6 milijona pametnih telefonov.

STUTTGART - Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je lani na domačem trgu pri prodaji električnih vozil prehitel ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Teslo, kažejo podatki nemškega urada za motorna vozila KBA. Lani je bil ov Nemčiji na novo registriranih približno 70.600 Volkswagnovih električnih vozil in 63.700 Teslinih.

BERLIN - Uživanje vina v Nemčiji se je v enem letu zmanjšalo za več kot steklenico na osebo, je razvidno iz ta teden objavljenega poročila Nemškega inštituta za vino (DWI). Med avgustom 2022 in julijem 2023 je letna poraba vina znašala 19,2 litra na osebo, leto prej pa 19,9 litra.

sk/vr/rp/rbi/kad/sk
© STA, 2024