Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 19. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Obilno sneženje, ki je davi zajelo državo, je največ težav povzročilo v prometu, posebej na avtocestah, ki so nekatere še vedno zaprte. Na cestah so plužne in posipne skupine, promet pa poteka počasneje. Zastoji, v katerih so se znašle tudi cestne službe, so nastajali zaradi zdrsov vozil in nesreč. Ponekod je doslej zapadlo tudi do okoli 20 centimetrov snega, na Primorskem težave povzroča burja.

LJUBLJANA - Predsednica SD Tanja Fajon je v izjavi v DZ dejala, da si v stranki skupaj z njihovo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan želijo, da se razjasnijo vse okoliščine, vsa dejstva v zvezi s spornim nakupom sodne stavbe na Litijski cesti. "Če so bile nepravilnosti, bomo potem odločno ukrepali. Nihče nima pri nas bianco zaupanja," je dejala. Ko bodo imeli vsa dejstva in dodatno pojasnjene okoliščine, bodo tako v stranki odločali, kako naprej, je napovedala Fajon po današnjem sestanku vodstva stranke, na katerem pa ministrice ni bilo.

LJUBLJANA - Vse odvzete živali, ki se vračajo na kmetijo v bližini Krškega, so pred vrnitvijo skladno označene in pregledane, je medijem pojasnil direktor inšpekcije za varno hrano Fabian Kos. Dodal je, da je uradni veterinar prisoten pri natovarjanju in raztovarjanju, o stroških oskrbe in prevoza pa bo odločal v nadaljevanju postopka.

LJUBLJANA - Kolegij predsednice DZ je določil dnevni red januarske redne seje DZ, ki se bo začela 29. januarja, na njej pa bodo med drugim obravnavali predlog novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025. Izredna seja DZ o stanju v domovih za starejše, ki so jo zahtevali v SDS, pa bo tri dni prej, in sicer 26. januarja, so sklenili.

LJUBLJANA - Na komisiji DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, so danes zaslišali Marka Milosavljevića s FDV in Domna Saviča, ki preiskuje državne oglaševalske prakse. Milosavljević je poudaril, da morajo za vsako dodeljevanje državnih sredstev medijem obstajati kriteriji, Savič pa, da ti med letoma 2020 in 2022 niso obstajali.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje z obravnavo točke Zakaj zasebni vrtci motijo vlado? V SDS so prepričani, da je v interesu vsake razvite države, da je kar največ otrok vključenih v predšolsko varstvo.

LJUBLJANA - V prvi polovici leta povišanje plač napoveduje 56 odstotkov slovenskih delodajalcev, je objavila agencija za zaposlovanje Manpower Slovenija. Največji dvig plač napovedujejo delodajalci v panogi znanosti in izobraževanje. Neto napoved zaposlovanja za prvo polovico leta, ki jo Manpower izračuna kot razliko med odstotkom delodajalcev, ki nameravajo zaposlovati, in odstotkom tistih, ki nameravajo odpuščati, znaša +42,41 odstotka.

LENDAVA - Družba Geoenergo iz Lendave, ki se ukvarja z raziskavami in pridobivanjem surove nafte in zemeljskega plina na severovzhodu Slovenije, gre v stečaj. Uvedbo postopka je poskušal preprečiti Geoenergov upnik in projektni partner Ascent Slovenia, vendar je murskosoboško okrožno sodišče njegovo zahtevo za prekinitev postopka zavrnilo.

LJUBLJANA - V Sloveniji je bilo lani izdanih nekaj več kot 6100 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je štiri odstotke manj kot predlani. V letu 2023 je bilo načrtovanih več kot 5700 stanovanj ali za sedem odstotkov več kot v letu 2022. Z decembra izdanimi dovoljenji je predvidena gradnja 600 stanovanj, tri četrtine več kot novembra, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - V Ljubljani so predstavili večdelni umetniški omnibus Nezmožni umreti/Inabili alla morte, ki sodi med večje projekte uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica. Dvojezični projekt, ki je še v nastajanju, bo vseboval tri gledališke predstave, šest radijskih iger in publikacije, so povedali na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana in Ustvarjalnem laboratoriju Krater bo od 24. do 27. januarja potekal cikel YUFU, ki je nastal v produkciji Maske Ljubljana. Kot so zapisali, bodo s ciklom prevpraševali teme, kot so odrast kot logika vzdržnosti, ekofeminizem, politike skrbi, medvrstna pravičnost, empatičnost, solidarnost itn.

LJUBLJANA - Skupščina neuporabnikov Centra Rog se bo zvečer podala na protestni pohod po ožjem središču Ljubljane, da bi ob tretji obletnici rušenja Avtonomne Tovarne Rog znova opozorila na stanovanjsko vprašanje v prestolnici. Z gentrifikacijo, kot akademski žargon označuje spreminjanje bivalnih predelov v turistične namene, najbolj izgubljajo prebivalci.

LJUBLJANA - V četrtek je v 102. letu starosti preminil arhitekt Stanko Kristl, so sporočili iz družinskega kroga. Vloga arhitekture pri razvoju družbe je bila osrednja misel Kristlovega večplastnega arhitekturnega ustvarjanja v vseh merilih, od regulacije mest do patenta stropa in oblikovanja knjige, kompleksnih bolnišnic do bivalnih prostorov in spomenikov.

LJUBLJANA - V prostorih nekdanje prodajalne obutve na Čopovi ulici je na ogled razstava Banksyja, enega izmed največjih svetovnih umetniških in družbenih fenomenov sodobnega časa. Pod naslovom Banksy v Ljubljani je predstavljenih več kot 100 del Banksyja in umetnikov, ki so nanj vplivali, ter umetnikov, na katere je vplival sam ali pa z njimi sodeloval.

mrn/mlu
© STA, 2024