Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 19. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV/WASHINGTON - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v četrtek zavrnil možnost ustanovitve samostojne palestinske države po koncu vojne v Gazi. Ob tem je vnovič poudaril, da bo Izrael ofenzivo nadaljeval do popolne zmage, uničenja Hamasa in izpustitve talcev. V Washingtonu so izrazili nestrinjanje in dodali, da si vlada predsednika Joeja Bidna ne bo prenehala prizadevati za rešitev dveh držav.

GAZA - Izraelska vojska nadaljuje intenzivno bombardiranje Gaze, kjer je bilo ponoči ubitih več deset ljudi. Spopadi med izraelskimi silami in borci palestinskega gibanja Hamas so zlasti intenzivni v mestu Han Junis na jugu Gaze. V oblegani palestinski enklavi so že sedmi dan zapored prekinjene skoraj vse povezave z zunanjim svetom.

SANA/PEKING - Jemenski hutijevci so sporočili, da so v Adenskem zalivu ponovno napadli ameriško trgovsko ladjo, potem ko so ZDA v četrtek naznanile nadaljevanje napadov na cilje, povezane z njimi. Škode na ladji glede na ameriške navedbe ni bilo. Kitajska pa je hutijevce pozvala, naj ustavijo napade na civilna plovila z namenom ohranitve nemotenega pretoka svetovne proizvodnje in dobavnih verig.

MOSKVA - V naftnem skladišču v ruski regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino, je po napadu ukrajinskega brezpilotnega letalnika izbruhnil požar, je sporočil guverner regije Aleksander Bogomaz. Kot je dejal, je zračna obramba dron sicer prestregla, vendar je ta medtem odvrgel strelivo, ki je zadelo skladišče v kraju Klinci.

PJONGJANG - Severna Koreja je sporočila, da je v odziv na skupne pomorske vaje ZDA, Južne Koreje in Tokia, ki vključujejo ameriško letalonosilko na jedrski pogon, preizkusila "podvodni sistem jedrskega orožja". Test podvodnih dronov naj bi se odvil ob vzhodni obali države.

RIM - Italijansko vrhovno sodišče je v četrtek razsodilo, da je fašistični pozdrav kaznivo dejanje, samo če ogroža javni red in če pomeni poskus obnovitve prepovedane fašistične stranke. To pomeni, da ta zloglasni pozdrav z dvignjeno desnico ni nujno kaznivo dejanje, če se izvaja na dogodkih, kot je bil nedavni množični fašistični pozdrav v Rimu.

RIM - Italijansko obrambno ministrstvo je v četrtek zavrnilo očitke združenja partizanov Italije (ANPI) o rehabilitaciji fašizma, potem ko je v koledarju italijanske vojske fašistično oblast Benita Mussolinija postavila ob bok antifašističnim borcem in povojni demokratični republiki. S koledarjem naj bi želeli poudariti predanost italijanskih vojakov služenju državi in njenim institucijam.

WASHINGTON - Ameriški kongres je v četrtek potrdil predlog zakona o podaljšanju začasnega financiranja zvezne vlade do začetka marca, Bela hiša pa je sporočila, da bo predsednik ZDA Joe Biden predlog podpisal. V tem obdobju se bodo nadaljevala pogajanja o proračunu za letošnje leto, ki teče že od 1. oktobra lani.

CAPE CANAVERAL - Proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je v četrtek poletela raketa s štiričlansko posadko, katere del je tudi turški vojaški pilot Alper Gezeravci. Postal je prvi turški državljan, ki je poletel v vesolje. Gre za komercialno misijo pod vodstvom ameriškega zasebnega podjetja Axiom Space, v kateri sodeluje tudi Evropska vesoljska agencija (ESA).

WASHINGTON - Ameriški zasebni lunarni modul Peregrine, ki bi moral pristati na Luni, a so misijo opustili zaradi okvare, je izgubil stik nad južnim Pacifikom, potem ko je verjetno zgorel v Zemljini atmosferi, so v četrtek sporočili iz podjetja Astrobotic. Neuspešna misija se je tako po desetih dneh zaključila z nadzorovanim spustom v morje.

LONDON - V Veliki Britaniji je glede na objavljene podatke prodaja na drobno decembra lani doživela največji padec od januarja 2021, ko so v državi veljali strogi proticovidni ukrepi. Britanski potrošniki so tako konec minulega leta ob splošni draginji močno zategnili pasove.

ZAGREB - Hrvaško so zajele napovedane snežne padavine. Sneg, ki je prekril tudi prestolnico, že povzroča težave v prometu v notranjosti države, na obali pa vremenoslovci opozarjajo na orkansko burjo. Snežne razmere so tudi v Srbiji, medtem ko v Bosni in Hercegovini obilnejše snežne padavine pričakujejo v popoldanskih urah.

spo/spo
© STA, 2024