Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 18. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrstvo z pravosodje je v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani sprejelo več ukrepov, med drugim izvaja notranjo revizijo, je povedala ministrica Dominika Švarc Pipan. O odstopu ne razmišlja in zaenkrat uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, s katerim sta se že pogovorila, je povedala. Premier in koalicijski partnerji pričakujejo pojasnila. V SDS so v sredo napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice.

LJUBLJANA - Društvo državnih tožilcev Slovenije je vladi, pristojnima ministrstvoma in drugim organom za 31. januar napovedalo stavko zaradi neuresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah. Predsednik društva Boštjan Valenčič je povedal, da bodo ta dan opravljali le nujne in prednostne zadeve ter zadeve v primerih pred zastaranjem. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sodnike in tožilce znova pozvala k pogovoru o uresničitvi ustavne odločbe.

LJUBLJANA - Vlada je za glavnega vladnega pogajalca v pogajanjih s sindikati o prenovi plačnega sistema javnega sektorja imenovala finančnega ministra Klemna Boštjančiča, pogajanja za plačni steber za zdravstvo in socialno varstvo pa bo vodil minister za javno upravo Franc Props. Vlada si po Boštjančičevih besedah želi, da se tako krovna kot stebrna pogajanja nadaljujejo takoj, pri čemer se bodo pogovarjali o številnih odprtih vprašanjih, vezanih na javne uslužbence, ne le o višini plač in razmerjih med posameznimi kategorijami, ampak tudi o normativih in učinkovitosti dela.

LJUBLJANA - Stavka zdravnikov je seveda zakonita, a dejstvo je, da za bolnike ni dobra, je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Poudarila je, da pogajanja med vlado in zdravniškim sindikatom Fides potekajo aktivno in skoraj vsakodnevno. Zato je Fides pozvala, naj stavko vsaj zamrzne. Kot je dejala, stavka omejuje dostopnost bolnikov do zdravstvenih storitev in še dodatno podaljšuje že tako dolge čakalne dobe. Jo pa skrbi, da bi lahko zamaknila sprejetje in vpeljavo teh ukrepov, ki bi bolnikom zagotovili boljšo dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati so podpisali aneks h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja. Z njim se v kolektivno pogodbo vnašajo nekatere rešitve iz stavkovnih sporazumov, ki ju je vlada lani sklenila s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenje in Visokošolskim sindikatom Slovenije.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka krške nuklearke (Jek 2) in manjših modularnih reaktorjev. Kot so navedli, Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Generalni direktor družbe Gen energija, ki je investitorica, Dejan Paravan je v odzivu dejal, da bo družba zagotovila čim bolj objektivne informacije za čim bolj objektivno razpravo.

LJUBLJANA/GORNJI GRAD/PREVALJE - Individualni pogovori z lastniki tistih objektov, ki so na seznamu za morebitno odstranitev zaradi ujme, se bodo v savinjski regiji začeli prihodnji teden, in ne že v petek, kot je bilo sprva napovedano, so sporočili iz vladne službe za obnovo. Medtem koroške občine predvsem zaradi pritiska na cene pozivajo k podaljšanju roka za izvedbo pogodbe o nakazilu prvih sredstev za sanacijo.

LJUBLJANA - Javna agencija RS za varstvo konkurence se je ob usklajeni visoki rasti cen živil v letu 2022 odločila raziskati cenovne razmere na trgu v obdobju od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023. Na podlagi zbranih podatkov ni mogla zaključiti, da so podobne cene rezultat spornih ravnanj podjetij na trgu. Bo pa razmere še spremljala, je napovedala.

LJUBLJANA - Govedo, odvzeto na kmetiji Možganovih pri Krškem, so pristojni začeli vračati, je v izjavi za medije povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, ki ga je kmet v sredo obvestil o novi odločbi. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je glede vrnitve živali ponovila, da so vse pristojnosti na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob tem je poudarila, da bodo upoštevali vse zakonodajne postopke.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nekdanjega ministra za okolje in prostor Jureta Lebna zoper ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da je leta 2018, takrat še v vlogi državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, kršil integriteto pri postopku iskanja upravljavca za mariborsko letališče.

LJUBLJANA/STRASBOURG - Slovenija si ne želi odvzema pravic katerikoli državi, a hkrati EU ne more biti talec ene članice, so glede pozivov k ukrepanju proti Budimpešti v okviru Pogodbe EU zapisali v kabinetu premierja Roberta Goloba. Prepričani so v rešitev za pomoč Ukrajini, pri čemer si želijo dogovora vseh članic za obdobje do konca trenutnega finančnega okvira. Evropske poslance na zasedanju ta teden zaposluje Madžarska, ki zaradi nespoštovanja vrednot EU še vedno nima dostopa do dela evropskih sredstev. V resoluciji, ki so jo po sredini razpravi sprejeli danes, so Evropski svet pozvali, da stori naslednji korak v okviru 7. člena Pogodbe EU, ki lahko pripelje do zamrznitve glasovalnih pravic.

STRASBOURG - V razpravi o razmerah v Srbiji po decembrskih volitvah na zasedanju Evropskega parlamenta v sredo zvečer je več evropskih poslancev, med njimi tudi iz Slovenije, pozvalo državne organe Srbije k transparentni preiskavi poročil o nepravilnostih na volitvah, na katere so opozorili mednarodni opazovalci. Slovenski evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda), ki je vodil opazovalno misijo Evropskega parlamenta, je v razpravi izpostavil, da so tudi zadnje volitve pokazale, da ima Srbija resne težave z uresničevanjem demokratičnih standardov ter izvedbo poštenih in svobodnih volitev, da pa je njihova novost v "brutalni odprtosti nepravilnosti". Slovenski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) pa je dejal, da si prihodnosti EU ne predstavlja brez Srbije, se pa boji, da članstvo v uniji ni iskrena strateška izbira srbskega državnega vodstva.

mlu/bg
© STA, 2024