Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 17. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DOHA/GAZA - Izrael in Hamas sta v torek ob posredovanju Katarja in Francije sprejela dogovor, ki predvideva krepitev dostav humanitarne pomoči v Gazo. Izrael je na to pristal v zameno za zagotovitev, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli zdravila. Izraelske sile zatem ponoči nadaljevale s smrtonosnim obstreljevanjem Gaze, izvedle pa so tudi več operacij na zasedenem Zahodnem bregu. Tam so po lastnih navedbah z dronom ubile tri organizatorje več napadov na civiliste in vojake.

KIJEV/MOSKVA - Ruske sile so ponoči izvedle nove napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na ukrajinski regiji Harkov in Odesa, v katerih je bilo ranjenih 20 ljudi, so sporočile oblasti v Kijevu. O napadih z raketami in droni poročajo tudi v ruski regiji Belgorod, kjer pa napadi niso terjali žrtev ali povzročili večje škode.

STRASBOURG - Madžarska je izpolnila pogoje za odmrznitev 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev, je v Evropskem parlamentu zagotovila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Okoli 20 milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Budimpešti, medtem ostaja zamrznjenih. Razlog za to so skrbi na področjih pravic skupnosti LGBTIQ, akademske svobode in azila. Tema razprave evropskih poslancev s predsednico Evropske komisije so poleg Madžarske tudi rezultati decembrskega vrha voditeljev članic EU, na katerem je Budimpešta blokirala nadaljnjo finančno pomoč Ukrajini v okviru dolgoročnega proračuna unije.

ISLAMABAD - Pakistan je potrdil, da je Iran na njegovem ozemlju v torek zvečer izvedel zračni napad, v katerem sta bila ubita dva otroka. Islamabad je napad obsodil kot popolnoma nesprejemljiv in poudaril, da ga Pakistan ni izzval. Iran, ki je v torek izvedel napade tudi na t.i. protiiranske teroristične skupine v Iraku in Siriji, se na navedbe Pakistana še ni odzval.

WASHINGTON - Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna bo jemenske hutijevce v kratkem ponovno uvrstila na seznam terorističnih skupin. Hutijevce je Biden s seznama umaknil med prizadevanji za končanje jemenske državljanske vojne. Vnovična opredelitev jemenskih upornikov kot teroristov sledi hutijevskim napadom na mednarodni pomorski promet v Rdečem morju. Na napade in ugrabitve posadk, ki jih hutijevci izvajajo v solidarnosti s Palestinci v Gazi, so se ZDA odzvale z letalskimi napadi na položaje hutijevcev v Jemnu.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je v prizadevanjih za oživitev svojega drugega mandata v torek obljubil vrsto ukrepov, predvsem na področju izobraževanja, ter pozval k več družbene odgovornosti in reda v Franciji. Na redki novinarski konferenci je napovedal tudi obisk Ukrajine v februarju in dobavo bolj naprednega orožja Kijevu. Macrona, ki ima v nacionalni skupščini relativno večino in se sooča z vzponom skrajne desnice, pestijo zmanjšana priljubljenost in težave že od začetka drugega in zadnjega petletnega mandata. Minuli teden je tako imenoval bolj desno usmerjeno vlado z novim, najmlajšim francoskim premierjem Gabrielom Attalom.

STRASBOURG - Evropski parlament je v torek zvečer razpravljal o vzponu neofašizma v Evropi. Povod za razpravo je bil množičen fašistični pozdrav na shodu v Rimu 7. januarja. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v razpravi pozvala k hitremu in odločnemu ukrepanju v boju proti neofašizmu. V političnih skupinah socialistov in demokratov (S&D), liberalcev (Renew), levice in zelenih so obsodili molk italijanske premierke Giorgie Meloni, ki se uradno ni odzvala na dogodek. Poslanci iz stranke Meloni pa so obtožili levico, da je razpravo v Evropskem parlamentu izkoristila za blatenje Italije.

CELOVEC - Podžupan Celovca, Alois Dolinar iz stranke Ekipa Koroška je odstopil s položaja, je v torek sporočil vodja stranke Gerhard Köfer. Razlog za odstop je dodelitev občinskega stanovanja njegovemu sinu, glede katere je soodločal tudi Dolinar. Podžupan, ki je bil pristojen tudi za občinska stanovanja, je sicer pojasnil, da o dodelitvi stanovanja njegovemu sinu ni vedel ničesar.

TUNIS - V Sredozemlju pogrešajo okrog 40 migrantov iz Tunizije, ki so se pred dnevi na čolnu odpravili proti Italiji, so v torek sporočile tunizijske oblasti. Da so čoln z več deset ljudmi na krovu nazadnje opazili minuli petek, je javila tudi italijanska obalna straža.

NEW YORK - Bivši predsednik ZDA Donald Trump se je po zmagi na strankarskih zborovanjih v Iowi v torek v New Yorku udeležil začetka sodnega procesa, na katerem mu bo porota odmerila odškodnino zaradi obrekovanja kolumnistke E. Jean Carroll. To je že drugo sojenje zaradi obrekovanja Carroll, ki ga je obtožila spolnega napada. Sojenje bo kratko, saj gre le za to, da porota določi, koliko mora Trump plačati kolumnistki, ki ji je iz istega razloga po odločitvi sodišča že dolžan pet milijonov dolarjev za žaljive izjave leta 2022.

NEW YORK - Strankarskih zborovanj za izbiro predsedniškega kandidata se je v ponedeljek v Iowi udeležilo 110.000 republikanskih volivcev oziroma le 15 odstotkov od 752.000 registriranih republikanskih volivcev v tej ameriški zvezni državi. Mediji kot morebitne razloge za nizko udeležbo navajajo izjemno nizke temperature ali pomanjkanje pravega navdušenja med republikanskimi volivci nad izbiro kandidatov.

ŠIBENIK - Na hrvaškem otoku Murter so v torek začeli odstranjevati nezakonito zgrajene turistične kampe. Kot prvega med njimi so začeli odstranjevati kamp, katerega lastnik je bil novembra lani skupaj še s štirimi drugimi osumljenci pridržan zaradi suma zlorabe položaja in pooblastil. Kamp ni imel dovoljenja za gradnjo niti za ponujanje gostinskih storitev, ker stoji na območju, kjer je gradnja prepovedana oziroma je del zaščitene ekološke mreže Natura 2000. Od aprila 2019 so hrvaški gradbeni inšpektorji opravili več kot 32.000 nadzorov in začeli več kot 7000 postopkov rušenja.

akt/akt
© STA, 2024