Pregled - Slovenija, 14. 1. (nedelja)

Ljubljana, 14. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 14. januarja.

LJUBLJANA - Vlada je dan pred napovedanim začetkom stavke zdravnikov in zobozdravnikov pozvala sindikat Fides, naj zaustavi stavkovne aktivnosti ter nadaljuje aktivnosti za iskanje kompromisa na pogajanjih skupaj z vladno pogajalsko stranjo. Ob tem so na ministrstvu za zdravje izpostavili, da vlada spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma. Po besedah članice stavkovnega odbora sindikata Ane Line Vodušek je vlada pri pogajanjih spreneveda in ne izpolnjuje že potrjenih zavez. Zdravniki in zobozdravniki bodo v ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica, je potrdila. Odgovornost za stavko je pripisala vladi, ki da nadaljuje razgradnjo zdravstvenega sistema.

DRAŽGOŠE - Ob 82. obletnici dražgoške bitke se je v Dražgošah zbrala množica ljudi, ki jo je nagovoril evropski poslanec Matjaž Nemec. Dražgoše po njegovih besedah brezčasno odmevajo nauke, ki smo jim dolžni prisluhniti. Ob tem je opozoril na znake oživljanja nacifašizma in na situacijo v Palestini. Sporočilo letošnje slovesnosti je Z uporom in bojem do svobode. Dražgoška bitka, ki se je odvijala med 9. in 11. januarjem 1942 in v kateri se je Cankarjev bataljon spopadel z Nemci, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno na Slovenskem.

BERLIN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v Berlinu nagovorila zbrane na sprejemu za rokometne reprezentante in Slovence, ki živijo tam. Kot častna pokroviteljica se bo v ponedeljek med drugim sestala z nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. Udeležila se bo tudi poslovne konference, ki jo v sklopu evropskega rokometnega prvenstva v Nemčiji in v sodelovanju s partnerji organizira Rokometna zveza Slovenije.

LJUBLJANA - Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je ob vstopu v drugo leto mandata osredotočen na priprave krovne slovenske športne zveze na poletne olimpijske igre v Parizu. Kot je dejal v pogovoru za STA, v njih vidi izjemno priložnost za Slovenijo, ki bo v Parizu ciljala na odmeven nastop tako na športnem kot tudi na poslovno-diplomatskem področju.

LJUBLJANA - Za večji del pravoslavnih vernikov, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, se je ob polnoči začelo novo leto. V Beogradu, kjer je sedež Srbske pravoslavne cerkve, so ga mnogi pričakali v središču mesta, v Sloveniji so praznovanja pripravili nekateri klubi in gostinci.

apo/apo
© STA, 2024