Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas je vstopila v 100. dan. Združeni narodi so ob tem opozorili, da je vojna v Gazi omadeževala človečnost, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa napovedal, da jih nihče, niti Haag, ne bo ustavil pred zmago. V izraelski operaciji po napadu Hamasa je bilo ubitih že več kot 23.800 Palestincev. Kljub strašnemu trpljenju prebivalstva konca krvavi vojni še ni videti. Možno in potrebno je nadaljevati do zmage in to bomo storili, je Netanjahu dejal na sobotni novinarski konferenci. Vodja agencije ZN za palestinske begunce Philippe Lazzarini je medtem ob obisku opustošenega območja Gaze dejal, da strašna smrt, uničenje, razseljevanje, lakota, izguba in žalost v zadnjih 100 dneh omadežujejo našo skupno človečnost.

JERUZALEM/PARIZ - Več tisoč Izraelcev je na shodu v soboto v Tel Avivu pozivalo k izpustitvi talcev, ki so jih pred stotimi dnevi zajeli pripadniki gibanja Hamas na območju Gaze. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v video nagovoru pozval k obnovitvi pogajanj za osvoboditev talcev Hamasa. Po napadih 7. oktobra so še vedno pogrešani trije francoski državljani. Predvidevajo, da so med talci v Gazi.

DAVOS - V Davosu pred letnim srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) poteka konferenca o Ukrajini. Varnostni svetovalci iz okoli 80 držav razpravljajo o temeljih za mir v tej državi. V ospredju je mirovni načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ta med drugim predvideva umik ruskih sil z vseh zasedenih ozemelj v Ukrajini - vključno s polotokom Krim, kazni za ruske vojne zločince, odškodnine in varnostna jamstva. Rusija načrt zavrača in ni vabljena na pogovore o njem. V Davos bo pripotoval tudi Zelenski. Februarja bosta minili dve leti, odkar se je začel ruski vojaški napad na Ukrajino. Kljub srditim bojem v zadnjih mesecih skoraj ni bilo sprememb na frontni črti.

TAIPEI - Novoizvoljeni predsednik Tajvana Lai Ching-te je po zmagi na sobotnih volitvah zagotovil, da bo branil otok pred kitajskim ustrahovanjem. Tajvansko zunanje ministrstvo je pozvalo Peking k spoštovanju volilnega rezultata. Peking je Laia pred volitvami označil za resno nevarnost, po razglasitvi volilnih rezultatov pa sporočil, da ti ne bodo preprečili ponovne združitve Kitajske. ZDA so čestitale zmagovalcu volitev, s tem pa vznemirile Peking, ki je opozoril ameriško stran, da gre za kršenje načela ene Kitajske in zaveze ZDA, da bodo imele le neuradne odnose s Tajvanom. Na pogovore v Taipei naj bi danes prispela neuradna ameriška delegacija.

SEUL - Severna Koreja je proti Japonskemu morju izstrelila balistično raketo, je sporočila južnokorejska vojska. Japonska obalna straža je plovila na območju pozvala k previdnosti zaradi predmeta, potencialno balistične rakete, izstreljene iz Severne Koreje. Izstrelitev prihaja nekaj dni po tem, ko je Pjongjang izvedel vrsto vaj s pravim strelivom blizu morske meje z Južno Korejo. Posledično je tudi slednja izvedla vojaške vaje in ukazala evakuacijo nekaterih južnokorejskih mejnih otokov. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v začetku tedna Seul označil za svojega glavnega sovražnika in posvaril, da ne bo okleval z uničenjem Juga.

ISLAMABAD - Pakistansko vrhovno sodišče je stranki nekdanjega predsednika vlade Imrana Kana prepovedalo sodelovanje na volitvah. Odločitev je velik udarec za stranko, ki je še vedno priljubljena med ljudmi. Sodišče je v odločitvi prepovedalo Kanovi stranki uporabo njenega simbola - kija za kriket - na volilnih lističih, ker ni izvedla obveznih znotrajstrankarskih volitev. To pomeni, da bo moralo več sto kandidatov stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) na volitvah 8. februarja nastopiti kot neodvisni kandidati, z različnimi simboli.

REYKJAVIK - Vulkan v bližini mesteca Grindavik na jugozahodu Islandije je znova izbruhnil. Oblasti so razglasile izredne razmere, okoli 4000 prebivalcev Grindavika pa so pred izbruhom evakuirali. Izbruh se je okoli 8. ure po srednjeevropskem času začel na polotoku Reykjaness, le nekaj južneje od kraja prejšnjega izbruha, ki je območje prizadel 18. decembra decembra lani. Potresna dejavnost se je ponoči okrepila in prebivalce bližnjega Grindavika so evakuirali okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času. Prav tako so evakuirali hotel ob bližnjem svetovno znanem kopališču s termalno vodo Modra laguna.

QUITO - V Ekvadorju so izpustili vseh 136 paznikov in drugih zaporniških delavcev, ki so jih za talce vzele kriminalne združbe. S tem se nekoliko umirja dramatično dogajanje po oboroženi akciji ekvadorskih mamilarskih kartelov. Kriminalne združbe, povezane s karteli, so se v minulih dneh uprle v več zaporih ter za talce vzele paznike in druge zaporniške delavce. En paznik je bil pri tem ubit, drugi pa ranjen.

np/np
© STA, 2024